Tag på ferie og kom hjem i topform

Sæt turbo på formen med Dansk Triatlon Forbund på Playitas og sæt punktum på ferien med en halv ironman.

Fuerteventuras mange småbjerge egner sig perfekt til udfordringerne på racercyklen, på løbeturene. og træneren sidder klar til at opdage alle fejl i swimmingpoolen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tag på ferie og kom hjem med en form, der efterlader hverdagens træningskammerater måbende i dit baghjul.
Det er facit efter to svedige uger i selskab med Dansk Triatlon Forbund på Playitas. Mellemregningerne er massevis af afstressende træningspas og nydelsesfuld restitution i solen.

Læs også: Ferie i løbesko – og bikini

Træningsresortet Playitas på kanarieøen Fuerteventura sponsorerer Dansk Triatlon Forbund, der blandt andet sender to atleter til sommerens OL i London og tidligere har fostret verdensstjerner som Torbjørn Sindballe og Rasmus Henning.
Aftalen er også til glæde for sportens glade amatører. Flere gange om året holder forbundet åbne træningslejre på den solbeskinnede lavaø, hvor alt lige fra semi-professionelle fritidstriatleter til helt grønne nybegyndere kan lære mere om den populære sport. Undervejs er der mulighed for at komme af med litervis af sved på de fælles træningspas.

På toppen af kransekagen venter »Challenge Fuerteventura«, en halv ironman, der arrangeres og sponsoreres af Playitas-centret, og derfor foregår i feriens baghave.

Lad det være sagt med det samme: To uger i selskab med Dansk Triatlon Forbund under solen er det tætteste, en glad amatør kommer på livet som professionel. Der er ikke andet at spekulere over end at træne, spise og hvile. Samtidig er omgivelserne luksuriøse og buffeten passende voluminøs til at stille en frådende triatlet-appetit.

Triatlon-forbundet plejer at stille op med et par af sine store kanoner som instruktører. Da Rejseliv var med, tog Martin Jensen sig af svømmeundervisningen og kørte med på de fleste cykelture. Martin Jensen er professionel triatlet og bliver af flere kaldt »den nye Rasmus Henning«. Han har en række store, internationale resultater bag sig, men plejer for tiden en fodskade, og kunne derfor undervise amatørerne.

Desuden var forbundets udviklingskonsulent Jakob Ovesen samt sportschef Morten Fenger med på lærerværelset.
Der er således masser af erfaring bag de guldkorn og træningstips, der bliver uddelt, og man får et kick ud af at lære direkte fra verdenseliten.

Siden jernmandskonkurrencen Challenge Copenhagen begyndte i 2010, har sporten i Danmark været i en rivende udvikling.
Tidligere var det de dedikerede nørders legeplads. I dag strømmer glade nybegyndere til sporten og skaber ventelister i hovedstadens triatlonklubber. Det er en udfordring for Dansk Triatlon Forbund, der skal vænne sig til, at træningsugerne nu også tiltrækker sportens grønskollinger, der stiller nybegynder-spørgsmål og kræver blidere programmer og undervisning på et lavere niveau.

Som det er nu, får man mest ud af ugerne på Playitas, hvis man har et vist niveau og har dyrket sporten systematisk hjemmefra i et halvt års tid. Ellers er det for svært at hoppe på træningstoget i solen. Og togets rute er nøje og minutiøst planlagt. Inden afrejsen udfylder man et spørgeskema, så instruktørerne har en idé om, hvilke niveauer, træningen skal inddeles i.

Svømmetræningen foregår i resortets udendørs 50-meter pool, hvor man træner under blå himmel og en lun, skinnende sol, eller i det salte, klare hav ud for centret. Chef-svømmetræner Martin Jensen sørgede for varierede programmer, hvor både teknik og udholdenhed blev flyttet. Det hele krydret med røntgenskarpe analyser fra bassinkanten.

Cykeltræningen kan der skrives lange bøger om. Flot asfalt, hensynsfulde bilister og rullende bakker krydret med deciderede klatreture og spektakulære udsigtspunkter. Lavaøen er som skabt til at trille rundt på en racercykel. Den eneste ulempe er vinden, som det koster kræfter at trampe igennem, hvis den rammer en direkte på snuden.

Sidste ben af jernmanden, løbetræningen, var udviklingskonsulent Jakob Ovesens område, og det blev plejet med omtanke. Ugerne bød på både rolige morgenture, hurtig tempotræning og undervisning i øvelser, der styrker løbeteknikken. Specielt det sidste var lærerigt. For løb er klart den hårdeste af sportens tre discipliner, fordi kroppen bærer sin egen vægt og tager imod en masse stød, der kan udløse skader.

