The Sound of Salzburg

Verdens mest sete film tiltrækker på 45. år turister i millionvis, som vil opleve byen, der var rammen om »The Sound of Music«.

Maria von Trapp, Baron Georg von Trapps datter, besøgte for to år siden sit hjem i Salzburg, som hun ikke havde set siden hun flygtede sammen med familien i 1938, og naturligvis blev der sunget i haven foran huset, der i dag er hotel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Leonhard Foeger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Østrigerne kender den ikke – og von Trapp familien, hvis historie ligger til grund for filmen, hader den.

Næste: En lille historie eller to om familien

Men stort set resten af verden elsker »The Sound of Music« om nonnen, der blev gift ind i den musikalske østrigske adelsfamilie, som senere måtte flygte fra nazisterne.

Musical-filmen med Julie Andrews som den livlige og syngende nonne, Maria, der bliver kastet i armene på den stive flådeofficer, baron von Trapp, spillet af Christopher Plummer, og hans syv moderløse børn har gået sin sejrsgang over hele verden i nu 45 år.
Og det ser ikke ud til at ende, for i rigtig mange lande, bl.a. USA, er der tradition for at vise filmen ved juletid, og det er bl.a. en af årsagerne til, at den nu er verdens mest sete film.

To milliarder mennesker har indtil nu fulgt Maria og Von Trap familien, og filmen forviser dermed den hidtil mest sete film »Borte med Blæsten« til en andenplads, hedder det i Salzburg.

Selv om filmen kom frem for en halv menneskealder siden, »sælger« den om noget byen. Turister kommer i hobetal for at se Salzburg, hvor den virkelige von Trapp familie boede, og genkende de forskellige lokaliteter fra filmen.

Masser af Mozart
Selv foretrækker østrigerne og salzburgerne at fremhæve byens stolte søn – Mozart.
Byen er fyldt med ham. Hans fødehjem er museum, der er koncerter og Mozart-middage ledsaget af komponistens musik. Der er statuer af Mozart. En plads bærer hans navn, Papageno fra hans opera »Tryllefløjten« lægger navn til en anden, og der er mozart-kugler og mozart-souvenirs over det hele.

Aktiviteter i forbindelse med »Sound of Music« er helt klart i anden række, hvilket undrer Christopher Unterkofler.
Han driver »Villa Trapp«, et lille luksushotel i »den rigtige« von Trapp families smukke villa, der ligger i et stille Hellerup-agtigt kvarter i byens udkant.

En undersøgelse, som byens turistorganisation står bag, fortæller nemlig, at det er filmen, turister kender byen for.
70 pct. svarede »Sound of Music«, mens kun 13 pct. nævnte Mozart, fortæller han.
Men potentialet bruges ikke. F.eks. ligger den gule Trapp villa i den største private park i byen. Men den skal blive ved med at være privat og lukket for alle andre end hotellets gæster; det er en af betingelserne for at få hotel-status, selv om det også kunne være en turistattraktion, mener Christopher Unterkofler, hvis passion er at udbrede den rigtige historie om von Trapp familien.

Næste: En lille historie eller to om familien