Stockholm shopping

Den svenske hovedstad byder op til en forlænget weekends dans med kreditkortet, for den fineste svenske mode lokker side om side med retromøbler og cool design.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Svenskerne er bare lidt mere lækre og cool. Basta. Det er et – om end ikke beviseligt – åbenlyst faktum.

Næste: Smykker, Acne og Whyred

Svenskerne er både forudseende i deres tøjvalg og trendsættende, men alligevel på en afslappet og »har lige kastet på, hvad der hang i garderobeskabet her til morgen«-agtig måde.

Efter fire fantastiske dage i smukke Stockholm er jeg stadig i tvivl om, hvorvidt vores naboers nærmest medfødte coolness er dybt intimiderede eller næsegrus beundringsværdig.

Jeg hælder til det sidste, men mest fordi jeg nu ved, at deres lækre stil kan købes for penge.

Og selv om området omkring Gl. Mønt i København er blevet kaldt for »Lille Stockholm«, fordi de svenske designerbutikker popper op på gadehjørnerne som skræddersyede paddehatte, så fortjener dit og dine veninders kreditkort en tur til den svenske hovedstads mange boutiques – og ikke mindst eksklusive flagship stores for de største svenske designermærker som Acne, Tiger of Sweden, Fifth Avenue Shoe Repair, Whyred, Hope og J. Lindeberg.

Om ikke andet kan vi danskere låne lidt af det dér umiskendelige »cool Swedish«. Og moralske shopping-tømmermænd? Tjaeh, dem kan man altid udskyde til ugen efter.

Kosta Bodas glaskunst
Vi bliver sluset op fra metrostationen Östermalms-torg og ud i gaden Stureplan under sensommersolens varmende stråler.

Vores blikke bliver straks fanget af refleksionerne i butiksvinduerne hos den nærmeste butik og det på én gang så porøse og bastante indhold.

Det er svært ikke at falde bare lidt i svime over det svenske glasværk Kosta Bodas kreationer – både deres klassikere, nyfortolkninger og ultramoderne glaskunst, hvor glaskunstnerne har eksperimenteret.

Som eksempelvis klare fyrfadslysholdere formet som et leende kranium.

Couture samt mere budgetvenlige kollektioner
Vi fortsætter rundt om hjørnet til den kønne og hyggelige ende af Mäster Samuelsgatan, hvor første stop er i den minimalistisk indrettede flagship store for det forholdsvist unge designmærke, Fifth Avenue Shoe Repair, som designerne Astrid Olsson og Lee Cotter åbnede med den første kollektion i 2004 – både til mænd og kvinder.

Jeg indrømmer gerne min inderlige forelskelse i deres vision om en mere budgetvenlig ready-to-wear linje og så den smukke skræddersyede couture-inspirerede linje »By the no«.

Sidstnævnte byder blandt andet på de fineste håndlavede læderstøvler med snører og dramatisk plisserede frakker, der på én og samme gang er kjoler, frakker og små kunstværker.

Og i så klassiske stoffer som tweed og blød uld, at de vil klæde alle kvinder mellem 25 og 75 år.

Ak, jeg kunne købe mig en stor gæld til herinde, men jeg nøjes med en sort jerseykjole med store skrålommer og overdimensioneret krave.

Næste: Smykker, Acne og Whyred