Sportens fjerde disciplin er kendt som restitution. Det er i tiden mellem træningerne, kroppen opbygger kampkraft og bliver stærkere. Her tilbyder Playitas de perfekte omgivelser for triatlonnørder, der ikke kræver mere end en solseng, en swimmingpool og muligheden for at fylde depoterne op i resortets lille supermarked. Hvis man orker, ligger der et lille supermarked i selve Las Playitas by cirka 10 minutters gang fra hotellet, hvor priserne er en tredjedel lavere. Det bliver til mange penge, når ens krop forbrænder kulhydrater som et kraftværk. Playitas tilbyder halvpension for dem, der ikke gider bøvle med morgen- eller aftensmad. Hotellets buffet er en bemærkning værd. Glæden ved at bænke sin triatlon-pryglede krop foran en velekviperet morgenbuffet kan ikke beskrives, det skal opleves. Der er alt, hvad hjertet og ens tømte depoter begærer på en sprød morgen.

Nutellaen bliver serveret i styrthjelms-store skåle. Det siger lidt om niveauet. Og bor man i hotelfløjen, kan det nydes med havudsigt.

Toppen af kransekagen på Rejselivs træningsferie var Challenge Fuerteventura-løbet. En halv jernmand, der finder sted med udgangspunkt på Playitas.
Alle, der har deltaget i maratonløb eller triatlonkonkurrencer kan sætte sig ind i, hvor lækkert det er, at startområdet ligger få hundrede meter fra ens hotelseng.

Ruten var fed og udfordrende og forplejningen i top – blandt andet med fri bar efter løbet.
Blæst og bjerge gav en oplevelse, der ligger langt fra det, man er vant til i Danmark. Og at Rejselivs udsendte kom i mål efter 5 timer og 28 minutter – nøjagtig halvanden time efter løbets vinder, Rasmus Henning – gjorde naturligvis ikke oplevelsen mindre mindeværdig.

Det er ikke optimalt for sluttiden at varme op til sin halve jernmand med to ugers benhård træning.
Men det er en genial måde at lære en masse om sporten på samtidig med, man sætter værdifulde træningstimer ind på kontoen.
Og selv om man den første uge efter hjemkomst er træt langt ind i knoglerne kommer gevinsten i form af et form-boost af en anden verden. Uden at blinke cykler man over bakker, der før fik en til at stønne af anstrengelse. I svømmebassinet glider man ubesværet fra folk, man før kæmpede for at følge med.
Det betaler sig at træne hårdt. Og det er det hele værd.
 

Fuerteventura uden træning

Kystbyen Las Playitas
Gå på opdagelse i den lille kystby, der gemmer sig bag klipperne ved resortet. Her er isbutikker, et par lokale restauranter og en hyggelig mole – med andre ord lokal-kolorit til dem, der ikke vil bevæge sig langt væk fra hotellet.

Strandsafari
Fuerteventura består mestendels af lavaklipper, men også af flotte strande med sand, der er blæst fra Saharaørkenen. Lej en bil eller tag bussen til »Las Dunas«, der ligger nord for lufthavnen og som er et fredet landskab af dramatiske sandklitter. Husk madpakke og badehåndklæde. Her er ingen kiosker eller butikker.

Oasis Park
Er de Kanariske Øers største forlystelsespark og ligger på Fuerteventura. Gratis bustransport til og fra Playitas, hvis man tager en dag på stedet. Rid på kameler, se søløveshows eller gå på opdagelse i den store botaniske have med mere end 2300 tropiske planter.


Tag kæresten med

Den træningstunge sportsgren kan være en belastning for de fleste parforhold. Der skal lægges mange timer i svømmebassinet, på landevejen og i løbeskoene væk fra partner eller børn.

Her er Playitas et godt sted at knytte trådene sammen. For resortet er meget andet end bare triatlon, det er et paradis for folk, der ynder at svømme, cykle og løbe, men der er samtidig en fin mulighed for at dyrke alt muligt andet.

Centret ligger omgivet af en knitrende grøn, 18-hullers golfbane. Der er tennisbaner, tennistræning, massevis af holdundervisning for både voksne og børn i alt lige fra aerobics til dykning. Afslapning kan man dyrke ved de to bade-pools eller på selve stranden.
Måltiderne og aftenerne kan fungere som de romantiske oaser, hvor man vender dagens begivenheder over et glas rødvin og en solnedgang. Samtidig har triatlonforbundet taget højde for de gæster, der har medbragt børn eller partnere og har i træningsprogrammet indlagt »familiedage«.

Læs også: Ømme tæer på Fuerteventuras højeste punkt