Supergolf i Alperne

Gasteiner-dalen nær Salzburg er mest kendt som spa- og skisportsområde, men golf-turister kan godt pakke grejet. Her er udsigter, så man helt glemmer golfen i otte hundrede meters højde.

Golfclub Goldegg er sammen med Gastein Golfclub to super baner i alperne. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var en tidlig sommermorgen. Jeg trak min golfvogn langs den lille flod, der løber gennem Gasteinerdalen på vej til 1. teested i Golfklub Gastein.

Læs også: 5 hits for naturfreaks

Stilheden var fuldstændig, bortset fra den stille klukken fra floden. Jeg savnede egentlig kun lidt bimlen fra koklokker, før den østrigske sommeridyl ville være perfekt. Så hørte jeg langt væk en sagte bimlen og vendte blikket opad mod bjergene ude til højre. Og langt oppe på de stejle græsgange havde en lille flok køer rejst sig og førerkoen bimlede. Perfekt.

Golfbane af høj, høj klasse
Og lad  mig bare slå fast med det samme: Her i dalen neden for bjergene og kur- og skibyen Bad Gastein ligger en golfbane af høj, høj klasse. Golfklub Gastein er en af Salzburgerlands og Østrigs ældste baner med sine 50 år på bagen.

De første 42 år måtte banen nøjes med ni huller, men for ni år siden blev Golfklub Gastein udvidet til 18 huller – og hvilke huller. Her taler vi herlighedsværdi, så man næsten tror det er løgn. Selve banen er i super stand, hvor de første ni huller er de nye. De er lange, med brede fairways og store, kuperede greens. Og de følger dalens kurver helt perfekt.

Her på hul seks er der lagt et lille stunt ind: En kilde med helsebringende termal-vand står til fri rådighed – dalen her er jo verdensberømt for sine spa- og termalbehandlinger, for ud af bjergene strømmer hver dag fem millioner liter helsebringende varmt vand, der især bruges i to enorme wellness-centre.

Svimlende udsigter til de sommerklædte bjerge
Men hvad er det lige, der gør golf her til noget særligt? Det er de omgivende bjerge. Her er fuldstændig svimlende udsigter til de sommerklædte bjerge, hvor grønne pister snor sig gennem nåleskovene, og hvor man højt over Bad Gastein kan se de stadig snedækkede bjergtoppe.
Sådan en dag i stilheden på golfbanen i dalen er der noget ved. Skidt med om det går godt med scoren på golfbanen, jeg garanterer, at herlighedsværdien på en runde her overskygger golfresultaterne. Efter de første ni huller bliver man hentet af en golfbil og transporteret gennem den lille landsby til de sidste ni huller, der er banens ældste og starter ved klubhuset.
Hullerne her har en anden karakter end de første ni. De er kortere, men har til gengæld smallere fairways og små greens, der stiller større krav til præcision.

Men det kan være svært at koncentrere sig, for her er om muligt endnu smukkere. Man er tættere på bjergene, tættere på Bad Gastein, hvor de smukke gamle hoteller knejser på bjerget – og tættere på floden, der her kan høres tydeligt, for oppe i Bad Gastein kaster den sig ud i et 200 meter højt vandfald og har fart på. På hul 14 er tee-stedet højt hævet over floden, og et skilt advarer: Ophold på tee-stedet er på eget ansvar. Sådan noget kan godt hyle en ud af den, men flot er det.

11 golfbaner i Salzburger-land
Efter runden skal du ikke ile væk. Nej, sæt dig ved klubhusets terrasse, læg nakken tilbage og nyd livet. Det er praktisk at bo på hotel Europäischer Hof eller et af småhotellerne i landsbyen her. Efter runden skal du bare gå over den lille flod, og du er hjemme.
Man kan sagtens spille mange runder på Golfclub Gastein, men der er andre muligheder her i dalene. Inden for 50 kilometers afstand ligger 11 golfbaner i Salzburger-land, så jeg beslutter mig for en lille afstikker til nabodalen med den lille by Goldegg og golfbanen Golfclub Goldegg.

Køreturen tager en halv times tid og er det hele værd. Goldegg er indbegrebet af østrigsk alpeidyl, som byen ligger og putter sig med et par tusind indbyggere, sit slot, sine typiske alpe-pensionater og den romantiske sø midt i byen.

Og på et plateau under byen folder Golfclub Goldegg sig så ud. Anlægget er faktisk ret nyt – de første ni huller åbnede i 1985, de sidste ni fulgte efter for 14 år siden, men det hele virker meget harmonisk, og ilden knitrer muntert i ildstedet i det rustikke klubhus.
På starten af runden kan man godt føle sig lydt skuffet – de første to huller er lidt kedelige – lige ud af landevejen ved siden af hinanden. Men derfra går det den helt rigtige vej. Banen bliver mere og mere spændende, den er skabt, så man mange steder føler sig alene på banen, for andre spillere kan ikke ses på den kuperede bane med de meget forskellige huller. Det hjælper skoven med til, især på de sidste ni huller, der skærer sig gennem kløfter og raviner.

Overvej Alpe-golf
Også på denne bane er det udsigten til bjergene og stilheden, der gør det så dejligt at være her. Bjergene er knap så høje og dramatiske som i Gasteiner-dalen – her i Goldegg er det også mest langrend, som skigæsterne satser på – men det gør ikke skønheden mindre. Også Golf Club Goldegg er højt rangeret blandt østrigske golfbaner.

Hvis du er heldig, møder du to af klubbens berømte medlemmer, nemlig racerkøreren Ralf Schumacher eller skiløberen Hermann Maier – og under alle omstændigheder har golfbanen endnu en lille overraskelse: Sidste år blev 11. hul, et par-5 hul, udstyret med to fairways, så man kan vælge to veje rundt om stejle skråninger og et kæmpe træ. Enestående i Europa, hævder man.
Overvej Alpe-golf, næste gang du skal på golfferie, det er en meget speciel oplevelse.

Læs også: 5 rejser til sport