Tendens: Vandring er kommet et skridt tættere på at blive din næste ferie

Vandring er blevet populært, og nye ruter pibler frem. Og det har slet ikke toppet endnu, mener ekspert.

To danske vandreruter har opnået to ERA-kvalitetsmærker. Her ses den ene, Gendarmstien, som følger Flensborg Fjord og den dansk-tyske grænse over 75 km. Foto: PR Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På med støvlerne og ud i naturen. Så enkelt er det at tage på vandretur, og den simple ferieform, der sender mennesker ud i naturoplevelser over hele verden, er i kraftig vækst i disse år. Og ferieformen kan noget særligt. Det mener Lis Nielsen, der er en af Danmarks største vandreentusiaster.

»Man bliver revet ud af sin hverdag og får tid til at geare ned og mærke sin krop, fordi ens liv bliver reduceret til at vandre. Det eneste, du tænker på, er, hvor du skal hen, hvor du skal sove, og hvad du skal spise. Alt andet i verden forsvinder i løbet af få dage og bliver ubetydeligt – det er den frihed, som folk efterlyser og har et stort behov for,« siger Lis Nielsen, der har en fortid som præsident i den europæiske vandreorganisation European Ramblers’ Association (ERA).

Overalt i Europa er der gode vandreture, og rejseselskaberne tilbyder i høj grad vandreferier til naturskønne destinationer. Særligt Balkanlandene har i de seneste år gjort meget for at trække folk til det tidligere borgerkrigshærgede område. For nylig blev en ny 495 km lang rute gennem Albanien, Kosovo og Makedonien indviet, skriver rejsebogsforlaget Lonely Planet. Den nye rute slutter sig til den næsten 2.000 km lange rute Via Dinarica, der løber gennem bjergkæden De Dinariske Alper og fletter otte lande fra Slovenien til Makedonien sammen i et netværk af vandreruter.

Herhjemme er der også oprettet flere nye ruter. I juni blev Tisvildevejen i Nordsjælland indviet, der fra Esrum Kloster går rundt gennem skove og søer og ud til havet ved Tisvildeleje. Samme måned åbnede Rebild Bakker Ruten på 11 km i Nordjylland, og tilbage i 2016 fik vi ‘Camønoen’, der strækker sig 175 km rundt på Møn.

Hos Dansk Vandrelaug arrangerer de næsten dagligt vandreture i hele landet, og her er interessen også til at tage og føle på. I løbet af fem år er medlemstallet næsten fordoblet, lyder det fra tidligere næstformand, Christian Lauritzen.

»For fem år siden var vi omkring 5.000 medlemmer, og nu nærmer vi os de 10.000,« siger 73-årige Christian Lauritzen og tilføjer:

»Når man ikke længere kan løbe, så kan man gå, og det er en god måde at få motion på. Men det er også befriende at komme ud at gå, at komme væk fra hverdagen og byen. Man møder folk, og når man kommer hjem, så føler man sig genopladt og afslappet – det giver energi til hjernen. Det tror jeg fænger rigtigt mange.«

For Lis Nielsen skal en god vandretur være en tur, der giver nogle gode oplevelser. I sin tid som præsident for ERA var hun med til at definere et kvalitetsmærke til vandreture, de kalder ’Leading Quality Trails – Best of Europe’, og som hun anbefaler, man ser efter, når man vælger sin rute.

Vælger man at gå efter mærket, er man sikret gode overnatningsmuligheder undervejs, at underlaget fortrinsvis er naturmaterialer, at der er skiftende landskaber, så man ikke kun går i høje bjerge eller i skov, og så vil der løbende være oplevelser af kultur- eller naturværdi.

»Der kan være et smukt træ eller en flot klippeformation, men der skal helst være noget mindst en gang i timen, ca. hver fjerde km,« siger hun.

Her er Lis Nielsens top-fem over vandreture i Europa:

Gendarmstien (Danmark, 75 km)

I Danmark har vi Gendarmstien, som er en en helt unik vandrerute, der går langs kysten og indeholder en masse dansk natur. Den er 75 km lang med god infrastruktur med bus og overnatning. Ruten er på det seneste blevet meget populær blandt tyskere.

Mullerthal Trail (Luxembourg, 112 km)

I Luxembourg kan man sagtens vandre, og langs Mullerthal Trail er der spændende natur, klippeformationer og historie. Ruten giver et unikt indblik i et land, man normalt bare kører forbi. Og så skal deres service virkelig fremhæves.

Andros Route (Grækenland, 100 km)

Andros er en ø, som ligger to timers sejlads fra Athens lufthavn. Her har man etableret en 100 km lang vandrerute ved at bruge de gamle, traditionelle færdselsstier mellem landsbyerne, som skolestier og gamle handelsveje, som er blevet til noget helt unik, hvor man kan opleve en særlig økultur.

Tourlitis-fyrtårnet ud for øen Andros i Grækenland, som øens unikke vandrerute går forbi. Foto: PR Fold sammen
Læs mere

Lechweg (Østrig til Tyskland, 125 km)

Den ca. 125 km lange Lechweg begynder ved en kilde i Østrig og følger en flod, indtil man kommer til et vandfald i Tyskland. Her oplever man det alpine landskab, uden at det bliver for hårdt.

Kullaleden (Sverige, 70 km)

I Sverige kan man følge ruten Kullaleden fra Helsingborg op langs kysten til Kullen med Øresund på sin venstre side under hele ruten, indtil man går mod sydøst til landsbyen Utvälinge. Der er en masse kultur og en enorm velvilje blandt de folk, som bor i området, til at tage imod vandrere.