Stor guide: På vin-tur i udkants-EU

Der hvor turisternes landkort endnu er hvidt, og hvor man vil nedbryde grænser og holdninger gennem en Euroregion.

Foto: Judith Betak
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udsigt er her for alle pengene. Landskabet er fladt. Uendeligt fladt.

Læs også: 10 lande, der ikke eksisterede for 20 år siden

Det er Lolland på ungarnsk. Den store puszta – græssletten, som er bevaret i nationalparker hist og her, men ellers opdyrket.

Jeg er på vej sydpå fra hovedstaden Budapest. Bussen overhaler langsomt den lange række af lastbiler på motorvejen. Her er langt mellem byerne, og dem vi får et glimt af, ser lidt slidte ud.

Udkants-EU.  Ordet ligger lige for, selv om det kun delvist er EUs yderste grænse, jeg er på vej mod. Det sydøstlige Ungarn har ganske vist EU-grænse til Serbien, men også grænse til Rumænien, som er medlem af EU.

Mit mål er »Euroregion Danube-Kris-Mures-Tisa«, som er opkaldt efter de fire floder, der dominerer området, og den officielle betegnelse for projektet, som de tre lande er med i, og som i areal i øvrigt langt overgår Lolland. Gang den danske ø med 53 og det er EU-regionen.

Knap 400 kilometer øst-vest og vel i snit omkring 300 km nord-syd. Tre fjerdele af regionen er fladland, først langt mod syd i Serbien og længst mod øst i Rumænien bliver landskabet bjergrigt.

 

I hvert sit land er regionen imidlertid yderområde. Landbrugsområde hvor både udvikling og opsving lader vente på sig. Men når områderne går sammen i et projekt, der krydser grænser, har det EUs fulde bevågenhed.

»Det var ikke svært at få penge fra EU. Det er langt sværere at blive enige om, hvordan vi bruger dem,« lyder det uden for officielt citat fra en ansat i DKMT, som projektet er forkortet til.

Ikke at der ligger en historisk uenighed til grund. Her i denne del af Mellemeuropa har man ikke som længere mod syd været plaget af stridigheder befolkningsgrupperne imellem. Det er »bare« de nationale regeringer, der forsinker alting.

»Kunne vi bare selv få lov at bestemme her i regionen,« lyder det med et suk.

Et turistmæssigt samarbejde er det dog blevet til, og en international pressegruppe, hvor Berlingske er med, er inviteret på besøg for at se på mulighederne. Og de ligger klar i flotte brochurer om områdets herligheder og detaljerede kort med ruter, som kan hjælpe turisterne rundt til de forskellige seværdigheder fordelt efter emner og lige til at køre efter.

Rekreation Uden Grænser, som er en rundtur mellem alle de termalbade, der findes i regionen, er en mulighed.

Glade Tider Med Fred er en tur på tværs af grænserne i den farvestrålende arkitektur, og Folklore Uden Grænser ruten fører til allehånde former for kunsthåndværk, lokale skikke, seværdigheder og gennem det royale køkken. Men den rute, der her skal præsenteres, er nu en hel anden.

Her kommer de næste dage nemlig til at handle om våde varer i den ungarske og serbiske del af regionen. Og det ikke efter et kort med en indtegnet rute, for her er en hel brochure med forskellige kort til: »Enjoyable Flavours, som det hedder i brochuren. Og de fornøjelige smagsoplevelser handler om vin – især fremstillet af de lokale kadarka-druer – om brændevin og om øl.   

 

Rejseliv var inviteret af DKMT Euroregion

 

Se mere om Øst-Eurpas vin på de følgende sider:  


Gå til "Prinsens yndlings pálinka"

Gå til "Eventyrdrømme og kvalitet"

Gå til "Verdens største vinlandsby"

Læs om pusztaen