Stringent dansk verdensarv eller Brødremenighedens by

Verdensarvsbyen Christiansfeld i Sønderjylland er et fint bud på en interessant weekend- eller smuttur – og lige uden for byen kan man gå ombord i en af landets mest berømte kromenuer.

Snorlige alléer med lindetræer i siderne kendetegner den gamle bydel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jesper Møller

Verden over stiger interessen for at opleve FN-organisationen UNESCOs såkaldte verdensarvssteder, der omfatter klodens mest bevaringsværdige lokaliteter. Blandt de mange verdensarvssteder er ikoniske lokaliteter som Den Kinesiske Mur, Taj Mahal og Operahuset i Sydney.

I stadigt stigende omfang valfarter turister til disse steder, og derfor er en udnævnelse til verdensarv også særdeles eftertragtet.

Sammenlignet med andre europæiske lande har Danmark ikke mange lokaliteter, der er optaget på verdensarvslisten. Men så meget desto mere grund er der til at stifte bekendtskab med de syv af slagsen, der har opnået denne anerkendelse.

Et godt bud på en sådan weekend- eller smuttur er sønderjyske Christiansfeld, hvis gamle bydel blev udnævnt til verdensarv i juli 2015. Baggrunden for denne hæder er, at Christiansfeld anses for den bedst bevarede af en stribe byer, som den såkaldte Brødremenighed i sin tid opførte i en række forskellige lande.

Nogle af byens huse er prydet med grønne beplantninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jesper Møller.

Brødremenighedens by

Brødremenigheden er en kristen luthersk-evangelisk frimenighed. Med tilladelse fra daværende kong Christian VII påbegyndte Brødremenigheden i 1773 opførelsen af en fristad, der som en af de eneste byer i Danmark havde religionsfrihed. Som en tak til kongen valgte man at opkalde byen efter ham.

Christiansfeld er del af et verdensomspændende broderskab med byer og menigheder i en del lande. Mange af byerne er opbygget efter samme fysiske model, og Christiansfeld anses for den bedst bevarede af dem alle, hvilket var stærkt medvirkende til optagelsen på verdensarvslisten.

Trods Christiansfelds status som »idealby«, skal man som besøgende ikke forvente at se et arkitektonisk festfyrværkeri med alverdens krummelurer, ornamenteringer og finurlige detaljer.

Christiansfelds gamle bydel er tværtimod kendetegnet ved en stringent og symmetrisk arkitektur, der på alle måder er meget gennemført. Ensartet vil nogle måske kalde det, men de snorlige gader med de lyse huse har bestemt deres charme.

Flere af gaderne er i øvrigt alléer med lindetræer på hver side, ligesom lindetræer også findes andre steder. Det siges, at de i sin tid blev valgt af Brødremenigheden, fordi træets blade er delvist hjerteformede.

Salshuset er Brødremenighedens kirke og er som mange andre bygninger bygget med gule Flensborg-mursten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jesper Møller.

Små oaser

Et godt sted at starte en rundtur i Christiansfeld er kirkepladsen, der udgør den gamle bydels centrum. Også her hersker det symmetriske, idet stierne danner et kors, og lindetræerne står i snorlige rækker. I midten er der en brønd med en fontæne, som er en dekorativ forgrund til Salshuset, der er Brødremenighedens kirke.

Den store kirkesal, der i øvrigt er Danmarks største kirkerum uden bærende søjler, er holdt i hvidt og bemærkelsesværdigt enkelt indrettet uden malerier eller anden pynt på væggene.

Det er helt bevidst og etled i Brødremenighedens status som en såkaldt »hjertereligion«, hvor man ikke bliver vurderet på ydre rigdom, men på, hvad man har i hjertet.

Kirkesalen er holdt i hvidt og uden udsmykninger på væggene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jesper Møller.

Christiansfelds gamle bydel er dog andet end vinkelrette gader og velbevaret arkitektur. Der findes også adskillige små oaser og finurligheder, som bør opleves, når man går på opdagelse.

Gode eksempler er den hyggelige gårdhave bag det gamle apotek samt Brødrehusets gård med de fine frugttræer. Menighedens ugifte mænd boede i sin tid i Brødrehuset, og tilsvarende fandtes Søstrehuset og Enkehuset.

Bid også mærke i, at der midt i den arkitektoniske ensartethed er en undtagelse i bydelens hoveddøre, der alle er forskellige.

Et dejligt lille grønt åndehul er Comeniushaven, der er genskabt efter haverne, som de så ud i byen i 1800-tallet.

Gå heller ikke glip af Gudsageren, som er Brødremenighedens kirkegård, og som adskiller sig meget fra traditionelle danske kirkegårde. På Gudsageren ligger mænd (brødre) til den ene side og kvinder (søstre) til den anden. Ægtefolk ligger således ikke ved siden af hinanden i graven.

Alle gravstene er ens, da alle i døden skal være lige, og derfor står der heller ikke titler på gravstenene. Gravene og gravstenene ligger i lange rækker ved siden af hinanden, og man begraves kronologisk efter, hvornår man dør.

Der er masser af dejlige blomster at beundre i Comeniushaven. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jesper Møller.

Kageby

Brødremenigheden har altid haft dygtige håndværkere, og man kan stadig flere steder i byen se eksempler på arven herfra. For eksempel er byen kendt for sine store og ofte kunstfærdigt udformede kakkelovne, der stadig produceres. Man kan blandt andet se et eksemplar på Brødremenighedens Hotel.

Mest kendt er Christiansfeld dog for sine honningkager, som er berømte viden om. De laves flere steder i byen, og Brødremenighedens Honningkagebageri, der blev grundlagt tilbage i 1783, eksisterer stadig.

Så smag endelig på denne lokale delikatesse under et besøg i byen. Nogle af kagerne er i øvrigt udformet som hjerter med relation til byens tilnavn »Hjerternes by«.

Den hyggelige Tyrstrup Kro med den fremragende mad ligger lige uden for Christiansfeld. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jesper Møller.

Og nu vi er ved det kulinariske, kan det i høj grad anbefales at kombinere et besøg i Christiansfeld med en overnatning og en middag på Tyrstrup Kro, der ligger lige uden for byen.

Den rødmalede og stråtækte kro rummer flere spiselokaler og bed endelig om at sidde i den stemningsfulde Jægerstuen med lysekroner, udstoppede dyr og fritliggende spær.

Kromand Torben Schulz har drevet Tyrstrup Kro siden 1987. Han har gennem årene formået at gøre den til et af flagskibene inden for danske kroer, og Tyrstrups otte retters gourmetmenu er i den sammenhæng en velfortjent klassiker. Læg dertil hygge og god betjening, hvor man som gæst virkelig føler sig velkommen.

Krofatter Torben Schulz foran sit komfur i køkkenet på Tyrstrup Kro. Fold sammen
Læs mere

Verdensarv hitter

Christiansfeld er gennem de senere år blevet skønsomt renoveret via diverse fondsmidler og fremstår i dag særdeles velholdt. Stadig flere besøger da også byen, og ifølge leder af Christiansfeld Centret Birgitte Lamp er antallet af turister femdoblet siden udnævnelsen til verdensarv i 2015.

Brødremenighedens by er således et oplagt mål for en smuttur, hvor man både kan opleve interessant dansk verdensarv samt kaste sig ud i gastronomiens glæder på Tyrstrup Kro.