Stor guide til fastfood i USA

Rejseliv.dk har besøgt 15 af de bedste fastfoodkæder og giver dig her en guide til nogle af de specialiteter, der bare skal smages i hamburgerens eget land.

Udvalget af donuts med farvestrålende glasur og smagskombinationer hos kæden Dunkin Donuts, er i sig selv en oplevelse værd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tina Hannberg Rogers

Den økonomiske krise kradser stadig i USA, men trods skrantende husholdningsbudgetter hos mange amerikanere, er det ikke fastfood-kæderne, der lider.

Næste: Se listen over de 15 fastfoodkæder her

De traditionelle menuer med burgers, pomfritter og hotdogs har ellers mødt skarp kritik de seneste år, og bøger og film som »Fastfood Nation« og »Super size Me« fik amerikanerne til at tælle kalorier og kæderne til at indføre sundere børnemenuer med frugt og grønt frem for pomfritter.

Men fastfood i USA er langt mere end fedtede cheeseburgers og milkshakes. Det er en del af en livsstil, hvor man værdsætter at slippe for indkøb og den bugnende opvask efter madlavningen.

Et besøg i USA og et kig indenfor hos nogle af de mange fastfood-kæder tegner da også et billede af en kultur, der benytter sig af de hurtige måltider i en helt anden grad, end selv de mest loyale stamkunder hos McDonalds og Burger King i Danmark.    

Advarslerne om for meget fedt og salt har bestemt ikke fået de amerikanske husmødre tilbage i køkkenerne, og 70 procent af amerikanerne udtrykker i en undersøgelse af madvanerne i 2009, at det er lettere for børnefamilierne at få hverdagen til at hænge sammen, når måltiderne klares uden for hjemmet.

Man kunne ellers fristes til at tro, at den økonomiske krise ville tvinge amerikanerne til at tage grydeskeen i den anden hånd, men med velsmagende og mættende menuer til bare 35 kr. er det svært at vende tommelfingeren nedad til de mange fastfood-kæder. 

For 900 milliarder kroner fastfood

Tre ud af fire amerikanere hævder at forsøge at spise sundere, og restauranter med grønne koncepter og økologiske menuer vinder terræn, men der er endnu lang vej op til de anslåede 900 milliarder kroner, der årligt spises fastfood for i USA. Fastfood er således blevet en industri, der omsætter for mere end amerikanerne bruger på deres uddannelses­system.

Siden 1950’erne har fastfood-industrien med eksplosiv hast fået tag i den amerikanske madkultur, og de landsdækkende kæder har efterhånden en drive-in i hver eneste afkrog af USA. I samtlige stater kan man nu få burgers i et utal af variationer, nuggets, hotdogs, stegte kyllingestykker, mexicanske tacos og kinesiske stegte ris tilberedt i løbet af ganske få minutter til billig pris. 

Også i skolekantinerne, i lufthavne, i supermarkeder, på stadioner, på tankstationer og selv i hospitalernes cafeterier langes fastfood-menuerne effektivt henover disken.

Med over 31.000 restauranter på verdensplan har McDonalds stadig førertrøjen på, men er man i USA, kan det anbefales at springe giganten over og i stedet vove sig dybere ind i fastfood-junglen, hvor oplevelserne er langt større.

USA har omkring 100 deciderede fastfoodkæder, og med det in mente spændte Rejseliv.dk livremmen ud og tog et kvalitetstjek hos 15 udvalgte kæder.

Konklusionen kan allerede røbes her:
Der er masser af sunde alternativer til fastfood i USA, men snyd ikke dig selv for mødet med friturestegte kyllingelår, tacos og de bedste snaskede cheeseburgers, du ellers kun kan drømme om. Glem derfor tanken om de soltørrede tomater og ruccola-salat og nyd i stedet den hurtige betjening, den gratis opfyldning af sodavand, prisen og det imponerende udvalg.

Næste: Se listen over de 15 fastfoodkæder her