Tag vakuum-toget til New York på 54 minutter

Norsk professor arbejder med vakuum-tog mellem Oslo og Stavanger og andre forskere regner på en tunnelløsning mellem London og New York

Her ses en grafik af den forestillede tunnel i et tværsnit. Fold sammen
Læs mere
Foto: www.dsc.discovery.com/
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I fremtiden kan vi måske i rasende fart suse til den anden ende af verden i lufttomme tunneller, hvor al luft er pumpet ud og luftmodstanden derfor er væk. I en slags vakuum-tog.

Læs også: Kinas nye lyntog

Det er den norske Erik Skaugen, professor i boreteknologi ved universitetet i Stavanger, der har ladet sig inspirere af schweiziske ingeniører, der er i færd med at skabe en tog-tunnel, hvor luftmodstanden er reduceret med to trediedele. Det vil give togene mulighed for at køre 600 kilomter i timen, skriver sitet Dinside.no.

Professoren forestiller sig imidlertid tog-tunneller, som er pumpet helt fri for luft og togene derfor vil kunne bevæge sig med meget stor hastighed.

Som et eksempelt har han regnet på en tunnel-løsning mellem Oslo og Stavanger, en strækning på omkring 300 kilometer. Ifølge professoren vil den strækning kunne køres på ca. 11 minutter med et vakuum-tog.

Se også: Guide: Find det bedste flysæde

Transatlantisk tunnelløsning
Andre forskere har ifølge Discovery Channel regnet på en transatlantisk tunnelløsning mellem London og New York, en strækning som et vakuum-tog skulle kunne gøre på 54 minutter.

Der er ganske vist en række udfordringer ved disse projekter, både med hensyn til selve boringen af tunnellen og konstruktionen af magnetfelterne, der skal bruges for at holde toget på sporet, men den norske professor er ikke i tvivl om, at fremtidens rejsende vil suse afsted i vakuum-tog.

Se her et klip fra Discovery Channels program om den fiktive transatlantiske tunnel: