Tag familien til London

En spadseretur ned gennem Diagonalstræde og muligheden for at sige Darth Vader et par borgerlige ord. Rejseliv har været på Star Wars-udstilling, besøgt Harry Potter-studierne, oplevet en musical med børn på scenen og meget mere i den engelske hovedstad.

Fra Millenium Bridge er der udsigt til flere af Londons største attraktioner, heriblandt St. Paul's Cathedral med den karakteristiske kuppel. Fold sammen
Læs mere

Star Wars-skurken Darth Vader står i al sin sorte, plastikglinsende grumhed og stirrer ud i rummet. På et fælles podie foran ham har ondskabsfuldheder fra filmene som Darth Maul og selveste Kejser Palpatine fået plads. Vi befinder os i kabinettet for Den Mørke Side dybt inde i forlystelsescentret O2, og det, er som om det onde selv driver ned ad væggene.

Et par timer tidligere er vi ankommet til det enorme O2, der nærmest i sig selv ligner en aldrig færdiggjort dødsstjerne med sit gigantiske, runde telt inde mellem futuristiske skyskrabere ved de nye bydele omkring Docklands og Greenwich i udkanten af det centrale London. Her har udstillingen Star Wars Identities trukket fulde huse siden november.

Udstillingen adskiller sig fra tidligere Star Wars-udstillinger ved ikke blot at fremvise originale kostumer og modeller, men også skabe inddragende universer, der skal gøre de besøgende klogere på, hvem vi er, hvorfor vi træffer de valg, vi træffer, og hvorfor nogle bliver onde og andre gode.

Vi bliver opfordret til at skabe vores helt egen Star Wars-figur ved at ved at tage del i de interaktive muligheder, der er undervejs, og svare på spørgsmål om, hvem vi er – eller gerne vil være. For mindre børn er dele af udstillingen på et meget højt og tænkt plan. Her ville interaktive fægtekampe med lyssværd og en tur med flyet Tusindårsfalken have været en klar bonus. Men det vækker både gys og glæde, også for de mindste, at se de originale flymodeller, dragter og velkendte figurer som guldrobotten C3PO, den kære R2D2 og den spøjse, grønne trold med de store fægteevner: Yoda.

Madmarked og sørøverskib

Efter at have tilbragt en del af dagen i en fjern galakse mange lysår væk er der noget befriende over at indtage frokost på det tilbagelænede Borough Market uden skyggen af robotter, cyborgs og wookier.

The Golden Hinde er en rekonstruktion af et skib fra Elizabeth Is tid i 1500-tallet. Fold sammen
Læs mere

Det enorme madmarked ved siden af London Bridge, nede under den nye, høje skyskraber The Shard, blev især kendt i mange af tv-kokken Jamie Olivers madprogrammer for nogle år tilbage. Markedet har ikke ændret sig markant siden da. Her sælges både friske råvarer og mad fra de mange street food-boder. Her er gourmet-hotdogs, lammeburgere, samosaer, engelske tærter og indisk vegetarmad – kort sagt noget for enhver gane.

Med lækker takeawaymad i hånden går vi hen og ser det nærtliggende skib The Golden Hinde – en rekonstruktion af et træskib fra 1500-tallet. Det ligger i en dok ved Themsens bred og vækker hurtigt sørøverdrømme. Skibet har da også medvirket i flere film og har som originalen været ude på de syv have.

Børnenes musical

Det er blevet aften i den engelske hovedstad. Efter et tidligt og hurtigt måltid mad i Chinatown bevæger vi os mod Cambridge Theatre tæt på det pulserende Leicester Square. Dagens sidste oplevelse er musicalen Matilda, der bygger på romanen af samme navn skrevet af den populære forfatter Roald Dahl. Der går flere familievenlige musicals i London for tiden, herunder Disney-produktionerne Løvernes Konge og Aladdin.

Vi har valgt Matilda, bl.a. fordi der er børn med i forestillingen, herunder hovedpersonen selv. Det vækker glæde og fascination hos familiens mindste at se ni-ti piger og drenge stå og synge på scenen – og de gør det fantastisk godt.

Melodierne i Matilda er – som i musicals flest – lige til at synge med på, og scenografien er farverig og fuld af lir og lagkage – helt bogstaveligt. Den lille pige Matilda må grueligt meget igennem, ikke mindst under den væmmelige og ret mandhaftige skoleinspektør Miss Trunchbulls diktatoriske styre. Og selv om det kan være lidt svært at følge med i det sproglige, så er der gode grin undervejs, for både børn og voksne.

