Sveriges vildeste snepark

Rejseliv.dks udsendte tog til Sverige for at prøve kræfter med Sveriges største snowpark.

Foto: www.klappen.se
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skiferie i Sverige?
Nåja, hvor radikalt kan det lige blive? Det er vel noget med flade børnebakker, kakao med ’kanelbullar’ og tidligt i seng, når solen går ned klokken tre.

Læs også: Orangutanger på pisten

Jo, lige ankommet fra Alperne var denne snowboarders fordomme med i taksen, da jeg for første gang tog stoleliften til toppen af et af Sveriges mest dansker-populære skiområder – det børnevenlige Kläppen.

Men få minutter senere er skepsis og kæphøjhed afløst af en nyfunden ydmyghed. Jeg sidder på fjeldet og mærker det lille sug af angst i maven. Under mig ligger en af Sveriges vildeste snowparker: Gigantiske ramper af sne, der med lethed slynger skiløberen eller snowboarderen fem-seks meter op i luften. Vel at mærke hvis man har nerverne til at give den fuld gas ned ad de røde hop.

Det har gruppen af freestyle-skiløbere og -snowboardere, der i øjeblikket til ære for to fotografer fyrer det ene halsbrækkende trick af efter det andet. De kører ned mod det frygtindgydende hop med en attitude, som var de lige stået op og på vej ned efter smøger.
Men når de rammer hoppet, eksploderer deres krop i en række af tricks, mens de flyver hen over det svenske luftrum.
»Nå, hasherne er stået op,« bemærker min medrejsende tørt.

Han er en erfaren skiløber med en syrlig indstilling til den snowboard-inspirerede stil med hængerøv i skibuskerne, som han har set invadere skisportsstederne ét for ét. Men han tager fejl.
De unge ’hashere’ er på arbejde. De er ti freestyle-skiløbere og -snowboardere, der er samlet fra det meste af Europa for at ’skyde’ et katalog for det hollandske tøjmærke ’Protest’. Og det er ikke tilfældigt, at de har valgt Kläppen.

’Sveriges bedste snowpark’
»Det er Sveriges bedste snowpark. De arbejder konstant med at forme den. Her er virkelig gode forhold,« forklarer fotograf-assistent Magnus Petterson.
Den franske snowboarder Aymeric Tonin er enig.

»I Frankrig finder du ikke en park som her. Skiområdet har virkelig gjort meget. De har endda også en snowpark til børnene. Det er meget imponerende,« siger den 23-årige snowboarder.

Han har stået på snowboard i snart ti år og været professionel i syv. Han forklarer pædagogisk, at vejen til at få højde på sine hop er at tage det skridt for skridt. Og så ellers være opvarmet og fleksibel, inden man går i gang.
Alligevel kan skader ikke helt undgås. Selv har han brækket skulderen og smadret alle knoglerne i sin hånd. Han fremviser stolt sine ar, som var det en del af hans cv.

Noget for enhver smag
Således afskrækket forlader vi de professionelle og bevæger os ud i resten af området. Med 32 pister, 15 lifter og mere end 34 kilometer løjper er der ganske rigtigt noget for enhver smag.
Området, der er en del af Sälen, er desuden Sveriges største familieejede skiområde. Det tiltrækker hver sæson mange danske skiløbere. Således også de københavnske brødre Bo og Kårde, der er taget sted med hele deres udvidede familie. 23 personer i alt er de af sted. Det er tredje år i træk, at de er i Kläppen.

»Her er noget for alle. Et stort børneområde, men også sorte pister og snowpark. Det er et godt familieområde,« fortæller Bo Flindt Jørgensen, der har sin datter på kun otte måneder med.

Jeg går i stå
Jeg tager lige et par røde pister for at få lidt selvtillid i benene. Men snowparken bliver ved med at spøge i baghovedet.
’Det ville da være tåbeligt’, tænker jeg, ’at besøge Sveriges bedste snowpark uden af prøve bare et enkelt hop’.
Senere på dagen, kort før liften lukker, befinder jeg mig igen over snowparken. De proffe holder heldigvis fyraften, så jeg har den for mig selv. Jeg udser mig et mindre blåt hop og kører til. Jeg ved, at jeg skal have fart på. Jeg nærmer mig hoppet. Det tårner sig op over mig. Det er jo sindssygt lodret! Det går stærkt! Alt for stærkt!

Min naturlige reaktion til at bremse tager over. Jeg kommer ikke engang ud over hoppet, men går i stå midt på rampen. Jeg står stille et øjeblik, før jeg begynder at køre baglæns ned igen. Og så er det, jeg falder.
Heldigvis er det eneste sted, det gør ondt, på ego’et. Det er til gengæld også godt og grundigt afklapset.

Læs også: Sveriges bedste snowpark