Stress-fri jul i solen

Stadig flere børnefamilier rejser væk for at få en anderledes jul. TV2-studieværten Trine Panum Kjeldsen rejste sidste år med familien til USA på en 15 dages kør-selv-ferie for at fejre jul og nytår.

Foto: Trine Panum Kjeldsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om der kun er få timer til juleaften, er børnene hverken utålmodige eller stressede. Tværtimod. Familiens to yngste, Oskar og Alma, plasker rundt i poolen med udsigt til Den Mexicanske Golf.

Dansk julestress er afløst af afslapning i Fort Myers Beach i Florida, USA. Endda så meget, at vi forældre kan ligge på solstolene og nyde eftermiddagsolen og de 25 grader.

- Se, julemanden! lyder det pludselig.
Julemand er måske så meget sagt. Det er en ihærdig issælger, der trasker rundt på stranden iført nissehue og med et lille juletræ monteret på sin vogn.

Familiens teenager, Nikoline, forsvinder op på værelset for at sende Facebook-julehilsener – dog uden at afsløre, at vi denne juleaften befinder os langt væk. Ingen familiebilleder i strandkanten skal give ubudne gæster »gode« idéer hjemme i Danmark.
Der er ellers mange billeder af den slags oplevelser, vi ønskede, da vi i efteråret besluttede at give børnene og hinanden en anderledes jul. En jul uden gavestress og traditioner, men med oplevelser og nærvær.

På forhånd var strategien klar: Turen måtte ikke koste en formue, og derfor skulle pengene bruges gennemtænkt.
Og sådan er det blevet. De dage, hvor vi skal hygge os og slappe af, bor vi på et godt og lidt dyrere hotel med opvarmet pool. Til gengæld har vi booket billige hoteller og bor trangt på transport- eller udflugtsdage. Ligesom vi prioriterer at leje værelser med køleskab, så vi selv kan stå for maden det meste af tiden.

Julemiddagen ér der købt ind til. Den står på hjemmelavet pasta og kylling samt slik, chips, kage og sodavand til dessert. Der er julemusik på iPhonen, og de små rejsehøjtalere er koblet til og stillet op. Amerikansk juleglimmerpynt er hængt op i lamper og gardiner, og hjemmefra har vi medbragt nissehuer.

Julefest med Bob Marley og surfing
Vores hotel hedder Neptune Inn og ligger ideelt. Vi bor i stueetagen og har kun få meter ned til stranden. Her bor flere børnefamilier, både amerikanske og udenlandske, så der er rig mulighed for børnene til at lege med andre, også selv om de kun kan kommunikere med tegnsprog og enkelte ord.

Fort Myers Beach ligger på Estero Island i det sydvestlige Florida. Byen er bygget op omkring hovedvejen, Estero Boulevard, og er lille og  hyggelig med blot 11.000 indbyggere i det daglige, men i turistsæsonen, fra december til marts, bliver  det tal næsten femdoblet.

På vores juleslentretur i strandkanten passerer vi flere af de populære hoteller, hvor der allerede er taget hul på fejringen af juleaften.

Et band spiller Bob Marleys »Could You be loved«, nogle voksne tager en svingom i baren eller i strandkanten, mens andre spiller beach volley, og børnene surfer i bølgerne. Vores børn begynder også at danse og løbe hvinende rundt i vandkanten, og det udvikler sig til en af de stjernestunder, hvor man glemmer alt om tid og sted.

Vi spadserer op til byens centrum, som mest består af caféer, restauranter, surfbutikker og iskiosker. Og det er netop dem, der er vores mål. Børnene skal have en stor juleis, mens forældrene snupper en cola og en øl.
Og aftenen bliver middagen lavet uden stress og høje forventninger. Der bliver sunget julesange, og vi lytter til julemusik. Og så er det tid til at afsløre den fælles julegave: En udflugt til Key Largo, hvor vi alle skal svømme med delfiner.
Trætte og glade går vi i seng og glæder os allerede til at indfri julegaven og derefter at fejre nytårsaften i Miami, som er næste stop.

Perfekt for børnefamilier

Florida er ideel som feriedestination for børnefamilier.
Amerikanerne er rummelige og indstillede på støjende børn. Afstandene er overkommelige i bil, og klimaet med vinter-dagstemperaturer på 24-25 grader er optimalt for skandinaviske turister. Hotelpriserne er rimelige, og de kendte ferieattraktioner som Sea World og Disney World i Orlando gør sig ekstra attraktive i jule- og nytårsdagene med særshows. Samtidig er dollarskursen gunstig for en dansk pengepung.

