Test: 9 guidebøger til London

Find den rigtige guidebog, og du har fundet verdens bedste rejsemakker. Men markedet er stort, og hvilken er den rigtige bog? Rejseliv har været i London med ni forskellige bøger.

 Trods online-rejseguider og apps er den fysiske guidebog stadig en vigtig rejsemakker for mange rejsende. Den kræver ingen strøm og internetforbindelse og kan hives frem alle vegne.

Men hvilken af de mange modeller på markedet skal man vælge? Hvor meget kan man stole på informationerne i bogen? Hvor brugbare er bøgerne, når man skal finde et hotel, en restaurant eller bare gennem det offentlige transportsystem? Og hvor føres man bedst forbi feriens udfordringer og direkte til de bedste oplevelser?

Rejseliv har i samarbejde med TÆNK testet en stak guidebøger til London, som er den rejsedestination, der sælges flest rejsebøger til på det danske marked.  

Hotellet
Første skridt er at finde et godt hotel. Et rent, venligt sted, hvor man kan hvile sin krop og spise morgenmad uden at blive ruineret. Som forfatter til en enkelt rejsebog, indfødt englænder og tidligere londoner ved undertegnede godt, hvor i London, jeg vil bo, og hvad prisen skal være. 

Alle hotellerne i »Wallpaper* City Guide« ser indbydende, men dyre ud, og guiden giver ingen idé om priser eller område. 

Lonely Planets »London Encounter« nævner ikke mange hoteller, så det er svært at danne et overblik over udbuddet. I »Kort og Godt om London«får man en lille håndfuld hoteller inden for en række kategorier – forretningshoteller, designhoteller, lavprishoteller osv. Så er det bare med at finde ud af, hvilken type, man er. Men guiden fortæller ikke, hvor i byen, hotellerne ligger,så man skal kende London, hvis ikke man gerne vil bo tæt ved det, man vil se.

»TimeOut London« er nyttig, fordi den inddeler hoteller efter først område, dernæst prisgruppe. Helt klart den bedste formidling til en turist, der ved, hvad han/hun skal foretage sig i byen. 

Hotelbeskrivelserne i Momondos »Ta’ med til London« virker personlige, og udvalget er varieret, selvom bogen i sig selv ikke er omfangsrig. Bogen er inddelt i kapitler, der fokuserer på enkelte bydele, og det gør det let at finde et hotel i det område, man har lyst til at opholde sig i.

»Turen går til London« har kapitler om de forskellige kvarterer i byen, og nævner en lille håndfuld hoteller – inkl. ikoner, der angiver pris – i hvert kapitel. 

Valget faldt på Hoxton Hotel ud fra den præcise og personlige beskrivelse i »London my Love!« Hotellet er også nævnt i flere af de øvrige guidebøger. Og jeg er meget tilfreds. Beskrivelserne passer. Dog er hotellet ikke så velegnede til elskende, som »London my Love!« hævder: Hvor romantisk er det, at den smarte glasdør til badeværelset ikke slutter helt tæt, så alle eventuelle lyde tydeligt kan høres i resten af hotelværelset? 

Transportsystemet
I London er det allermest oplagte i forhold til transport at benytte sig af undergrunden. Men skal man købe en enkeltbillet, skal man købe et dagskort, eller skal man investere i det elektroniske Oyster Card? Hvis man skal bruge bus eller undergrundstog flere gange i løbet af en dag, er den billigste løsning et Travelcard for en eller flere dage, mens den allerbilligste og nemmeste løsning i længden er det elektroniske Oyster Card, som dog kræver et startindskud, og som derfor ikke er velegnet til meget korte ture. 

Men hvilke guidebøger formidler den information bedst? 

Lonely Planets »London Encounter« forklarer grundigt, hvordan man kommer levende igennem byens transportsystem, Momondos »Ta’ med til London« forklarer også Oyster Card på en letforståelig måde, men glemmer, at der også findes Travel Cards, der gælder i en dag eller en uge, og som også kan være en god løsning for turister.

»Pocket Rough Guide London«, »TimeOut London« og »Politikens Visuelle Guide« kan bruges, når du vil finde rundt i byen, mens »Turen går til London« og »Kort og Godt om London« er mere overfladisk, og »Wallpaper*« og»London my Love!« nævner ikke offentlig transport. 

