Tag med familien på juletur

Alt godt fra grisen og gaveshopping til en god valutakurs gør Malmø perfekt til en lille julerejse med hygge og forkælelse for hele familien.

På det romantiske Lilla Torget i Malmø har husene mange hundrede års historie og rummer i dag både restauranter og god shopping, især på designfronten. Fotos: Susser Feit Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En 10-årig bliver henrykt, da hun ser fadet med massevis af gården Ängavallens nuttede og hjemmelavede miniaturegrise på rad og række: »Jamen se lige, jeg kan spise alle de marcipangrise, jeg har lyst til,« udbryder hun.

Efter lidt forældreforhandling ender det dog med en øvre grænse for griseindtaget. Men pigen ser stadig fornøjet ud, for der er også trøffelkugler, peberkager, nougathapser og meget andet at plukke af.

Og det er bare desserten, efter man har spist sig mæt i det store, indbydende svenske julebord her på gården, hvor alt er frisk, økologisk og hjemmelavet. Langt det meste stammer fra gårdens egne marker, stalde, køkkenhaver og mejeri. Dog ikke silden, naturligvis. Den er fra Norges iskolde vande ved vestkysten. Men hjemmelavet er den altså, og brødet dertil er nybagt på mel fra Ängavallens egne marker.

Der er krukkevis af svenske sildeklassikere på bordet. Husets egne oste frister – den med himmelblå skorpe er en drøm - ligesom en ingefærmarineret laks. Børnevenlige er kasserollerne med svenske kötbullar og andet varmt. Desuden juleskinke, røget oksefilet i silketynde skiver og meget mere. Går man sulten i seng, er man selv ude om det.

Et par fridage, inden det gør løs

Skønt den sidste tid op til jul er travl, ser det ud, som om det er godt givet ud for familierne omkring julebordet her at trække stikket og nyde en stund sammen. Det er også skønt efter maden at tage en kop kaffe, lade andre om opvasken og skrå over gårdspladsen med lys i grantræerne derude for at finde længen med de storartede værelser. Og bare lytte til stilheden herude. Vi er højst en halv time fra Malmø centrum, men landligt, det er her.

»Vores gæster er velkomne til at gå ud og hilse på dyrene,« fortæller Rolf Nordström, der driver Ängavallens gård med stor entusiasme. Fold sammen
Læs mere

Se levende dyr

Man behøver ikke overnatte på Ängavallen, men det nærmer sig selvplageri at sætte sig selv og trætte børn ind i bilen, når aftenen slutter. For næste dag er der nemlig hjemmelavet morgenmad og fri bane for en tur ud i den friske luft, så ungerne kan opleve Ängavallens dyr, der lever det gode liv. De vælger selv – dyrene, altså – om de vil ud på marken eller hygge sig med vennerne under halvtaget. Og smågrisene løber rundt som fornøjede tumlinger, aldeles som de har lyst til. Også på grusvejene mellem staldens lader og folde. De er næsten lige så søde som gårsdagens marcipangrise, og man må være forberedt på, at ens barn bliver vegetar på stedet efter mødet med de nuttede små. Eller i hvert fald plager om at få flæskestegen skiftet ud med fjerkræ juleaften.

»Vi har altid åben gård for vores gæster. Man er velkommen til at vandre ud til dyrene. Så pak gode støvler i bilen, så I klarer mudderet, grusvejene og sneen, hvis den kommer,« understreger gæstgiver Rolf Nordström, der driver gården med sin familie.

Begynd i Torvehallen

De er gode til julestemning, vore svenske naboer, så hvis der skal sættes lidt hakker på to do-listerne, er Malmøs gader i den gamle bymidte fine jagtmarker til gaveshopping inden afslapningen ved det svenske julebord.

De fleste holder af de lune kardemommebrød. Fold sammen
Læs mere

Det er let at komme af med bilen i p-huset om hjørnet fra ’Saluhallen’ i Gibraltargatan, som er Malmøs nyåbnede torvehal, der er rusten udenpå – det er med vilje – og smagfuld indenfor. De morgenfriske tager hul på minirejsen med kaffe hos Jakobs Bageri. Folk i alle aldre elsker hans kardemommebrød. Så er dagen godt i gang, og de hyggelige gågader med Stortorget og det søde Lilla Torget med huse fra 1500-tallet er ikke langt derfra, når der skal hygges.

Oplev: Book dit næste weekendophold på Sweetdeal

Men få nu hentet bilen i god tid, så familien kan lande på Ängavallen og få anvist værelset i ro og fred, inden der åbnes for julebordet og den lækre og naturligvis økologiske glögg – også en variant uden alkohol til børnene – der serveres som velkomst. Så er man rigtig kommet på miniferie i Skåne.

Rejseliv var inviteret af Visit Sweden.