Store blæksprutter angriber dykkere

Store Humboldt-blæksprutter har invaderet San Diegos kyster i tusindvis og er til fare for dykkere.

Her er den tiarmede blæksprutte, som kan veje op til 45 kilo og er udstyret med knivskarpe kløer på tentaklerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: rogeruzun, www.youtube.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Normalt lever Humboldt-blæksprutten, der er meget agressiv, i de dybe vande ud for Mexico. I 200-700 meters dybde. Og kommer normalt kun op til overfladen for at jage om natten.

Se video fra: Verdens mest ulækre turistattraktioner

 

Men nu har en stor flok altså bevæget sig op til San Diegos kyster. Den tiarmede blæksprutte kan veje op til 45 kilo og er udstyret med knivskarpe kløer på tentaklerne.

De ligger så langt ude fra kysten, at de ikke generer almindelige badende og surfere, mens dykkere holder sig fra vandet lige nu. Normalt er dykkere i et metalbur, hvis de dykker ned blandt Humboldt-blæksprutter eller er iført metaldragt for at undgå angreb fra tentaklerne.

"Sparkede som vanvittig"
Omvendt er det en enstående chance for at studere kæmperne, men det skal gøres med forsigtighed og måske slet ikke. Den lokale dykker Mike Bear siger til nyhedsbureauet AP, at han ikke skal ned til blæksprutterne af samme grunde, som han ikke ville gå ind til en løveflok i Kenya.

En anden dykker, Shandra Magill, blev overrasket, da en stor blæksprutte ramte hende bagfra og trak hende sidelæns. "Jeg sparkede som en vanvittig og tænkte først, at det her klarer jeg ikke, men den slap altså" siger hun.

Foreløbig afstår mange fra at surfe for en sikkerheds skyld og venter på at blæksprutterne tjekker ud igen. Humboldt-blæksprutten kan iøvrigt et særligt stunt: Den kan sætte fuld fart på og svæve ud af vandet, hvis den bliver forfulgt af noget endnu større.

Et jordskælv i havet kan være årsag til, at blæksprutterne er endt nær San Diego.

Se rogeruzuns video med de store havdyr:

Læs også: Finanskrisen giver færre hajangreb