Find rundt

London er en storby. Og en stor by. Man har brug for gode kort og sammenhæng mellem adresser og kort. Desværre er det et punkt, som flere af bøgerne gør dårligt: I London har turister brug for at få oplyst, hvilken undergrundsstation, man skal bruge, når man skal finde en bestemt adresse. Eller også skal omtalte adresser markeres på et kort, så man let kan finde din valgte restaurant på et kort i bogen.

Der er kun én guide, som ikke kræver, at man supplerer bogen med et detaljeret kort: »TimeOut London«, en klar vinder med gode, detaljerede kort samt indeks. Ved alle de steder, der nævnes i bogen, er der henvisninger til bykort og undergrundsstationer. 

Lonely Planets »London Encounter« har både et godt fold-ud kort og detaljerede kortover de forskellige områder i byen.

Det fungerer fint, selv om du skal supplere med en kortbog for at finde de mindste sidegader. På samme måde har både »Turen Går Til London«og Politikens »Visuelle Guide«kort bagerst i bogen. Momondos »Ta’ med til London«har et tag-ud kort med indeks, det dækker dog et for begrænset område og er alt for småt.

Men hvert kapitel suppleres desuden af kort, hvor de omtalte adresser er markeret, så for dig, der udvælger steder, du vil besøge, for derefter at gå målrettet efter dem, er bogen et godt valg. 

»Kort og Godt om London« er inddelt i kapitler om de forskellige bydele, og hvert kapitel er ledsaget af et fold-ud-kort. Det er et godt system, medmindre man leder efter adresser i de små sidegader – de er ikke med på kortene. »Rough Guide London« har et lidt bedre fold-ud kort med indeks og oversigt over de vigtigste busruter – godt, hvis du foretrækker at køre i bus i dagslys frem for undergrundens mørke.

Hverken »London my Love!« eller »Wallpaper* London«er udstyret med kort.

 

Indeks

Du kender sikkert godt situationen: En god ven har anbefalet noget, du bare skal opleve i London. Og derfor leder du efter adressen i din guidebog. Her har du brug for et godt indeks. Vi ville besøge det store marked Camden Market, og ledte efter det i bøgerne.

»Turen Går Til London«, Politikens »Visuelle Guide«, »Pocket Rough Guide London« og »TimeOut London« er en god hjælp.

Der uddeles et stort minus til »Kort og Godt om London«, som ikke nævner markedet i indekset, selv om det er omtalt i kapitlet om området og markeret på det lille kort over området. 

Omvendt tildeles Lonely Planets »London Encounter«og »TimeOut London«et stort plus for deres stikordsregistre, som de andre bøger burde lade sig inspirere af.

Spis og drik

Generelt har guidebøgerne gode forslag til restauranter og pubber, selv om de fleste bøger nævner de samme steder. Men bøgerne er ikke altid 100 procent opdateret. Blandt andet hævder »Turen går til London«, at restauranten 1 Lombard Street har en Michelinstjerne, hvilket den ikke har haft et par år.

På samme måde har adskillige rejsebøger med et par år på bagen ikke opdaget, at restauranten The Real Greek i Hoxton er vokset fra en enkel trendy adresse til at være en kæde. Restauranter er dog et område, hvor der kan ske meget på kort tid, så pas på med at stole for meget på rejsebøger, der ikke er spritnye, når det handler om gastronomi.

Generelt er bøgerne uenige om, hvilke priskategorier, restauranter skal inddeles i. Politikens »Kort og Godt om London« og »The Rough Guide London« er en bedre hjælp, da man her har valgt at angive gennemsnitspriser i stedet for at inddele i kategorier. 

Vi prøver St John Bread and Wine, som er nævnt i stort set alle guides. Momondos »Ta’ med til London« mener lidt upræcist, at stedet er »god til prisen«. Maden er god, men vinene koster mange hundrede kroner –en detalje, som havde været rar at vide. 

Vi smutter også forbi gastropubbenPrincess, som anbefales i Lonely Planet »London Encounter«, som er hyggeligt, men akustikken er forfærdelig. Så anbefalingen er lidt skuffende, selv om guidebogen har en god bredde i de steder, bogen omtaler – der er noget for enhver smag.

 

 

Bedst til designfetichisten: Wallpaper*

Lille bog i praktisk format. For bogens målgruppe er bogens inspiration lige i øjet. Men for den store masse vil der formentlig ikke være nok praktisk hjælp at hente. Skal suppleres med bl.a. bykort og kort over undergrundsbanen.

Wallpaper* City Guide London 2011, Wallpaper 2012. Findes også som app.

 

Bedst til den ultrakorte tur: Kort og Godt om London

En let lille all-round guide, som ikke går i dybden med noget, men som har et behageligt format med fold-ud kort over de forskellige kvarterer. Velegnet til en turist, som har et grundlæggende kendskab til byen, og som blot skal have lidt inspiration til et par dages underholdning. Skal suppleres med et bedre kort. Bogen er oversat fra fransk. 

Kort og Godt om London, Politikens forlag 2011. 

 

Bedst til familien:Ta’ med til London

Ta med til London er skrevet af en dansk journalist, der bor i London, og det mærkes, at hun kender byen og har børn. Der er et afsnit om børneaktiviteter i hvert kapitel, samt ikoner, der fortæller, om et givent sted er velegnet til børn. Shoppingforslagene er dog lidt tynde. 

Momondos Ta’ med til London, Momondo 2012. Forhandles af Dansk Supermarked.

 

Bedst til klassisk sightseeing: Visuelle Guide London

God til historie- og kulturinteresserede. Bogen er proppet med oplysninger om områder, historie og bygninger. Der er en kort oversigt over hoteller, butikker og restuaranter bagerst, men det er billederne og grafikken, der gør bogen til noget særligt. Bogens største minus er, at den er for tung til at slæbe med rundt. 

Visuelle Guide London, Politikens forlag 2011. (Oversat fra engelsk: Eyewitness Travel Guides London)

 

Alternativ til sightseeing: Turen går til London 

Er fin til turisten, som skal se nogle seværdigheder, spise lidt lækkert og købe nogle ting med hjem. Men bogen mangler personlighed, og stoffet præsenteres lidt rodet og usammenhængende. Bykortene er gode, og alle omtalte steder er indtegnet på kortene. 

Turen Går til London, Politikens forlag 2011. Findes også som e-bog/PDF og som app. Appen indeholder samme information som den trykte bog, men med links til bl.a. Google Maps.

 

Bedst til en first-mover: TimeOut London

Det enorme forlag TimeOut startede som et ugeblad om aktuelle begivenheder i London, og bogen er perfekt til dem, der gerne vil være på forkant i byen. Oplysninger er generelt pålidelige, og der er mange små bonusoplysninger: Bl.a. hvor den tidligere tyske ambassadørs hund ligger begravet.

TimeOut London er grundig og pålidelig og rummer flere forslag, end selv den mest maniske turist har brug for. Minus: Bogen er for tung. 
TimeOut London, 2012. TimeOut laver gratis apps med guides som selvstændige produkter, ikke digitaliserede bøger.

 

Bedst til sofa-inspiration : London my love!

Gyldendal står bag en serie guidebøger skrevet af danskere, som skriver om deres kærlighed til en udenlandsk storby. Bøgernes styrke er den personlige stil og et stort kendskab til både rejsemålet og til dansk smag. 

London my love! er inspirerende, men mangler bykort og praktiske oplysninger. Oplysningerne præsenteres lidt i øst og vest – helt bogstaveligt – når der springes fra en omtale af Bagel Beigel (som faktisk hedder Beigel Bake, hvis man skal være krakilsk) i Brick Lane i øst til Electric Brasserie på Portobello Road i vest. Men hvis du godt kan lide at ligge i sofaen og lade dig inspirere, er dette den rigtige bog for kærester eller veninder på shoppetur. - London my love! Gyldendal, 2010.

 

Vi anbefaler: Lonely Planet London Encounter

Køber du kun én guidebog, og er det ligegyldigt, at den er på engelsk, er Lonely Planet London Encounter i lommeformat et godt valg. 

Den kompakte bog har masser af info om det nye og smarte i byen. Har desuden både et fold-ud kort og detaljerede kort over de forskellige områder i byen, så man kan planlægge en dags aktiviteter i et bestemt kvarter. Og er man til hippe barer, trendy tøjbutikker, de nyeste bands og de bedste etniske madoplevelser, kommer man ikke udenom denne bog.

London Planet London Encounter, Lonely Planet 2009. Findes også til Kindle, ligesom Lonely Planet udgiver en London-app.

Vi tjekkede også:Pocket Rough Guide London, 2012. I lommeformat og med gode forslag. Findes også i digitale formater til Kindle, iPhones mv.