Svendborg, øhavets hovedstad

Svendborg med de gamle stræder, fine pladser og lave byhuse er omgivet af det smukke, bølgende sydfynske landskab ned til et af Danmarks mest charmerende sejlområder.

Stemning ved Mølledammen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johnni Balslev

Mange mindre danske købstæder har en tilbøjelighed til at sygne hen udenfor sommersæsonen. Men sydfynske Svendborg er en by med liv hele året.

Ikke så meget turistliv om vinteren men derimod et aktivt handelsliv. En slentretur ad de mange gågader i centrum er et must. Måske forbi Torvet på de ekstra livlige torvedage onsdag og lørdag.

Gerne et smut ind i Salig Simons Gaard i Brogade. Bagest i den intime gård med bindingsværkshuse er der en trappe op til et glasmageri med flotte, farverige håndpustede glasting. I stueetagen har Vintapperiet servering ude og inde. Et lille sjælfuldt spisested.

This template (BMLinkBundle:Block:link_box.html.twig) should be overridden!

Højere oppe i byen kommer specialslagteren Engstrøm med et stort udvalg af lækkerier. Her kan man endda købe færdigudgaver af nogle af de middagsretter, ingen orker lave mere: forloren skildpadde, bøf Stroganof, skipperlabskovs, biksemad og gule ærter.

Lidt længere fremme i Gerritsgade ligger Svendborgs mest kendte pub; selv kalder den sig for en gastropub. Børsen er delt op i mange afdelinger. Martha-stuen op ad en lille trappe fra kælderen har kultstatus. Den er ikke en tro kopi af kabyssen på det gode skib Martha fra filmen af samme navn, men stemningen er ramt helt fint. Der er store-Martha-dag på Børsen den 3. maj med sang og pølsespisning. Tilmelding nødvendig.

Vi oplever en afslappet modeopvisning midt i Møllegade. Lad mig derfor for en sikkerheds skyld tilføje, at Svendborg har rigtig mange chicke modeforretninger og butikker med kunsthåndværk. Nok til at der høres begejstrede udbrud fra vores piger.

MS Helge fra 1924 sejler rutefart mellem tre øer hele sommeren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johnni Balslev.

Tag en tur på vandet

Med de stolte søfartstraditioner Svendborg har, vil det være en helligbrøde ikke at tage en tur på vandet. Det er måske ikke altid lige nemt. Men heldigvis har byen Helge.

Veteranskibet MS Helge fra 1924 sejler fra 16. maj til 7. september i en fast rute fra Svendborg havn. Man kan stå af i blandt andre Christiansminde med en fin sandstrand, i Troense med de stråtækte fredede huse og Valdemar Slot med flere museer og livsstilsmesse.

Vi var så heldige at få en tur for sejl med Ann Panduro fra Svendborg Sejlerskole. Sammen med sin mand, Niels Poulsen, driver hun Danmarks største privatejede sejlerskole.

Vores store Beneteau-sejlbåd stryger forbi en af de store Ærøfærger og går op mellem Taasinge og Thurø. I Thurø Bund findes resterne af de stolte skibsbygningstraditioner i området. Værfterne Thurøbund Yachtværft og Walsted holder endnu stand.

Før i tiden lå der snesevis af sejlførende fragtskibe i Thurøbund for vinterhi og reparation. Der bliver vinket til andre sejlere undervejs – også dem, der fisker fra mindre joller.

Ann og Niels traf hinanden på det atmosfærefyldte værtshus Strandlyst bag Hotel Ærø. Det var kærlighed ved første blik. Kan det være derfor, Strandlyst i folkemunde kaldes »Lysten«?

Uden for sommersæsonen er parret at finde på langfart i Caribien, ved De Kanariske Øer eller i Det Græske Øhav. De ture kan man tilmelde sig. Sejlerskolen holder til ved en træbro med mange flotte veteranskibe. Selv for landkrabber er det et herligt syn.

I denne ende af havnen ligger også Det Maritime Center med et indblik i søfartens historie. Det er ikke underligt, at Svendborg stadig er hjemsted for landets største søfartsskoler. Centret har iøvrigt en pakhusbutik med sundt guf fra de omkringliggende øer.

Ude under Svendborgsundbroen til Taasinge og videre mod Langeland ligger A. P. Møllers far, Peter Mærsk Møller, begravet på den smukke Sct. Jørgens Kirkegård. Far og søn lagde grunden til A.P. Møller-Mærsk-koncernen, og der er stadig tætte forbindelser mellem Esplanaden i København og Svendborg.

Afslappet stemning i Salig Simons Gaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johnni Balslev.

Svendbog som base

Svendborg er oplagt som base for udflugter i oplandet. Vi valgte et ophold på dejlige Hotel Ærø med den gode Restaurant 5 nede ved havnen. Hotellet blev udgangspunkt for ture til Egeskov og Valdemar Slot, til det charmerende stimiljø langs Thurøbund og besøg på Sydfyns bedste sandstrand, Smørmosen på det østlige Thurø, og vi fik en kop kaffe på Troense Hotel med udsigt over sund og skibe.

I selve Svendborg fik vi set Naturama, der er godt sted at lære noget om dyrelivets mangfoldighed, og vi kiggede inden om til en tankevækkende rundtur i Danmarks eneste fattiggård. Heldigvis er den i dag kun museum.

Desværre bliver der ikke plads til at nævne de mange gode spisesteder, men Svendborg skulle med cirka 180 bevillinger ligge helt i top med hensyn til restauranter, barer og caféer pr. indbygger. Svendborg er med sine ca 30.000 indbyggere en livskraftig by med en god blanding af idyl og aktivitet.

Byen er et oplagt mål for et weekendophold eller en fridagsferie.