Stockholm med småbørn

Har I små børn, og længes I efter sensommerstemning i en af Europas lækre storbyer? Så tag til Stockholm - det perfekte sted at øve sig på storbyferie med børn.

Stockholm tilbyder et utal af muligheder for børnefamilier, der gerne vil holde ferie i storbyen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iben Albinus Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Måske kender du følelsen af at længes efter de små, hurtige storbyferier med designhoteller, udstillinger med kunstens verdensnavne og middage og drinks på fortovscaféer og historiske pladser?

Næste: Her kan I spise og bo

Men bare fordi man har fået børn, behøver ferieturen ikke nødvendigvis gå til skiftevis Lalandia eller Lanzarote.

Stockholm er det oplagte feriemål, hvis man gerne vil nyde sommerstemningen i en ægte metropol og samtidig vise sine børn, at man ikke behøver swimmingpools eller bamseklubber for at holde fri og have det sjovt sammen.

Svenskerne har verdens længste barselsorlov, og måske netop derfor er der så mange ting at lave i Stockholm med småbørn. Den svenske hovedstad er nem at komme rundt i med barnevogn, især med tunnelbanan, og byder på op til flere femstjernede attraktioner for børn såvel som voksne.

Stockholms beliggenhed på vandet giver fine muligheder for traditionelle turistoplevelser så som havnerundfarter og de mange små butikker med farvestrålende souvenirs i den gamle bydel Gamla Stan.
Men vil man have en oplevelse af det mere autentiske og knap så turistede Stockholm, er kvarteret Södermalm det perfekte udgangspunkt.
Her er de små blokke med smalle gader strøet med caféer med økologiske delikatesser og små butikker med alt fra helsekost til desig nertøj og bøger.

I hjertet af Söder, der både er hjemsted for en del børnefamilier, men også en del af det mondæne Stockholm City, ligger Mariatorget. Vil man prioritere et godt hotel, ligger Rival på denne adresse og er en oplevelse i sig selv – med eller uden børn.
Husk paraplyklapvognen til den mindste, sørg for at proviantere godt med hjemmebagte kardemommeboller fra den økologiske bager på hjørnet ved Mariatorget, og gå på opdagelse i det både funky og familievenlige Stockholm.

Børnevenlig kunst
På pladsen foran museet byder en stor farvestrålende mobile af Alexander Calder velkommen til Moderna Museet. Og selv om hverken den faste samling af hovedværker i moderne kunst og udstillinger med skiftende verdensnavne måske ikke er de mest børnevenlige, er der mange gode grunde til at vove sig ind på museet, selv om man er af sted med børn.

Moderna Museet, der er et af Skandinaviens førende kunstmuseer, blev for få år siden bygget om og kan nu bryste sig af et caféteria med udsigt over havnen og dens fine, flermastede skibe. Et helt rum med designersofaer og legetøj byder velkommen til ammende mødre, ligesom man kan låne klapvogne, når man går rundt på udstillingerne.
Om søndagen fra og med 22. august er der kunstværksted for børn.

Moderna Museet, Klaravergsviadukten 61. Fri entré for børn.
Info: modernamuseet.se/sv/Stockholm/Familj/Lov-pa-Moderna

Sommerland i storbyen
Uanset om man vil se på brune bjørneunger, der leger, holde picnic med udsigt over Stockholms tårne og tage eller opleve, hvordan svensker boede og levede i gamle dage, er Skansen et skønt udflugtsmål.
På den store grønne plet, der ligger i udkanten, men forbløffende tæt på City, finder man en zoologisk have med alle de dyr, der bor i den svenske natur, (hvilket er en imponerende opvisning af blandt andre ørne, bjørne og elge). Her er desuden et stort område med gamle svenske huse, á la Den Gamle By i Århus eller Frilandsmuseet. Og som særlig attraktion for familiens allermindste har Skansen Zoo et imponerende opbud af »sutte-træer«, der tiltrak mange små beundrere, da Rejseliv.dk var på besøg.
Pak endelig til en picnic på klipperne i udkanten af Skansens »gamle by«, og slut eventuelt turen af med en tur i radiobilerne ved de gammeldags butiksboder.

Skansen, Djürgården
Info: skansen.se 

Farvestrålende legetøj
Mange af de favoritter, vores børn finder frem til i legetøjsbutikkerne, kommer fra Sverige, og et besøg i Stockholm er en oplagt anledning til at erhverve sig noget af det charmerende træ- og plastiklegetøj til lavere priser end i Danmark.
Legetøjsbutikkerne ligger tæt i Gamla Stan, men et hyggeligt bud kunne også være den lille shop Rödbroka på Hornsgatan i Södermalm, rundt om hjørnet fra Mariatorget. Her fås alt fra Alfons Åberg-dukker til farvestrålende træmad og køkkentøj til legekomfuret og Barbapapa-figurer og de prisbelønnede franske puslespil fra Leico.
 
Rödbroka, Tradionella Leksaker, Hornsgatan 48 A,
Info: rodbroka.se

Bogcafé for børn
Et must på turen til Stockhom, med børn er den hippe borgcafé Bokslukaren.
Her kan børnene gå på opdagelse mellem et fantastisk udbud af nogle af verdens bedste børnebøger. De kan pille ved figurer af Peddersen og katten Findus og finde deres favoritter blandt forfatternavne som både Lindgren og Lagerlöf, men også nyere perler som Totte-bøgerne af Gunilla Wolde, der med lidt fantasi er lette at oversætte, når man læser højt.
Foran bogcaféen er en bænk og borde med udsigt over Mariatorget, men gå ikke glip af stemningen i caféen bagerst i butikken, hvor der serveres minimuffins, cookies og caffelatte i bløde puder, der er syet, så de ligner kager. Et skønt sted at introducere sine børn for lyksalighederne ved at forsvinde blandt eventyrerne og drømme sig væk blandt hylderne i en boghandel.

Bokslukaren, Böcker & Bakverk för barn, Mariatorget 2.
Info: bokslukaren.com

Næste: Her kan I spise og bo