Tag en tur i luftballon over Sydfrankrig

En tur i luftballon er et højdepunkt på ferien. Man flyver, som vinden blæser, og sådan skal det være. Vi tog en tur over et lille hjørne af det smukke sydfranske Provence.

Provences smukke landskaber folder sig ud under os, mens vi svæver af sted i morgenlyset. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oppe før Fanden får sko på, en kvik kop kaffe fra en termokande og så ud af døren for at møde ballonfolkene, før solen er stået op. Vi skal også op – i luften! Og sådan noget sker bedst tidligt om morgenen (og ellers omkring solnedgang), og kun, når både vejret og vinden er til det.

Vi møder ballon-teamet i udkanten af den hyggelige by Forcalquier i sydfranske Provence, og kører så ud til startstedet.

De to store kurve læsses af bilerne, og de to luftballoner (ballonhylstre hedder det faktisk) af rivefast, næsten lufttæt nylon bredes fladt ud på jorden i deres fulde og meget anselige længde. Sådan et hylster er mindst et par tusind kvadratmeter stort.

Hylstrene monteres på de liggende kurve og skal nu fyldes op med luft, som med en gasflamme opvarmes til mellem 60 og 100 grader. Den varme luft inde i ballonen vejer mindre end den kolde luft udenfor, og det er sådan, ballonen får sin løfteevne.

Klar til afgang

Pludselig er vi klar til at springe i kurven, hvor vi 16 passagerer står tæt i fire små rum. Ballonpiloten har sin egen plads i midten, hvor han bestyrer den gasflamme, der er omdrejningspunktet for det hele.

Medhjælperne fjerner fortøjningerne, og så kan eventyret begynde.

Piloten giver den i bogstaveligste forstand gas, og den varme luft løfter sin mere end tonstunge last opad. Det er hans kyndige kunnen med gasflammen, der regulerer flyvehøjden – og ikke mindst det at komme ned igen og lande.

På et øjeblik bliver alting bittesmåt under os. I morgendisen breder det smukt kulørte provencalske landskab sig generøst. Marker, træer, landsbyer, bjerge, søer, huse, swimmingpools, haver, køer og får, lavendler i stribevis og et observatorium, der ligger i nærheden af Forcalquier. Lidt senere begynder solen at kaste sin stråleglans over det hele.

Det er ren fryd at kunne se alt dette mange kilometer i alle retninger, og vi sluger det hele med øjnene. Og alle knipser løs, men står også lidt i vejen for hinanden.

Vinden bestemmer kursen

Det føles, modsat af hvad man måske tror, meget roligt i en luftballon. Den ér ligesom i bare vinden og følger dens hastighed.

Vinden bestemmer, hvor vi skal hen. Men selvfølgelig er ballonpiloten totalt opdateret på, hvilken vej vinden blæser i dag og hvor meget, og han har også vindmåler og andet teknisk grej med i kurven.

I lange øjeblikke er her fuldstændig stille. Vi svæver bare i fred og ro.

Verden ligger en kilometer eller halvanden nede og lever sit eget liv. Den har vi frigjort os fra i denne times tid, ikke kun fysisk, men også mentalt. Ingen sender SMS’er eller ringer! Og kunne man egentlig, hvis man ville? Heldigvis er passagererne for optaget af udsigten til at gøre forsøget.

Kun når piloten sætter fuldt blus på gasbrænderen for at stige, larmer det lidt, og når vi så skal nedad, skruer han ned, så luften afkøles.

Når man skal lande, gælder det om at tilpasse farten og sørge for at ramme et fladt, tilgængeligt sted på det helt præcise tidspunkt. Somme tider må man lidt op igen, fordi der lige er træ eller en flok køer i vejen.

I disse øjeblikke er det, at piloten netop viser kunsten »at føre ballon«.

Champagne efter turen

Medarbejderne står klar dernede til at afmontere hylstret, trykke det fladt for luft og pakke det sammen.

Piloten er i tæt radiokontakt med dem, mens de har fulgt os i deres biler. Det perfekte landingssted er også et sted, hvor bilerne kan komme til at hente den tunge kurv og resten af gearet.

Et stille bump, og så er vi atter nede på landjorden.

Er man ikke allerede beruset af sin flyvetur, så kan man blive det i det glas champagne, som er en tradition at nyde sammen bagefter.

Man får også certifikat på, at man har gennemført en tur i luftballon.

Nu venter nogle af Provences mange andre lyksaligheder.