Svensk weekend med køllerne

Bare 45 minutter i bil fra København finder du en af Sveriges 10 bedste golfbaner – Elisefarm Golf Club, perfekt til en runde golf og en overnatning på herregården.

Masser af får holder græsset nede på Elisefarm – her er vi på 15. hul. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR, Elisefarm Golf Club
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En hurtig tur over Øresundsbroen og en halv time på motorvejen E22.

Læs også: Guide: 5 grønne alpetoppe

Vupti, er man ude på landet i Skåne, og her ligger Elisefarm Golf Club og byder sig til. Og er meget mere end en golfbane. 

Centralt ligger den gamle herregård, hvor hovedbygning og avlsbygninger i dag er fuldt renoverede og huser 22 hotelværelser, opholdsstuer, klubhus, spa og restaurant.

Men tilbage til golfbanen: Ejerne, Ingrid Linné og Lars Ingesson, købte herregård og jord for 13 år siden og lejede det i starten ud. Men det blev for bøvlet, og parret fik idéen at opføre et golfresort i det skånske hedeland. Og fik rådet at lade en udenlandsk banearkitekt tegne banen, fordi Skåne i forvejen har så mange svensk-tegnede baner.

Valget faldt på den verdensberømte britiske Martin Hawtree, der står bag nogle af verdens bedste baner. 

Og hvilken bane Hawtree har skabt på den bølgende hede. Der er tydelige fingeraftryk af britens sikre hånd: Hullerne følger det bølgende landskab på naturlig vis, de 100 bunkers er dybe og svære at komme op fra.

Fairways er ret smalle og alle steder omgivet af ubehageligt højt svingelgræs, som det kan være svært at komme ud af, selv om græssende får gør en indsats for at holde det lidt nede. Også stengærder og søer er brugt i layoutet, så man skal holde tungen lige i munden og tænke sig om.

Banen er ganske lang med 6.100 meter fra gul tee, og umiddelbart griber man ud efter driveren på de fleste huller. Og udfordringerne fortsætter, når man nærmer sig greens og skal teste det korte spil. Endelig på green er det ikke slut med besværlighederne. Greens er store og kuperede, som Hawtree foretrækker det, og de betragtes som nogle af Sveriges allerbedste. Det er svært at læse linjerne.

Elisefarm har hurtigt opnået anerkendelse. To år efter åbningen i 1995 kårede det amerikanske Golfers Magazine banen som »en af Europas 10 bedste nye baner«, og svenske Golf Digest kårede den i 2009 til Sveriges 9. bedste bane. Samme magasin gav den i 2010 hæderen som resortet med Sveriges bedste golfpakke.

Vi rykker ind i hovedbygningen en lørdag formiddag. Går gennem en stue og kan høre en gruppe svenskere drikke kaffe i køkkenet. Op på 1. sal og af med bagagen i et fint værelse. Spiser let frokost, som er med i golfpakken, inden vi smutter ud til 1. teested ved siden af gårdspladsen.

Man føler sig hurtigt hjemme på Elisefarms bane. Arkitekten har ikke været begrænset af for lidt plads, så der er fire forskellige tee-steder – nok til at man kan vælge efter både dygtighed og vejr. Banen er ganske åben, så i blæsevejr er det måske sjovere at vælge de forreste klodser.

Undervejs møder man som nævnt krydsende stengærder og gumlende får. Og har en forrygende udsigt til den store Ringsø i nabolaget. Elisefarm har også sine vandhazarder i form af søer. Ikke så mange, men de, der er, er ganske skræmmende. Især vandet på par-5 hullet 12. trækker tænder ud. Her ender fairway ved vandkanten, og greenen ligger på den anden side på en halvø. Man skal dog være forberedt på et optisk bedrag – der er længere over vandet, end man tror.

Det er slet ikke sikkert, man kommer hjem med en kanonscore, men det gør ikke så meget. Det er dejligt at være midt i stilheden i den svenske natur, og det er dejligt at sætte sig til et veldækket bord i gode venners lag.

Og de har planer om mere, her på den svenske hede. Ejerparret venter på byggetilladelse til 60 huse i direkte tilknytning til golfbanen, og når den er klar, går man også i gang med ni nye golfhuller, så anlæggget får 27 huller. Der er faktisk tegnet en helt ny bane med 18 huller, men de sidste ni må vente til konjunkturerne vender. 

Vi kunne selvfølgelig have bestilt en golfpakke med en runde golf mere efter morgenmaden, men i stedet har vi besluttet at teste en bane helt tæt på Malmø på vej hjem. Valget er faldet på Rönnebäck Golf Club, som ligger i Malmøs baghave.

Jeg må indrømme, at jeg aldrig har hørt om Rönnebäck før, men det har andre danskere åbenbart at dømme efter de mange danske nummerplader på parkeringspladsen.

Og det viser sig at være en lille perle af en golfbane, der ligger her.

Smukt beliggende i de bakker og dale, som den sidste istid skabte. Hullerne veksler mellem at ligne skotske hedebaner og parkbaner med masser af træer. Banen har ikke så meget plads at brede sig på, men pladsen er godt udnyttet og man føler sig aldrig generet af slag på andre fairways.

Og Rönnebäcks store styrke er greens. De er kæmpestore og lynhurtige. Kun på en enkelt green er der bygget plateau-forskel ind, men pas på: Et slag mod flaget risikerer nemt at trille af igen.

Alt i alt er Rönnebäck et rigtig hyggeligt og udfordrende sted at være. Trænger man til træning, kan det næsten ikke være bedre: Her er en glimrende drivingrange, et stort område med indspils-greens og putte-områder.

Læs også: Supergolf i Alperne