Sydamerikas St. Tropez

Det argentinske jetset forsvinder hver sommer ud af de smarte restauranter og caféer i Buenos Aires, blot for at mødes igen ved den eksklusive badeby Punta del Este på Uruguays sydligste spids.

Foto: Flickr.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skyerne ligger som små totter af vat langt under os, da maskinen fra Aerolineas Argentinas svæver ned mod den lille lufthavn. Landskabet er bakket, og vi kan se strandene ved det brusende Atlanterhav. Den korte højsæson i Punta del Este ved at gå på hæld, men byen er stadig fuld af feriegæster.

Læs også: Stjernernes ferieparadis

På en af de første pladser i flyet sidder den 61-årige advokat Claudio Pombo, klædt i en nystrøget, stribet Ralph Lauren-skjorte, der er stukket ned i et par kridhvide jeans. Solbrillerne sidder præcist i det tykke mørke hår. Claudio er på vej til sit sommerhus lidt uden for Punta del Este.

»Vi er vilde med kysten og området,« siger han og ser på sin kone til venstre for ham. Hun smiler tilbage.
»Naturen er fantastisk, og menneskene i Uruguay er meget sympatiske. Mange af vores venner kommer også i Punta del Este, og vi mødes og laver asado,« forklarer han.

Den verdensberømte argentinske barbecue
Asado – den verdensberømte argentinske barbecue, der samtidig er et socialt holdepunkt. Når argentinerne skal hygge sig, så er det over en asado. Det samme gælder for broderfolket i Uruguay. De to folk ligner hinanden meget. De er meget sydeuropæiske qua den store indvandring fra Italien og Spanien, og i Uruguay har de accepteret, at argentinerne nærmest har overtaget Punta del Este. I de senere år er mange nyrige brasilianere også dukket op i badebyen, men argentinerne dominerer.

Det giver et voldsomt ryk i flyet, da piloten sætter maskinen ned med et dump. Vi er stort set lige lettet fra indenrigslufthavnen i det centrale Buenos Aires.

Selv om man skal en tur gennem paskontrollen, er det let at forstå, hvorfor Argentinas overklasse har udset sig stedet. Der ligger ikke strande i nærheden af Buenos Aires, fordi den argentinske hovedstad ligger ved en mudret flod, Rio de La Plata. Og længere sydpå er vandet koldt, fordi havstrømmene går nordover fra Antarktis. Snart sidder vi i en taxa på vej mod centrum. En række strande passerer forbi vinduet, mens den kuperede vej bugter sig op og ned. Lige ved lufthavnen ligger den berømte nudist-strand Chihuahua, der er den eneste af sin art i området.

Hotel med fantastisk udsigt
Lidt længere østpå ligger nogle klippefremspring, der skiller strandene. Her ligger et specielt hus. En beboelig skulptur, bliver den kaldt. Det er stort og hvidt med en mængde buer. Huset hedder Casapueblo, og det er bygget af den berømte maler og billedhugger Carlos Páez Vilaró. Casapueblo stod færdig i 1960, og det huser et galleri, et museum og et hotel med fantastisk udsigt over de rå strande, der minder om en eksotisk udgave af Vesterhavet. Ved siden af Casapueblo ligger et udkigspunkt, der er designet til at spotte hvaler. Sammen med hvalrosser, og søløver boltrer de sig nemlig i Sydatlanten.

Selve Punta del Este er en halvø, der strækker sig sydpå. Navnet er lidt forvirrende, fordi det faktisk er det sydligste punkt i Uruguay – ikke det østligste, som navnet ellers siger Men det er stedet, hvor Rio de la Plata løber ud i Atlanterhavet. Og siden både Buenos Aires og Montevideo ligger ved den brede flod har udløbet i øst altid været et vigtigt strategisk referencepunkt.

