Tee og ski i Tyrkiet

Sne og skisport er ikke det første, man tænker på, når det handler om ferie i Tyrkiet. Men det er skam muligt at peppe vinterens golfrejse op med et par dage på ski i bjergene bag Antalya-kysten.

I Davras i Taurusbjergene satses på sport. Bl.a. fodbold og vandring om sommeren og diverse sneaktiviteter om vinteren. Da vi besøgte skianlægget, var det svøbt i tunge regnskyer, så vi måtte hente billeder med sne og sol i hotellets arkiv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sirene Davras
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stoleliften – en to-personers – rasler stille opad. Der er sne under os, men kikker vi opad, kan vi se de grå skyer komme rullende ind over bjergene og lægge sig som tåge over toppen.

Læs også: Guide til 3 slags skiferie

I går var det endnu værre. Da regnede det, og drivvåde måtte vi opgive at kikke nærmere på Davras. Vejret har bestemt ikke været med os disse to dage, der er afsat til at undersøge ski på tyrkisk – »kayak«, som det hedder på lokalsproget.

Uheldige vejrforhold
Nurtay Yatman, skilæreren, der er uddannet i Frankrig, vrider hænderne. I sidste uge strålede solen over sneklædte pister. I nat lover meteorologerne igen sne, hvorefter der atter vil være sol og blå himmel over skiområdet.

»Og så skal I lige komme nu,« jamrer han og forklarer, at der modsat i Alperne, der lige nu er ved at drukne i sne, er faldet meget mindre sne i Taurusbjergene end set de sidste ti år.

»Normalt har vi en slæbelift fra hotellet op til skianlægget. I år har vi måttet køre gæsterne op til stoleliften,« fortæller han, mens vi glider op mod mellemstationen.

Når vi kikker bagud, ser vi ned over den store golde slette mellem bjergene. Her ligger det store »Sirene Davras Mountain Resort«, hvor vi bor, og det nybyggede sports-hotel for de studerende ved Sparta Universitet.

Ellers er her øde, men infrastrukturen, kloakker osv., er klar til flere hoteller, siger Nurtay Yatman, og tilføjer, at lige nu er sletten bar jord og sten, men normalt er den på denne årstid dækket af sne og gennemskåret af et net af langrendsløjper.

Skianlægget, der består af en lang stolelift i to etaper samt en T-lift, skal også udbygges. Først med endnu en T-lift oppe i terrænet, og derefter med en kabinelift fra bunden helt til toppen.

Jo, planerne er store; ambitionerne endnu større. Men der vil nu gå nogle år, før Davras vil ligne noget, der kan bruges til en længere skiferie.

Kurs mod Taurusbjergene
Indtil da kan mindre gøre det. Og et par dage på ski i Taurusbjergene – under to timers kørsel fra Antalya-kystens vintervejr, der ofte minder om en dansk sommer – er en ekstra oplevelse, man ikke bør snyde sig for, hvis man også har hang til ski.

Man skal ikke langt fra kysten med de luksuøse hoteller og grønne golfbaner, før landskabet ændrer karakter. Vejen snor sig gennem marker og drivhuse. Der dyrkes mange grøntsager, kan vi se. Senere er der plantager med citrusfrugter, og da vi begynder at sno os op i bjergene, er det frugttræer, der står i række.

Vi kommer også gennem rosenland. Området omkring Isparta er kendt rose-dyrkning, og essensen fra de duftende blade bruges til parfumer og cremer – den kan også spises i rosengelé eller rosenslik.

Vejen bliver smallere, og byerne mindre. Den sidste, vi kommer igennem, er Çobanisa. Herfra er der små otte kilometer opad og over sletten, før »Sirene Davras Mountain Sport Resort« dukker op.
Hotellet har kun en håndfuld år på bagen. Der satses på konferencer. Indtil nu har gæsterne mest været grupper. Konference-grupper og/eller sportsgrupper.

Når sneen  er væk
Når her ikke er sne, er det sport, der satses på. Der er et par fodboldbaner, og her kommer blandt andre det tyrkiske landshold og træner i »kulden«, inden de skal til for eksempel Danmark og de andre lande højt mod nord, og spille kampe.

Her er også gode vandremuligheder og behagelige temperaturer, når sommersolen brænder nede ved kysten.

Der er 123 værelser på hotellet, restauranter, barer, billard og bowling. Fitness-center, indendørs pool og spaafdelingen »Oasis«, der naturligvis har en hamam (tyrkisk bad) sammen med dampbad og saunaer plus krops- og massagebehandlinger.

Det var næsten et kulturchock, da vi hørte kvidrende eksotisk tale bag skranken og fandt ud af, at der blandt personalet var balinesiske piger, som ud over ayurveda-behandlinger også kan klare den herligste balinesiske massage.

Alternative forhold
Efter første dags regnfyldte skuffelse satsede vi på bedre vejr. Og det var det heldigvis også. Nu »kun« grå skyer. Men da vi efter morgenmaden stod klar til at rykke ud på »kayak«,  måtte vi vente. Selv om liften officielt åbner kl. ni, var pisterne ikke præparerede.
Vi måbede og måtte konstatere, at her hersker et andet syn på skiturisme.

Liftanlægget drives af den lokale regering, så glem alt om pistemaskiner, der kører ud om natten eller bare tidlig morgen, så anlægget er klar til skituristerne samtidig med, at liften åbner. Her går alle tilsyneladende på arbejde samtidig.

Og ydermere var det jo ikke weekend, hvor skiglade tyrkere fra Antalya og Isparta myldrer hertil for at få en dag i sneen. Nu var vi jo bare en håndfuld udenlandske turister plus en sportsgruppe fra universitetet i Isparta.

Klokken var omkring ti, før vi sad i stoleliften og bekymret så til, hvordan de grå skyer dalede mere og mere ned over bjergene, og hvordan den lovede fantastiske udsigt over Egirdir-søen forsvandt ud i det grå. Men vi nåede dog at komme op, fornemme skianlægget og kikke ind over bjergtoppene, hvoraf den højeste er 2.637 m, og snuppe et par ture op og ned ved trækliften, inden skyerne for alvor lagde sig som tåge over pisterne – næsten som ville de sige:

»Vi gemmer Davras lidt, for endnu kan området ikke klare en rigtig skiferie.«
Men for et par dage – især når sol og sne arter sig – kan Davras bestemt være en dejlig del af en ferie på Antalya-kysten.