Storslået lilleput

Christiansø er overskuelighed i yderste konsekvens, skriver B.T.-fotograf Nils Meilvang, der endelig fik ro for sin rastløshed på den lille ø ved Bornholm.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er mange ting, man ikke finder på Christiansø. Man finder ingen veje, ingen tankstationer (der er ingen biler), ingen netcafeer, ingen natcafeer, (ingen cafeer overhovedet), ingen biografer, ingen neonreklamer, ingen hundelorte (der er nemlig ingen hunde) og absolut ingen stress.

Soundslide med billeder af Christiansø

Der er mange ting, man ikke finder på Christiansø – og heldigvis for det.
Til gengæld finder man, efter den første rastløshed har lagt sig, en enestående ro både indeni og omkring sig. Christiansø er overskuelighed i sin yderste konsekvens. Fra det gamle Storetårn kan man nemlig snildt overskue hele øens 0,3 kvadratkilometer og se sig omgivet af det smukkeste blå hav. Øen er faktisk ikke større, end at deltagerne ved Christiansø Marathon i marts måtte løbe øen rundt 27 gange, før de var i mål!

Oplevelser for livet
Men trods sin lidenhed rummer øen og den lille hængebroforbundne klat ved siden af, Frederiksø, oplevelser for livet. Man finder hurtigt sine egne små stier og udkigspunkter og hemmelige kringelkroge.
Og man skal absolut unde sig selv mindst en overnatning på Christiansø. Enten på den interimistiske teltplads eller i et af kroens seks værelser.

Det bliver ikke større
Så kan man nemlig stå på den lille havn om eftermiddagen og overbærende vinke farvel til skibet med alle dagsturisterne, mens man skåler med de andre rigtige christiansøboere.
Så har man ro til at trække havluften og vejret helt ned i maven og videre ned i fødderne og til at nyde naturen, havet, sine børn, sin elskede og livet som sådan. Selv om det som udgangspunkt er småt, så blir det ikke større.