Tapas, vin og dans i Málagas gader

Trist over vejret? Så tag en hurtigt smuttur til andalusiske Málaga. I aften lyder startskuddet til den årlige ti dage lange festival, hvor hele byen spiser tapas, drikker vin og danser i gaderne. Og du er inviteret.

Flamencoen spiller en stor rolle ved festivalen i Málaga. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tania Presutti

Uanset hvor lidt spansk temperament, der flyder i årerne, er chancerne for at få svinget hofterne i en flamenco markant større under Málagas ti dage lange gadefest, Feria de Málaga, end normalt. 

Guide: 24 timer i Malaga

For det er, som om den ellers rolige middelhavsby flyder over med begejstring over livet; og begejstringen smitter. Det er ikke svært at blive indfanget af de inciterende rytmer og den spontane glæde, der er overalt. Og det er nok den bedste grund til, at en lokal tradition, der begyndte som en fejring af de kristnes sejr over maurerne i 1487, har udviklet sig til en international begivenhed.

Folk strømmer til fra nær og fjern for at feste med Málaga, fordi det er en skøn, livsbekræftende fest at deltage i – og fordi man føler sig velkommen.
På festivalens første aften indledes byfesten af et par tusinde lokale og gæster, der er mødt op på stranden. Byens spidser holder taler, populære spanske musiknavne giver koncerter og ved midnatstid skydes festen  for alvor i gang med en halv times langt fest fyrværkeri.

I dagtimerne kan man næsten ikke undgå at løbe ind i en fest, hvis man færdes i Málagas centrum. På hvert andet gadehjørne har en familie eller bar-ejer stillet musikanlægget ud, skænket op i glassene og byder op til dans. Menneskemængden bølger gennem gaderne; Señores i matadorkostumer og señoritas i flamencokjoler. Nogle stopper op for at tage en dans, andre søger mod rådhuset, hvor man kan være heldig at få plads i en af de smukt udsmykkede hestevogne, der kører gennem byens porte. Man kan også være heldig at blive inviteret med til familiefest. Mange familier vælger at sætte middagsbordet ud på gaden og være en del af festlighederne frem for at sidde indenfor og kigge ud på festen, der strækker sig over gader, stræder og generationer.

Musikken spiller løs, og når man går gennem byen, virker det, som om hele Málaga danser. Og måske er der noget om det. Dans er en stor del af den andalusiske identitet, så alle lærer fra barnsben at bevæge sig til rytmerne, og det skinner igennem under festivalen, hvor man ofte ser alle generationer danse sammen. Festen tilhører alle og har ingen hverken øvre eller nedre aldersgrænse.

Udover den spontane fest man kan opleve at blive en del af i Málagas bymidte, er den store festivalplads lidt uden for centrum et sted, der skal besøges i løbet af de ti dage.

Málaga Tivoli er på størrelse med adskillige fodboldbaner og oversået med farvestrålende lys. Tænk Københavns udsmykning ved juletid og gang det med 30, så har du et godt billede af lysorgiet. Pladsen huser over 430 forskellige boder, restauranter og forlystelser, og de tilbyder alle noget forskelligt, så der er rigelig grund til at komme forbi festivalpladsen mere end én aften.

Fælles for alle (danse)restauranterne er, at de er åbne for alle og har gratis adgang. Her er ingen krav om påklædning eller VIP-status; det er en fest, hvor alle – rige som fattige, unge som gamle – er inkluderet og hjerteligt velkomne. Málagas bystyre har desuden indført et sæt vejledende priser på mad og drikke, som restauranterne, der deltager i festivalen, skal følge, så det er muligt for alle uanset pengepung at deltage i festlighederne.

Tivoliet byder også på radiobiler, karrusel, pariserhjul og andre forlystelser, der garanterer underholdning for de mindste og de nyforelskede. Og har man en sød tand eller er blevet glad for slik med mandler, som er regionens specialitet, så er slikboderne det rene slaraffenland. Mandler i alle variationer: brændte mandler, mandler i chokoladebrud, i karamelbrud, chokolademandler, rå mandler og marcipankunst. Men der serveres selvfølgelig også tivoli-klassikere som kandiserede æbler og candy floss.

Bliver man træt af at danse, feste, spise og drikke døgnet rundt, så byder Málaga også på andre attraktioner og interessante sightseeings. Strand, shopping, museums, tyrefægtning eller besøg i den gamle katedral, er fem andre bud på oplevelser i den smukke, sydspanske by. Især Málagas strande er kendt af de mange danskere, der hvert år tager på badeferie i byen. Solparasol og liggestol lokker efter en nat med fest og dans, og en tiltrængt hvilepause ved vandkanten kan være forførende for et par trætte fødder. 

Hvis man gerne vil opleve en anden form for spansk kultur end at være en del af festen, kan man også afsætte en formiddag til museumsbesøg. MuseoPicasso, som har hjemme i Picasso-familiens villa, har en lille privat samling af udsøgte værker. Udstillingen breder sig over 12 rum, der hver især repræsenterer en periode i den berømte malers liv. Blandt andet rummer udstillingen i et af de første rum et klassisk portræt, malet af den kun trettenårige Picasso. Hvis man er den mindste smule kunstinteresseret, er det et spændende besøg.

Men først og fremmest giver Malaga i august én lyst til at tage danseskoene på og bevæge sig ud at mærke livsglæden.

Læs også: Spaniens 10 bedste strande