Syd, sol og sommer på SU-venligt budget

Det græske øhav lokker med sol- og daseferie tilsat en fascinerende historie, og prisen kan holdes nede, hvis du kan få plads til et telt i backpacken

Med et telt i backpacken får du billigere adgang til det græske øhavs glæder. Foto: Jeppe Funder og Lene Rudbæk Aarup Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Funder og Lene Rudbæk Aarup

Rutine er altid nemt at spotte. Fingrene glider ubesværet over fisken og fjerner først indvolde og dernæst skæl med en kniv. Derefter er fisken klar og kommer over i spanden til resten af morgenens fangst, og endnu en fisk bliver viklet ud af garnet. »Fresh!« udbryder den solbrændte fisker, inden han fortsætter arbejdet.

Læs også: De billigste solrejser i 2011

Senere på dagen kan vi sammen med de lokale se fiskene i køledisken på den græske ø-perle Iraklias tavernaer og i ro og mag vælge lige præcis den fisk, der ser bedst ud. Sådan foregår det ofte på de mindste af de græske øer, hvor færgerne er for små og turisterne for få til at store hoteller og butikskæder har gjort deres indtog.
Grækerne har siden 2002 skullet betale med euro i stedet for drachmer, og priserne på alt fra hoteller til fødevarer er derfor steget væsentligt.

Duft af vild timian
Men hvis du finder din indre spejder frem og spænder teltet på rygsækken, kan det stadig lade sig gøre at øhoppe på et SU-budget. Og med en solstyrke og en vandtemperatur, der kan konkurrere med Thailand, men en rejsetid der er halvt så lang, er det græske øhav oplagt som sommerferiedestination. Gør dig selv en tjeneste og sørg for at tage af sted inden eller efter højsæsonen i juli og august – der er nemlig mange, der har luret øhavets glæder.

Hvis du gør som Urban og besøger Grækenland i juni, er hele turistinfrastrukturen i omdrejninger, men det store ryk-ind er ikke dukket op endnu, og priserne er stadig fornuftige. Urban besøgte de små Kyklader syd for Naxos, og her er strandene uendelig turkise, og befolkningen er venlig, hjælpsom og gæstfri. Eksempelvis fik vi både en gratis kop eftermiddagskaffe, en græsk salat til forret og en øl på husets regning, da vi boede på familiestedet »Nikitouri« på Koufunissia.

Væk fra den kvælende varme
Små øer som Koufunissia og Iraklia i de små Kyklader tilbyder et Grækenland, hvor du får lov at være fluen på væggen og ikke føler, at det hele er til for turisterne. Der er ingen campingpladser her, men til gengæld er prisen på værelser til at forhandle om.
Luften er med sit friske pust og lejlighedsvise duft af vild timian en god afveksling fra Athens kvælende varme.
Landmændene rider rundt på æsler, men prøver ikke på at sælge dig en tur på ryggen af dyrene. Supermarkederne har lukket til frokost, fordi siestaen stadig holdes i hævd. Og mændene i landsbyen samles på tavernaerne for at ryge cigaratter og spille backgammon. Alt sammen mens du stille og roligt kan nyde solen, sandet og den lette brise, der som regel blæser over øerne og holder den værste varme stangen.

Grækerne ved godt, at solen er skarp, så for at undgå at dit telt føles som en overophedet Roskildefestival, har langt de fleste campingpladser kun overdækkede teltpladser. ’Taget’ består som regel af bambuspinde eller palmeblade og giver skygge nok til, at du kan sove til 8-9 om morgenen. Og selvom luftmadrassen knirker, og pladsen er trang, er der få ting, der slår bølgeskvulp som godnatmusik.

Velorganiseret turistkultur
Den perfekte afslutning på en omgang græsk øhop er Santorini, der med sine kæmpe krydstogtskibe og velorganiserede turistkultur for mange er selve indbegrebet af det græske øhav. Vulkanøen med den dramatiske historie (hele midten af øen sank i havet ved et kæmpe vulkanudbrud for omkring 3600 år siden) er en turistklassiker, hvor backpacken med teltet virkelig kommer til sin ret.

Godnatdrink på klippesiden
Urban boede på Santorini Camping, der ligger fem minutters gang fra centrum af hovedbyen Fira og tilbyder både pool, bar, restaurant samt små hvide katte, der jager firben på den støvede jord. Alt sammen til omkring 200 kr. pr. overnatning. Pengene sparet på overnatning kan med fordel veksles til et restaurantbesøg eller en godnatdrink på Santorinis imponerende klippeside ‘Calderaen’. 

Backpack og telt-løsningen giver dig masser af bevægelighed under ferien. Færgernes rutesystem er så veludbygget, at der er afgang fra praktisk talt alle øer hver dag. Campingpladserne bliver fyldt langsommere op end hotellerne og på trods af, at Urban i slutningen af det græske ø-eventyr faktisk befandt sig på Santorini i højsæsonen, var der stadig masser af plads.

Du kan med andre ord nemt forlænge opholdet på en bestemt ø, hvis du finder den perfekte strand eller den gode fisketaverna. Og du kan tage hurtigt videre, hvis stranden er overfyldt, eller det lokale feel ikke lige fænger.
Alt sammen uden at skulle bekymre dig om at booke værelser på forhånd.

Læs også: På øhop i Dansk Vestindien