Takt og tone når du fotograferer

Husk at nogle mennesker ikke vil fotograferes af religiøse årsager, og at andre forventer drikkepenge. Det er nogle af de tips, svensk mesterfotograf giver rejsende.

I Sydamerika er mange afhængige af naturen, og derfor er de bedste fotos herfra dem, der viser menneske og natur i sameksistens. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Edström/Nikon
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det at tage billeder af andre mennesker og steder er en stor del af fornøjelsen ved at rejse. Men hvordan griber man det egentlig an, hvis man ikke vil støde de lokale indbyggerer, og hvordan får man de bedste billeder?

Det har kameraproducenten Nikon spurgt den prisbelønnede, svenske rejsefotograf Martin Edström om, og sammen har de udgivet en lille guide med regler for skik og brug, som du skal være opmærksom på, når du møder og fotograferer mennesker fra forskellige kulturer.

Se også: Tag et godt billede - Martin Edströms 4 bedste tip

Asien
Templer og andre hellige steder er ofte et godt udgangspunkt, hvis du vil indfange stemningen i et asiatisk land, især i de store byer hvor alt andet bare er ét stort trafikkaos, råder Martin Edström.
 
Selvom religiøse ritualer ofte er interessante motiver, skal man udvise særlig stor respekt, når man tager billeder af enkeltpersoner, som deltager i denne type ceremonier. I Sydasien skal man være opmærksom på, at ved mange hindu-ceremonier betragtes fotografering som blasfemi.

I Indien mener mange, at man skal betale en ekspedient eller en arbejder, fordi man har forstyrret dem i deres arbejde, når man fotograferer. Det bedste er at mærke sig frem, og hvis man har brugt lang tid på at tage billeder af en person, vil en lille gave blive modtaget med glæde.

Afrika
Afrika er et kontinent, der er spækket med en række naturvidundere – fra Sahara-ørkenen og Victoria Falls til Kilimanjaro og Taffelbjerget.
 
Da det er et så populært turistmål, kan mange steder i Afrika vise sig at være overfyldte og svære at fotografere, især fordi safarirejser er blevet stadigt mere populære. Det er ofte en god idé at prøve at undgå menneskemængder eller rejse uden for sæsonen for at få de bedste billeder.

Martin Edström har under sine rejser i Afrika bemærket, at folk ikke er særlig glade for, at man prøver på at tage billeder, der afspejler de mere negative eller ustabile aspekter af deres land, så det er en god idé at fokusere på de mere positive aspekter, hvis man ikke vil fornærme folk.

Nordamerika
Det er muligt at indfange kulturen og ånden i Nordamerika ved at opholde dig i byerne og se lokalbefolkningens farverige personligheder udfolde sig.

En afslappet dag på stranden i Los Angeles, hvor man ser på surferne, eller en slentretur på boulevarderne i Montreal blandt de mange rulleskøjteløber kan være lige så interessant som Grand Canyon eller Yosemite og kan give nogle af de bedste fotomuligheder.

Amerikanske indianere afviser muligvis at blive fotograferet, fordi de tror på, at et spejl ikke afspejler virkeligheden, men en persons sjæl. Et billede, der tages med en genstand, der i høj grad benytter sig af spejle, kan derfor medføre, at sjælen indfanges og slavebindes. Sommetider gælder disse begrænsninger kun for spædbørn og børn, fordi deres sjæle er sårbare og nemmere kan forlade kroppen.

Sydamerika og Caribien
I landlige områder som for eksempel Amazonia eller Andes er folks levevis fuldstændigt afhængig af omgivelserne, der samtidig gør den rigere. Et godt billede her er at indfange folk i denne harmoni – billeder af mennesker og natur i perfekt sameksistens ses sjældent i den vestlige verden.

Sydamerika er et meget tiltalende sted at fotografere, og folk er meget venlige. Hvis du rejser gennem landlige områder, skal du være klar til at vise dem dine billeder, så er folk ofte mere villige til at blive fotograferet, og de elsker at se resultaterne.

I nogle caribiske kulturer tror man, at et billede eller en dukke af en person kan bruges til at kaste voodoo-forbandelser over vedkommende. Spørg, før du tager et billede – især i turistområder, hvor mange, uanset hvad de tror på, ganske enkelt er trætte af at blive fotograferet.

Næste: Tag et godt billede - Martin Edströms 4 bedste tip