Den fortryllende Potter-verden

Det er ikke for meget at dedikere en hel dag i London til Harry Potter. Vi begynder fra morgenstunden med at runde stationen King’s Cross. Her har man lavet et hjørne, der skal ligne perron 9 ¾ med bagagevognen, der forsvinder ind i muren. Ganske belejligt er her også en Potter-butik med alt fra tryllestave til smykker, slik og tørklæder fra det kendte univers.

For ægte Potter-fans er det dog langtfra nok, og vi bevæger os hurtigt til Euston Station, hvorfra vi på 20 minutter tager toget ud til stationen Watford Junction og videre med shuttlebus til Warner Bros.’ enorme filmby.

Her venter en hel dag med så mange storladne oplevelser, at de ikke alle kan nævnes her. Efter en kort biograffilm med lidt baggrundsinfo om Potter-optagelserne forsvinder lærredet pludselig, og de virkelige døre ind til kostskolen Hogwarts går op. Vi kan nu vade direkte fra biografsæderne ind i den enorme spisesal, hvor diverse festmåltider, hvisketiske-scener og kampe mellem det gode og onde finder sted. En dybt fascinerende oplevelse for os alle.

Den ene wow-situation griber sig herefter ind i den næste. Special effects bliver afsløret, kostumer vises frem, og vi besøger bl.a. godsforvalteren Hagrids hytte og den pernitne professor Nidkærs lyserøde kontor. Også rækkehuset til Harrys ondsindede onkel og tante, hr. og fru Dursleys rækkehus med verdens mest berømte kosteskab, kommer vi ind i. Undervejs er der mulighed for at proviantere med slik, som det sælges fra vognen i toget Hogwarts-ekspressen, og der skal også smages på den navnkundige og lidt specielle ’butterbeer’, som bliver drukket på pubben i landsbyen Hogsmeade tæt på kostskolen.

Vælg en tryllestav. I Warner Bros.-filmstudiernes enorme Potter-supermarked kan man købe sig fattig i merchandise. Fold sammen
Læs mere

Turen rundt i de enorme haller afsluttes op gennem Diagonalstræde – gaden, hvor man køber tryllestave, ugler og meget andet. Kulisserne står intakt – med tvillingebrødrene George og Freds muntre legetøjsbutik midt i det hele. Til sidst sluses man ud i et regulært Harry Potter-supermarked, hvor de velpolstrede eksempelvis kan købe en kopi af spøgelset Rowena Ravenclaws diadem til over 1.000 kr., mens andre måske nøjes med en lille nøglering med det dunkle våbenskjold fra Slytherin – det ene af de fire kollegier på kostskolen Hogwarts. Samtlige tryllestave fra universet kan købes her og koster ca. 250 kr.

Londons bedste gratis legeplads

Det er blevet vores sidste dag i London. Vi tager en spadseretur på Millennium Bridge, der får sig en gevaldig svingtur i filmen Harry Potter og Halvblodsprinsen. Herfra kan vi spotte nogle af byens mest berømte ikoner som Tower Bridge og St. Paul’s Cathedral.

Børnene er ved at være mættet af indtryk og har mest bare brug for at lege og komme væk fra den værste mylder og støj. Vi tager derfor hen til Hyde Park og Kensington Gardens. Her tæt på det kongelige slot Kensington Palace, hvor William og Kate, hertugen og hertuginden af Cambridge, nu bor, ligger Londons ubestridt bedste legeplads, Diana Memorial Playground.

Diana Memorial Playground er Londons bedste legeplads – og både tryg og gratis. Fold sammen
Læs mere

Den er skabt som en hyldest til den savnede Lady Di og består bl.a. af hyggehjørner med gynger og et enormt sørøverskib. Her, i eksotiske væksters skygge, er der bænke til forældrene – og endda en bygning med gode toiletforhold. Legepladsen er gratis – men indhegnet og bemandet med vagter, så ingen børn løber ud og ingen skumle personer kommer ind. Mens forældrene nyder en togokaffe i solen, bestiger børnene sørøverskibets master. London er et hit – selv uden Darth Vader og Harry Potter.