Syv alternativer i Sydney

En ung dansk fotograf, der bor og arbejder i Sydney, guider dig her til sine personlige favorit-alternativer til de kendte attraktioner i den travle storby.

Den ikoniske strand Bondi Beach er et af Sydneys varetegn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anita Wilhelm

Et opslag i de fleste turistbøger om australske Sydney vil nævne must-do-oplevelser som en færgetur gennem Sydney Harbour til Manly, strandtur til den berømte Bondi Beach og afslapning i den centrale Royal Botanic Gardens.

Som storby har Sydney dog mange andre steder at byde på. Så hvis du allerede har set ovennævnte steder, har tid til mere end blot en »Top-3-tur«, eller bare gerne vil komme hjem med anderledes oplevelser og feriebilleder end alle de andre turister, så er disse steder mine til enhver tid foretrukne alternativer til guidebøgernes anbefalinger.

1. Bronte Beach – i stedet for Bondi Beach

Den ikoniske strand Bondi Beach er et af Sydneys varetegn, og hvis det er godt vejr, kan du være sikker på, at stranden er dækket af håndklæder og surfbrædder.

Her bliver muskuløse overkroppe ikke gemt væk i store, løse T-shirts, men pralende vidst frem – disse typer kaldes på aussie-slang for »show ponies«.

Det skal opleves, men tag bagefter en gåtur langs kysten og klipperne mod syd, indtil du kommer til den næste bugt og Bronte Beach, før du lægger dit badehåndklæde ud. Her er stemningen noget mere afslappet og lokal.

2. The Strand Arcade – i stedet for QVB

Den historiske Queen Victoria Building (QVB) er et besøg værd, når der skal shoppes lækkerier, men den et par år ældre arkade The Strand Arcade, kun lidt længere nede ad George Street, må du ikke overse.

Hvor QVB er stor og grandios, er The Strand Arcade en fin lille overraskelse gemt væk mellem storbyens andre butikker og forretningskæder. Den står i sin originale form, idet den er blevet restaureret med de oprindelige materialer, hvorimod alle andre historiske shopping-arkader i Sydney har måtte bruge nye, alternative materialer.

Arkitekten John Spencer var engelsk, og navnet The Strand Arcade kommer fra gaden The Strand, der forbinder London og Westminster, og som i begyndelsen af 1900-tallet var Londons mest populære gade med teatre, hoteller og butikker.

Gå op på de øvre etager, frem for blot at gå igennem arkaden, og få oplevelsen af at kunne kigge ned på gennemstrømningen af mennesker med det smukke victorianske flisegulv som baggrund.

3. Observatory Hill – i stedet for Royal Botanic Gardens

Foto: Anita Wilhelm.

Den centrale park Royal Botanic Gardens er ikke til at komme uden om, når du går på opdagelse langs havnen.

Den bruges flittigt af de australske forretningsfolk til at spise frokost på græsset i skønne omgivelser eller til at få presset en times motion ind i deres frokostpause – enten i form af en løbetur, fodbold med kollegerne eller en effektiv session med en personlig træner.

Det er altid en oplevelse at se, hvordan parken i disse timer bliver fyldt af folk i jakkesæt eller træningstøj, for derefter igen mest at blive benyttet af turister.

Søger du lidt mere ro og fredfyldthed, så er Observatory Hill Park dog det sted, jeg vil anbefale. Den ligger stadig centralt, men man er lidt højere oppe og har dermed en flot udsigt over den indre del af bugten og Sydney Harbour Bridge.

Samtidig vil du også støde på en bekendt – der blev nemlig i 2005 opsat en buste af H. C. Andersen, efter at den originale buste fra 1955 på mystisk vis forsvandt i 1984.

Bliver du til efter solnedgang, kan du i midten af parken besøge observatoriet, der i dag er et museum, og kigge på den australske nattehimmel – bemærk, at besøg i observatoriet om aftenen skal bookes på forhånd.

4. Vacanza – i stedet for Criniti’s

Foto: Anita Wilhelm.

Niveauet på restauranterne i Sydney er højere end i nogen anden by, jeg har været i, og du får kvalitet uden at behøve at tømme pungen for de store sedler. Fordi så mange forskellige kulturer har slået sig ned i byen, finder du noget af det bedste fra alle verdens køkkener – italiensk, fransk, kinesisk, indisk, thai, japansk, vietnamesisk, koreansk, selv himalaysisk, hvis det er din favoritspise.

Italiensk står dog øverst på min liste over verdens bedste køkkener, og der er heldigvis masser af steder at vælge imellem. Criniti’s i Darling Harbour er en af de centrale, men dermed også turistede, italienske restauranter. Find i stedet vej til kvarteret Surry Hills og Vancanza på Bourke Street.