Turen fra Fort Myers Beach til Miami går gennem Alligator Alley-sumpen. Flere steder kan man køre ind på rastepladser og stå få meter fra de skræmmende alligatorer og se dem direkte i øjnene.
- Den er farlig. Den er også farlig, siger vores yngste på to år og peger på fire-fem alligatorsnuder i det grumsede vand. På den modsatte bred ligger en flere meter lang alligator og betragter dovent turisterne.
De næste dage er dedikeret til udflugter, og derfor har vi booket et billigt hotel tæt på motorvejene – Ramada Hotel i Florida City, 30 minutter fra Miami.

Værelset rummer kun det absolut nødvendige: To store senge, hvor vi forældre sover i den ene, de to ældste børn i den anden, mens den yngste sover i en rejsebarneseng, som vi har bestilt på forhånd.
På positivsiden er, at morgenmad er inkluderet, og at buffeten har lav-selv-vafler. Men det gælder om at stå tidligt op for at få del i morgenmadsglæderne.

Pizza på nytårsmenuen
Nytårsaften nærmer sig, og vi rykker ind i South Beach i hjertet af Miami, hvor vi har bestilt et noget dyrere hotel – Days Inn Miami Beach  –  tæt ved stranden.

South Beach er et område, hvor der bliver festet, hvor hurtige og smarte biler drøner rundt med vinduerne åbne og bas-tung musik hamrende ud gennem højttalerne, og hvor letpåklædte mænd og kvinder flasher deres nyeste plastikoperationer.
Som børnefamilie har man ikke den store lyst til at udforske de trange og befærdede gader og trækker sig tilbage til enten pool-området på hotellet eller stranden, Men det er nu heller ikke de værste steder at nyde solen og kigge på de farverige turister, byen tiltrækker.

Nytårsfesten begynder tidligt i Miami. Især på Ocean Drive, der er byens varemærke: En hotel-, restaurant- og bargade med den særprægede Art Deco-arkitektur lige ved stranden.
Ocean Drive sover ikke mange timer i døgnet. Heller ikke på årets sidste dag, hvor gaden er spærret af fra middagstid, og restauranter, hoteller, barer og modebutikker ikke kun konkurrer om kunderne, men også om, hvem der kan skrue mest op for musikken.

Der bliver festet, danset og sunget, selv om det kun er midt på eftermiddagen, og både børnene og vi voksne går rundt med en følelse af, at den slags tidlig nytårsfest næsten er for voldsom, så vi søger lidt væk fra gaden og finder en udendørs-restaurant.
Nytårsmiddagen består af pizza, og tjenerne begaver børnene med balloner. Den afdæmpede atmosfære rammer vores temperament meget bedre end abegildet i festgaden.

Justin Bieber leverer underholdningen
Tilbage på hotellet har vi indkøbt kransekage, og nytårshatte. Højttalerne er atter fundet frem og sat til iPhonen, men det ender alligevel med, at vi lader tv-nytårsfesten fra New York stå for underholdningen. Her har vi også selskab af Justin Bieber og rapperen Pitbull.

Da familien yngste falder omkuld midt på aftenen, går far og de to ældste børn en tur langs nabohotellerne for at være med i festen.

Luksushotellet et par hundrede meter længere fremme er ingen skuffelse. Pool-området er forvandlet til et kæmpe diskotek, og der er hyret en DJ ind, hvis mega-højttalere vil kunne spille Horsens Stadion op uden problemer.
- Bassen er altså for høj, siger vores teenager, som ellers sjældent lader kedsomheden vinde over nysgerrigheden. Hun vil tilbage på hotelværelset.
Vi har besluttet at holde os vågne til midnat og hoppe ind i nytåret, som traditionen foreskriver, men da Miami går amok i fyrværkeri, sover alle. Kun mor formår at stå op og kigge ud over vandet i et par minutter, inden hun igen går i seng og sover videre.

Som familie har vi vist hinanden, hvordan man også kan holde jul og nytår. Men er det bedre end den danske jul, og er det værd at bryde med de hjemlige traditioner?
Turen har givet os et andet perspektiv på både julemåneden og selve juledagene. Vi er blevet klogere på at nå ind til essensen af, hvad det drejer sig om for os.

Julen handler om familienærværet, at være sammen og forpligte hinanden på at vise den bedste side af os selv. Julen drejer sig ikke kun om gaver eller at presse så mange arrangementer, traditioner og urealistiske forventninger ind, at det ender med stress og dårlig stemning.

Så meget står klart.

Læs også: Jul hos delfinerne