Svøm en tur med Flipper

Ved Dolphin Reef i den israelske ferieby Eilat kan man svømme i selskab med halvtamme delfiner. Det er sjovt, herligt og livsbekræftende. også selv om man må nøjes med at se og ikke røre.

Der findes cirka 40 delfinarter. De varierer i størrelsen fra 1,2 m og 40 kg (Maui’s Delfin) og op til 9,5 m og 10 tons (spækhuggeren, som zoologisk set hører til delfinerne). Fold sammen
Læs mere
Foto: Jesper Møller
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er intet at se på vandet. Vi ved, at lige under den blanke overflade bor Flipper og hans venner, men vandet er helt stille – indtil vi går ud på den flydende træbro.

Læs også: 5 oplevelser med delfiner
 
Vores klapren på broen larmer tilsyneladende nok til at vække nysgerrigheden hos delfinerne, og pludselig stikker to af slagsen deres våde snuder op gennem vandspejlet mod os, som om de vil sige ’godmorgen og velkommen’ til dagens første gæster.
Vi hilser begejstret tilbage, og kort efter dukker der yderligere et par delfiner op.

De svømmer rundt om hinanden, springer højt op af vandet, og stikker med jævne mellemrum deres aflange hoveder med det glade »ansigtsudtryk« op af vandet tæt på os. Kort efter kommer en af de trænere, der har den daglige kontakt med delfinerne her på Dolphin Reef, der ligger umiddelbart syd for den israelske ferieby Eilat.

Morgen-nusning
Det er tid til fodring, og de morgenfriske delfiner ved udmærket, at trænerens farvestrålende spande indeholder fiskegodbidder.
Hun går ud på en rund træponton, hvorefter de småsultne springfyre giver prøver på deres akrobatiske evner, inden de belønnes med en godbid. Træneren nusser delfinerne på hovedet, og de vender sig elegant om på ryggen i vandet, så hun kan klø dem på maven. Det er tydeligt, at både træner og havdyr er glade for hinandens selskab.

Som gæst kan man – udover at se på delfinerne eller bade fra stranden tilknyttet Dolphin Reef – snorkle eller dykke med delfinerne.
Vi har valgt det første, og iført våddragt og snorkeludstyr bevæger vi os ud i vandet sammen med en træner.

Delfinerne bestemmer

Forinden er vi nøje blevet instrueret i at svømme hånd i hånd. Bagved træneren. Hele tiden. Det er forbudt selv at svømme hen til delfinerne eller at røre dem.

Årsagen er stedets filosofi om, at al kontakt mellem mennesker og dyr skal ske på delfinernes betingelser. Så hvis delfinerne vil ses og røres ved, er det op til dem – gæster må ikke være den opsøgende part.

Vi har ikke svømmet mere end et par minutter, før den første delfin tilsyneladende gerne vil ses og røres ved. Den cirkler nysgerrigt omkring os – men stikker så af lige så pludseligt, som den kommet.

Kort efter dukker yderligere to delfiner op. De svømmer hen til træneren, som stryger dem over hele den lange glatte krop.
Vi delfin-novicer bagved værdiger delfinerne ikke et blik, og jeg tænker »øv, hvor er det snyd, at træneren får al opmærksomhed og nærkontakt«.

Drillesyge Flipper
Men så er det, som om Flipper har hørt mine bønner, for pludselig dukker en delfin op på min højre side. Den svømmer lidt frem og tilbage og kommer gradvist tættere på. Den er så kær, at jeg et øjeblik glemmer reglementet og stikker min arm ud for at røre ved den.

Flipper er dog hurtigere end jeg, og den undviger min arm og kigger derefter på mig, som om den drillesygt vil sige »nok se, men ikke røre«. Efter svømningen går jeg lige ned til træbroen for at se på Flipper og vennerne en sidste gang. Der er ingen trænere i nærheden, og de otte delfiner svømmer rundt i mindre grupper.

De leger og springer jævnligt højt op i luften, hvilket forskningen siger, er tegn på, at de trives og har det godt.
Det får man det også af at se på dem.

Frie eller i fangeskab

Dolphin Reefs historie begynder tilbage i 1990, da fem delfiner bliver transporteret fra Sortehavet til bugten lidt nord for Eilat. Idéen var at skabe et sted, hvor man kunne studere delfinerne samtidig med, at de frit kunne vælge mellem at tilbringe tiden sammen med mennesker eller at søge til havs.

For at undgå hajangreb blev bugten afskærmet med et stort net, men i 1996 blev der åbnet et hul i nettet, så delfinerne frit kunne svømme ud af bugten. Det gjorde de livligt et par timer ad gangen, men de vendte altid frivilligt tilbage til Dolphin Reef.
Problemet var blot, at delfinerne var blevet så vant til menneskeligt selskab, at de også søgte hen mod mennesker ved kysten og på både, når de var ude af indhegningen. Det gav problemer med overfodring, og til sidst beordrede de myndigheder, der står for at beskytte marinelivet omkring Eilat, Dolphin Reef til at lukke hullet i nettet.

Indimellem har delfinerne dog adskillige gange haft chancen for at stikke af. Da Rejseliv besøgte stedet, havde en storm et par dage forinden forårsaget et hul i nettet, men det fik dog ingen af delfinerne til at rømme bugten og delfin-centret. I dag er der otte delfiner i havet ud for centret. Det er tre af de oprindelige delfiner fra Sortehavet og deres afkom.

Læs også: Hold ferie i Junglebogen