Test: Digital guide til Oslo

Hvordan skal man opleve på en sviptur til norske hovedstad? DFDS har udviklet en online guide med fire måder at opleve Oslo på. Rejseliv testede guiden.

Foto: Oplevoslo.dk

Så står man dér kl. 9.45 om morgenen på havnen i Oslo med et par dage eller i de fleste tilfælde kun én dagsration på 6 timer foran sig, inden båden atter lægger fra.

Læs også: 10 gode rejseblogs

Dagen ligger jomfruelig forude, men hvordan får man nu mest ud af denne miniatureferie i den norske hovedstad?

Vi har hentet den nye guide, www.OplevOslo.dk, ned på såvel en iPhone som en iPad og taget de behagelige sko på for at teste sagen af in real life. 

 

Guiden er bygget op over fire forslag til en dag i Oslo

Vi satser på »Familie« listen. De tre andre er »Veninder«, »Par« og »Seniorer«. Som vi også lurer i, for listerne er ikke sådan udarbejdet, at man udelukkende bør holde sig til en enkelt.

Man kan plukke, som man vil, for overskue­lighedens skyld er de blot listet under hvert deres tema. 

Til at kaste lys over geografien i byen og vise, hvad der venter forude, har man valgt Google Streetview. Det fungerer udmærket her til at checke, hvordan mulighederne ligger i forhold til hinanden.

Små filmklip, der illustrerer de fire gruppers oplevelser, gør det desuden enkelt at grovsortere for en start. 

 

Akershus fæstningen, som er på »Familie«-listen, er lige til højrebenet, da man stort set træder lige ud i det historiske bygningsværk, når man går fra borde.

Guiden foreslår fæstningen som sidste punkt på familiedagen, men vi snyder og starter her, inden vi i rask trav sætter kurs mod Karl Johans Gaten, Oslos hovedstrøg, hvor en latte med sprøde croissanter på en café i solen er en populær start på bylivet. 

Her slår vi atter op på »Familie« på iPad’en: Kokosbollefabrikken, hvor de klassiske lækkerier bliver produceret, er fristende. På listen med den. Men der er stemning for først at opleve Reptilparken i gåafstand fra caféen. 

Vi finder krybdyrene bag en beskeden facade overfor Kunstindustrimuseet. Reptilparken er hverken stor eller højteknologisk, men præget af en kæmpe interesse og respekt for dyrene, hvilket i kombination med de mange sunde, velpassede og livlige eksemplarer gør det til et storartet udflugtsmål. Så stor var succesen, at kokosbollerne, der ellers stod højt på hitlisten, blev ofret til fordel for en ekstra time med reptilerne. 

 

Hvis mødet med livlige kvælerslanger i metervis afføder et udtalt behov for en opstrammer, er caféen på Kunstindustrimuseet over for et fint sted med te i store kopper fra Twinings Shop i London. Mens museumsbutikken er god shopping med norsk prisbelønnet kunsthåndværk og smukke kjoler.

Læs også: 

Over teen hopper vi omkring i OplevOslo guiden, og under »Veninder« falder vi over området »Grünerløkka« syd for Sofienbergparken. Et tidligere arbejderkvarter, der er blevet ungt insted med hyggelige frokostrestauranter og caféer, fortæller lokale gæster ved nabobordet.  

Her er hip shopping, og området er velegnet til slentring og idelige kaffepauser.

Det er dog så langt fra havnen, at man skal sætte god tid af til at komme retur eller satse på en taxa, hvorfor vi ofrer shoppingen til fordel for operaen, hvor stemningen er venlig og afslappet med lys i de hvide mure og glade gæster, der myldrer op på det berømte skrå tag af denne imponerende kulturinstitution. 

Er man til at opleve en opera dette efterår, kan turen forlænges med en nat i Oslo. Men selv uden forestilling er foyercaféen et godt sted at hvile fødderne med kig over vand og skovklædt klippeskær fra specielt pladserne tæt på vinduet. Og nyde en bid mad – caféens wrap med røget laks er glimrende.

Skønt Operaen står på »Senior« listen, appellerer stedet udpræget til børn, der endnu har kræfter tilovers efter byturen. For dels er man tæt på båden, når check in nærmer sig, dels er det en fest at mose op over det skrånende brede tag til toppen med himlen som næste etage. 

 

Læs også: Guide: I Harry Holes fodspor

 

 

3 »Familie«-topscorere

 

 
Reptilparken 

»Jeg har interesseret mig for reptiler, så længe jeg kan huske, og da jeg var 20 år, fik jeg idéen til dette sted med så mange slanger, edderkopper og øgler, som jeg kunne tage mig af,« forklarer Are Hogner, der selv sælger billetter til sin imponerende samling af øgler, edderkopper og slanger.

Dyrene stortrives, så vidt man nu kan vurdere humøret på sådan noget som trynesnoge og grønne leguaner: De kravler muntert rundt og virker interesserede i tilværelsens udfordringer i deres respektive bure.

Unge assistenter iler jævnligt ud til ekstra terrarier omme bagved og henter de show-slanger frem, som gæsterne kan få lov at holde. Vi forsøgte os med en kongepython på 3 år. En fyr på halvanden meter, der nådigt lod sig bære af familiens yngste. 

Mindre tiltalende, men spændende at skue, var Goliath Tarantellen, der puttede sig bag et klistret spind. Det er en edderkop på størrelse med en tennisbold med pels på alle sine lange ben. Heldigvis blev den, i modsætning til kvælerslangerne, ikke lukket ud.  

Ved hvert terrarium er der oplysningstavler, og mere videbegærlige kan spørge Are og hans hjælpere, der gerne øser af deres dybtgående viden.

www.reptilpark.no

 

Fæstningen ved vandet  

Akershus Fæstningen er proppet med dramaer fra Oslos historie, men man bør dog være udstyret med en mere detaljeret guidebog, hvis man vil i dybden, for OplevOslo.dk holder sig til store linjer. Det rakte nu meget godt denne dag, hvor kanonerne tog prisen i Wauw-effekt. 

www.forsvarsbygg.no/akershusfestning

 

Til søs  

En sejltur til de maritimt inspirerede museer på Bygdøy er også på listen. Der er en kort gåtur over til kajen og sejlturen med skumsprøjt i ansigtet er dejlig, hvis vejret arter sig. Det flotte museum om polarekspeditioner og træbåden »Fram« er spændende og kan snildt fylde den halve dag.

www.frammuseum.no