Dag er blevet til aften, og en klar halvmåne lyser op blandt stjernerne og sender en passende glans ned over havnefronten i centrum. I havnen ligger lystyachterne som perler på en snor, og en sølvgrå Mercedes cabriolet kører op langs restauranterne med en last af solbrune unge mennesker, som gør sig umage for at blive set af deres artsfæller på gaden. Ude på bådene sidder andre og nyder et glas vin, mens atter andre er i gang med at et godt måltid, mens yachten vugger i bølgerne.

Smarte biler på parkeringspladsen
Området er uden tvivl eksklusivt, men målt i volumen er der alligevel langt til eksempelvis Monaco og St. Tropez, eftersom den argentinske og sydbrasilianske overklasse er noget mindre end den europæiske. Men man kan finde mange gode steder.
Fire caféer dominerer havnefronten. Om dagen fungerer de som gode spisesteder, mens de om aftenen skifter ham og forvandler sig til lystige barer. På en af dem sidder den unge Florencia Vidoret. Den mørkhårede pige arbejder i den multinationale managementvirksomhed Accenture, og hun er af sted med vennerne fra Buenos Aires.

»Vi kommer her hver år. Punta del Este er en meget moderne by, og her er mange eksklusive steder. Det kan vi rigtig godt lide,« siger hun, mens veninderne nonchalant holder høje med bevægelserne på havnefronten.

De bor i lidt nord for byen – i La Barra, der er en slags forstad otte kilometer nord for havnen. Det er området med de bedste strande, og La Barra rummer desuden gode barer samt områdets hippeste disko, »Tequila«. Florencia og hendes venner kommer også i centrum, men de kan bedst lide strandene mod nord, fastslår hun.

»Vi foretrækker Bikini Beach. Det er mest for surfere, og der er god elektronisk musik. Men Punta del Este har noget for alle. Her er mange familier, og mange forskellige restauranter og eksklusive strande,« smiler hun.
Fra havnen strækker strandpromenaden sig flere hundrede meter i begge retninger, og lidt mod nord ligger det berømte Conrad-hotel med casino og glimter som et lille stykke Las Vegas. Hotellet er designet i runde stykker, der ligger oven på hinanden for hver etage, og det giver stedet et futuristisk look, der passer fint til de smarte biler på parkeringspladsen.

Enkelte par defilerer forbi og ser nysgerrigt op mod indgangsdøren. Er der mon nogen, man kender? De argentinske filmstjerner har en forkærlighed for hotellet, men navnene vækker sjældent genklang i danske ører. Det gør flere af musikerne til gengæld. Den colombianske sangsild Shakira har været forbi, ligesom den verdensberømte spanske tenor José Carreras har givet intimkoncert på Conrad.

5 andre legepladser for de rige og de kræsne
Martha’s Vineyard, en ø nordøst for New York, tiltrækker de velhavende, de magtfulde og sejlglade fra hele regionen. Øen kom for alvor på alles læber, da tidligere præsident Bill Clinton og familie ofte sås her. Nu er det præsident Barack Obama.

Sandy Lane på Barbados er diskret refugium for de superkendte og superrige. Har man hang til britiske sportsstjerner er det stedet, for halvdelen af gæsterne er briter.

Står den på ski og kendte, så er Aspen, Colorado, svaret. Vil man opleve fantastisk pulversne og måske møde stjerner som Jack Nicholson, Goldie Hawn og Kevin Kostner, er det her.

Cannes berømte strandvej, Boulevard de Croisette, ligger byens absolut førende hotel, Hotel Carlton. Udover at være hjemsted for de største stjerner, når de gæster byen, huser hotellet en af Cannes bedste restauranter, Brasserie Carlton.

Den lille italienske by Portofino er stedet, hvor alle, der er noget i Italien, har en feriebolig. Fra Silvio Berlusconi til Georgio Armani og Dolce og Gabbana. Byen huser det mondæne Hotel Splendido.

Læs også: VIP-ferie til budgetpris