I weekenden er der ofte ventetid på et bord, men de hurtige tjenere finder som regel en løsning, og ellers kan ventetiden bruges på at kigge med i det åbne køkken og se, hvordan pizzaerne nærmest flyver ind og ud af ovnen.

Og sammen med frisk, himmelsk mozzarella er det netop pizzaer, der er stedets specialitet. Hvis du lukker øjnene, når du tager en bid, kan du godt tro, at du befinder dig i Napoli frem for Sydney.

5. Watsons Bay – i stedet for Manly

Foto: Anita Wilhelm.

En færgetur med den ikoniske Manly-færge gennem Sydney-bugten er en flot oplevelse. Lige meget om du tager turen i solskin eller aftenbelysning, vil du se, at byen er bygget til at blive set fra vandet.

Destinationen Manly er dog noget overvurderet – butikker, restauranter og en strand med tilhørende promenade, som man ser dem magen til mange andre steder.

Tager du i stedet den lidt kortere færgetur til Watsons Bay, ankommer du til sydpynten af indsejlingen til Sydney Harbour. Her ligger strandende i hver sin lille idylliske bugt, mens du i horisonten har udsigt til skyline af centrum, Operahuset og Sydney Harbour Bridge.

Tag tiden til at gå turen rundt om hele pynten. Du vil komme forbi stranden Camp Cove, med et idyllisk gult træskur, inden du når op til det rød/hvide fyrtårn på South Head. Her står du højt oppe på en klippeskrænt og kan kigge over til nordpynten på den anden side af bugten og ud over det åbne hav, der i sidste ende når Sydamerika mod øst.

Når du har samlet tilstrækkelig appetit, så gå tilbage til havnen ved Watsons Bay og køb »fish and chips« fra Doyles take-away-sted eller find et bord på restauranten med samme navn og forkæl dig selv med noget af det bedste fisk i byen.

Slå mave på færgeturen tilbage til centrum og bliv overrasket over, at en dag ved Watsons Bay vil føles som at have været på weekendtur langt væk fra storbyen, når du igen står blandt skyskraberne i centrum.

6. Messina – i stedet for Royal Copenhagen

Foto: Anita Wilhelm.

Hvis vejret viser sig fra sin gode side, er en is eller tre svært at komme uden om.

Som dansker er det let at blive fanget af skiltene med Royal Copenhagen Ice Cream, som har butikker flere centrale steder, men i min verden har italienerne, igen, altså lidt mere styr på, hvordan man laver god is.

Is-kæden, du skal på jagt efter, hedder Gelato Messina, og det er den ekstra gåtur værd. Alle deres smagsvarianter er lavet af friske råvarer – og masser af dem, så isen har en kraftig, men stadig naturlig smag.

Deres bestseller er saltet karamel-is med hvide chokoladestykker. Jeg må dog advare om, at den er stærkt vanedannende, og du risikerer at miste lysten til enhver anden is – Gelato Messina burde have et advarselsskilt på indgangsdøren til deres butikker.

Om aftenen, når der er mest travlt, kan du være sikker på, at der er kø ud af butikken og et godt stykke ned ad gaden. Serviceringen er dog hurtig, og ventetiden derfor kort. Hvis dette ikke fortæller nok om australiernes forkærlighed for Messina-is, så hold øje med de farverige, indpakkede take-away bokse, som i en jævn strøm bliver båret ud af butikken med alt fra en halv liter og op til halvanden liter is.

7. Operahuset – i stedet for noget andet

Foto: Anita Wilhelm.

Guidebøgerne har ret, når de udpeger Sydneys arkitektoniske must-see til at være Jørn Utzons operahus.Ingen anden bygning kan slå den.

Måske er man præget en smule af sine danske gener, men jeg vil hævde, at det er umuligt at tage et dårligt billede af denne bygning. Lige meget hvilken vinkel, du ser den fra, er det et imponerende mesterværk.

Og vinkler er der er masser at vælge imellem – fra havnen, fra nordsiden på den anden side af bugten, fra den botaniske have mod øst, fra det historiske område The Rocks mod vest, fra Harbour Bridge eller fra en af de øverste etager i et af højhusene i centrum. Alligevel er det svært at tage et billede af denne bygning, som ikke er set før.

Der er helt klart en god grund til, at denne bygning tiltrækker flest besøgende til Australien år efter år, og hvorfor ikke gøre præcis ligesom alle andre og ligne en klassisk turist med kamera om halsen bare engang imellem?