Storbyferie med klippebadning

Gøteborg er en by med mange muligheder, og så ligger den så tæt på, at det føles som at holde ferie hjemme - samtidig med at man får en masse oplevelser.

Badning fra klipper er en typisk skærgårdsk ting, som man ikke må snyde sig selv for, hvis man er i Gøteborg. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gøteborg er et af de feriemål, der ligger så tæt på Danmark, at det næsten føles som at holde ferie hjemme, men hvor man alligevel vil opleve, at man vender hjem iført de briller, udlandsrejser giver.

Guide: 24 timer i Gøteborg

Gøteborg er Sveriges andenstørste by og den fjerdestørste i Norden. Størrelsen kan mærkes på gaden, i museernes udstillinger og i hele den måde, hvorpå byen fungerer.

Den er indrettet praktisk og rationel – ikke pittoresk og yndigt. Her er simpelthen plads til at trække vejret og slå ud med armene – især for dem, der ikke ønsker sig at få deres storbyferie rammet ind i smalle gyder, toppede brosten og restaurerede bygninger.

Indsejlingen af Göta Alv til Gøteborg starter i skærgården og ender i industriens maskinrum. Med kraner, gods og containerskibe. Og en oplevelse af, at finanskrisen ikke har taget al foretagsomhed med sig.

Hvis man vil opleve havnen fra land, kan man starte i arbejderbydelen Marjona. Herfra kan man gå ud mod vandet, forbi Stena Lines terminaler og i retning af det gamle kaserneområde Nya Varvet.


Opleve gyset

Alternativt kan man tage konsekvensen af at ville opleve havnebyen og indlogere sig på Hotel Novotel, som ligger her.

Hotellet er delvist bygget ind i en klippe og ligger under den røde Älvborgsbro, der forbinder Gøteborg med boligområdet Hisingen.

Under sine gåture her vil man opleve gyset, når de store containerskibe eller Stena Lines-færger glider forbi. Helt tæt på og helt stille.

De bilfri skærgårdsøer uden for Gøteborg er en del af byens infrastruktur, hvorfor det ikke koster mere end en sporvognsbillet at besøge Donsö, Brannö eller nogle af de andre øer.

Inden man hopper på færgen, kan man overveje at besøge Saltholmens Kallbadhus. Stedet er næsten 100 år gammelt og her bader man nøgen fra sandstrand eller direkte fra klipperne. Nøgenbadningen foregår enten i særlige kvindeafdelinger eller mandeafdelinger. Eller den særlige familieafdeling.

Hvis man ikke er til nøgenbadning (man kan dog i parentes bemærket også bade her med badetøj, hvis man vil), fortsætter man bare ud på øerne. Blandt andet Brannö, som man bør unde sig selv et stop på.


Dufter af vaniljehjerter

Ikke mindst på grund af den fine café Brannö Värdshus, som ligger midt på øen i et gammelt træhus med hvide gardiner og sommerpavillon. Fra bageriet dufter det af vaniljehjerter og kanelsnegle, og bare ti minutter derfra kan man bade fra klipperne.

Også nord for Gøteborg findes skærgårdsøer, der er et besøg værd. På Orust cirka 60 km nord for byen kan man overnatte, bade og sejle i kajak, hvis man holder af at opleve naturen fra vandet.

Er man på disse kanter, må man ikke gå glip af det Nordiska Akvarell-museet på Tjörn. Museet ligger delvist ud i vandet og er tegnet af de danske arkitekter Niels Bruun og Henrik Corfitsen.

De vandt konkurrencen, fordi deres byggeri næsten glider i ét med klipperne og lyset derude.

Svensk boligindretning rimer for mange formentlig på afskallede loppis-fund og IKEA-uopfindsomhed.

Sådan behøver det dog langt fra at være. Besøg eksempelvis Svenssons i Älmhult, der ligger her på hjørnet mellem Järntorget og Haga.

Her findes svenske kvalitetsmøbler i den helt rigtige smålandske stil. Kombiner gerne jagten på det nordiske islæt med et besøg i Norrgavel på Magasingatan.

Bolig-inspirationsturen kan fuldendes med en kort køretur ud til det svenske Tygriket – Stofriget. I og omkring byerne Kinna, Skene og Örby findes Sveriges største koncentration af stofbutikker, hvor man kan købe sig fattig i stof, gran og boligtekstiler. Eksempelvis Arvidssons Textil AB.

Når uret står på frokostid

Tredje ben på Gøteborg-oplevelsen handler om gastronomi. Af den kvalitative slags, som findes flere steder i byen.
Svenskerne bryder sig ikke om madpakker og vil gerne spise varm mad midt på dagen, hvorfor restauranter og caféer har gode og billige frokosttilbud.

Et godt sted at søge hen, når uret står på frokostid, er området omkring Vasaplatsen eller de gamle Saluhaller på Kungstorget eller Nordhemgaten.

Til gengæld bør man gå i en bue udenom Avenyen, som er Gøteborgs svar på parisiske Champs Elysées med flere restauranter, der er dyre uden at være specielt gode.

Er man til det køkken, der sværger til havet, er det næsten et must at tage  sporvognen til Järntoget og kigge ind i Fiskarkirken, hvor der bliver solgt sild, skaldyr og havtasker. Blandt andet.

Man kan tage maden med sig eller man kan slå sig ned på en af de små restauranter og dykke ned i eksempelvis en skål kräftor – krebs med mayonnaise, citron, brød og dild.

Som især er en uforglemmelig oplevelse, hvis kalenderen står på omkring midsommer.


Læs også: Øhop i den svenske skærgård