Tag på JFK-sightseeing

Dallas i Texas er især kendt som byen, hvor præsident Kennedy for præcis 50 år siden blev skudt. Vi guider til JFK sightseeing ture i Dallas.

Præsidentparret John F. Kennedy og Jacqueline Bouvier Kennedy ankommer med Air Force One til Love Field lufthavnen in Dallas, Texas 22. november 1963 mindre end en time før attentatet. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO

Der var let regn, da præsidentparret 22. november 1963 stod op i Fort Worth. John F. Kennedy gik ud og holdt en tale for de flere tusinde mennesker, der havde samlet sig foran Texas Hotel, hvor parret havde overnattet.

Efter et morgenmadsmøde på hotellet kørte præsidenten og hans frue til byens militærlufthavn for at flyve den 13 minutter lange tur til Dallas.

Det var klaret op, da de landede. Solen skinnede, og parret satte sig ind i en åben limousine for at køre kortege gennem byens gader.

Da bilen drejede fra Main Street ind på Dealey Plaza og passerede Texas School Book Depository lød der skud. J. F. Kennedy var ramt af en snigskytte, og USAs 35. præsident dræbt ved attentatet. I går var det 50 år siden.

Dagen blev markeret rundt om i USA og naturligvis især i Dallas, hvor der blandt andet blev afholdt en mindeceremoni på gerningsstedet på Dealey Plaza, hvor Dallas Symphony Orchestra spillede.

Det var dog ikke kun i går, der var fokus på præsidentmordet i Dallas. Rundt om i byen er der adskillige museer og ture, der har til formål at gøre turister klogere på begivenheden, der rystede verden 22. november 1963.

This template (BMLinkBundle:Block:link_box.html.twig) should be overridden!

Sixth Floor Museum

I Texas School Book Depository, bygningen hvorfra Lee Harvey Oswald skød de dræbende skud mod præsidenten, blev der i 1998 åbnet et museum om begivenheden. »The Sixth Floor Museum« – efter dets placering i bygningen som også var den etage, hvor Lee Harvey Oswald opholdt sig.

Her er en permanent udstilling med tusindvis af genstande, historiske film og fotos, som fortæller begivenhederne omkring mordet på præsident Kennedy. I forbindelse med 50-året for attentatet er åbningstiden udvidet, og der er en række arrangementer, foredrag og specielle filmforevisninger.

Særudstilling med Kennedyr-relaterede kunstværker

I Amon Carter Museum of American Art er der en særudstilling med de kunstværker, som var i suiten i Texas Hotel i Fort Worth, hvor præsidentparret overnattede fra 21. til 22. november 1963.

»Dengang det var ikke usædvanligt, at lokale rigmænd og samlere udlånte deres kunstværker, som kunne pryde hotelværelser eller suiter, når honoratiores besøgte byen,« fortæller Shirley Reece-Hughes kurator på museet.

Hvad der nok er endnu mere usædvanligt er, at flere af de lokale, som lånte deres kunstværker ud, slet ikke var Kennedy-tilhængere, men derimod glødende republikanere. Udstillingen, som blandt andet omfatter skulpturer af Henry Moore og Pablo Picasso og malerier af Thomas Eakins, kan ses til 12. januar 2014.

Mobilrundture

»The Sixth Floor Museum« sælger »Dealey Plaza Cell Phone Walking Tour«, hvor man for to en halv dollar får bykort med rute og informationer på mobilen. Turen, som begynder ved museet og ender ved The Triple Underpass – jernbanebroen over tre vejbaner, hvor der i forskellige konspirationsteorier omkring mordet nævnes, at herfra blev der affyret skud fra en eller to personer.

Konspirationsture

Big D Fun Tours har JKF-ture i selskabets udflugtsprogram. Røde busser indrettet som gamle sporvogne kører time-lange rundture blandt andet ad den rute, præsidentens kortege fulgte for 50 år siden og har stop undervejs. Guiderne er ikke bange for at kaste sig i i konspirationsteorier: Var det så enkelt, at det bare var en enkelt snigskytte, der stod bag? Eller var det noget større?

Historien fra øjenvidner

DFW Historical Tours ejes af Freda Dillard, som er født i Dallas, hvor hendes far i 30 år arbejdede som politibetjent, og opvokset med Kennedy-mordet.

»Gennem min far og andre har jeg det privilegium at have hørt om mordet både fra øjenvidner og fra efterforskere og historikere, informationer, som jeg nu deler med andre,« fortæller hun.

Hendes firma har udarbejdet en »50th Anniversary JFK Assassination Bus Tour«, som tager tre timer. På turen kommer man bl.a. forbi gerningsstedet, »JFK Memorial Plaza«, som blev åbnet i 1970 en blok øst for Dealey Plaza mellem Main og Commerce Streets.

Og man passerer gennem Oak Cliff bydelen, hvor Lee Harvey Oswald, der to dage efter mordet selv blev skudt, havde sit hus, og forbi den lejlighedsblok, hvor Jack Ruby, som skød Oswald, boede.

Info: jfk.org, cartermuseum.org, bigdfuntours.com og jfkassassinationtours.com