Terrorfrygt lukker kuppel

Et af Berlins største turisttrækplastre, kuplen over rigsdagsbygningen, lukkes på ubestemt tid. Bygningen er et oplagt terrormål.

Svært bevæbnet politi holder vagt uden for Rigsdagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kuplen over rigsdagsbygningen i Berlin, skabt af arkitekten Norman Foster, er en af de største seværdigheder i den tyske hovedstad. I går blev den lukket for de fleste besøgende på ubestemt tid.

Læs også: Turister spreder super-bakterier

I København ville det svare til, at man formente turister adgang til Rådhustårnet eller afspærrede den hjemvendte, lille havfrue.

Baggrunden for lukningen er derfor alvorlig, og beslutningen blev taget efter adskillige dages overvejelser:

Tyskland frygter et terrorangreb, den ellers besindige indenrigsminister, Thomas de Maizière, har orienteret om truslen, der i givet fald skal udmønte sig i et blodbad i slutningen af måneden, og netop rigsdagsbygningen er, mener sikkerhedseksperter, et oplagt mål.

Se også: Brugernes 245 tips til Berlin

Symbol for forbundsrepublikkens demokrati
Den rummer Forbundsdagen, det tyske parlament, og er således symbol for forbundsrepublikkens demokrati, der næppe findes mere udviklet i nogen anden større, europæisk nation.

Kuplen er som en krone på denne succeshistorie. Selv om den er 23 meter høj, 38 meter i diameter og vejer 1.200 ton, virker den som en let konstruktion.

Mennesker kan indvendigt spadsere op og ned langs glastaget i en spiralrute. Kigger de ud, ser de et pragtfuldt panorama af Berlin.

Kigger de indad og nedad, kan de udforske pladserne i Forbundsdagen, farvelagt af danskeren Per Arnoldi.

Der plejer at være lange køer ved bygningens indgang.

Adgangen
Nu er denne risiko fore­løbig inddæmmet. Der er fortsat adgang for besøgsgrupper, hvis de er anmeldt på forhånd, og gæster med reservationer til en restaurant, som også befinder sig i nærheden af kuplen. Men spontane turister afvises.

Imens arbejder myndighederne med at lokalisere de formodede terrorister. Nogle af dem er identificeret, men ingen fundet.

Læs også: Alt det flyselskaberne ikke fortæller dig