Stjerneruten 2015 – en kulinarisk festival i Portugal

Er man til gourmetmad serveret med en knivspids underholdning og fest er Stjerneruten i Portugal måske værd at planlægge sin rejse efter.

Det femstjernede hotel Cliff Bay har som vært for åbningsshowet inviteret gæstekokke fra blandt andet Spanien, Frankrig, Tyskland, Holland og Østrig til sin restaurant Il Gallo d’Oro for at tilberede alt fra foie gras til sushi. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stjerneruten er et gastronomisk show, der rejser gennem landet og besøger en række af Portugals michelin-restauranter. Hver af de ni deltagende restauranter forbereder et festligt program, og køkkenchefen får besøg af mindst to andre prisvindende kokke. Sammen tilbereder de en menu baseret på lokale og nationale varer.

Det er sjette gang, den kulinariske festival afholdes, og den betragtes som en af Portugals vigtigste. I år er det første gang, at Stjerneruten også går ind i Spanien.

Festivalen begynder medio marts og løber frem til november 2015.

1. Funchal, Madeira

  • Hvornår: 13-17 marts.
  • Restaurant: Den 1-stjernede michelin-restaurant Il Gallo d’Oro med køkkenchefen Benoit Sinthon.
  • Book: Ilgallodoro.com

Dette års kulinariske festival begynder på Madeira. Det femstjernede hotel Cliff Bay har som vært for åbningsshowet inviteret gæstekokke fra blandt andet Spanien, Frankrig, Tyskland, Holland og Østrig til sin restaurant Il Gallo d’Oro for at tilberede alt fra foie gras til sushi.

Ud over traditionelle middage ved bordene vil et af højdepunkterne være en såkaldt »walking dinner,« hvor køkkenchefen Benoit Sinthon deler ud af sine madlavningstips foran gryderne ved et madlavningsshow.

2. Montemor-o-Novo, Portugal

  • Hvornår: 24-25 april.
  • Restaurant: Den 1-stjernede michelin-restaurant L’and med køkkenchefen Miguel Laffan.
  • Book: L-andvineyards.com

Der står vin på menuen, når Stjerneruten når michelin-restauranten L’And. Restauranten er en del af vinresortet L’And Vineyards i Montemor-O-Novo, der ligger mellem Lissabon og den spanske grænse. Et område, der endnu ikke er overrendt af turister.

Her er den lokale produktion en integreret del af menuen, og vinklubben afholder vinsmagninger, hvor man kan få et par tips til, hvad der gør en vin særlig god.

I 2014 fik L’And som den første restaurant på egnen en michelin-stjerne.

3. Lissabon, Portugal

Foto: PR.

  • Hvornår: 15-16 maj.
  • Restaurant: Den 1-stjernede michelinrestaurant Feitoria med køkkenchefen Joao Rodrigues.
  • Book: Restaurantefeitoria.com

Tredje stop på ruten er den portugisiske hovedstad Lissabon. Fra restaurant Feitoria er der udsigt til Tejo-floden, den længste flod i landet.

Køkkenchefen Joao Rodrigues har flere titler på sit CV. Blandt andet vandt han prisen »Årets Køkkenchef« i 2007 for portugisiske restauranter og vandt derudover to medaljer ved en holdkonkurrence for kokke.

På Restaurant Feitoria serverer han traditionel portugisisk mad.

4. Lissabon, Portugal

  • Hvornår: 11. september.
  • Restaurant: Den 1-stjernede michelinrestaurant Eleven med køkkenchefen Joachim Koerper.
  • Book: Restauranteleven.com

Festivalen fortsætter i Lissabon lidt endnu. Michelin-restauranten Eleven, der ligger i Amalia Rodrigues-haven, går for at være et af Lissabons mest afslappende steder på byens højeste bakketop med udsigt ud over den portugisiske hovedstad.

Køkkenchefen Joachim Koerpers internationale erfaring præger menukortet. Han er født og opvokset i Tyskland og har sidenhen arbejdet i køkkenet på flere europæiske luksushoteller, hvor han har serveret mad for flere af Europas toppolitikere og kendisser.

5. A Coruña, Spanien

Foto: PR.

  • Hvornår: 17-18 september.
  • Restaurant: Den 1-stjernede michelinrestaurant As Garzas med køkkenchefen Fernando Agrasar.
  • Book: Asgarzas.com

For første gang siden den portugisiske gourmetfestival startede tilbage i 2010, bevæger Stjerneruten sig ind over den spanske grænse helt op til A Coruña i Nordspanien. Her ligger michelin-restauranten As Garzas.

Alt ved As Garzas centrerer sig om havet. Lige fra køkkenchefen Fernando Agrasars menu med »alt godt fra havet« til restaurantens store vinduesparti, hvorfra gæster kan nyde udsigten ud over den spanske kyst.

Ved et besøg under festivalen kan man forvente at smage på lokale fiskeretter med fisk og skaldyr fanget i området.

6. Porto, Portugal

  • Hvornår: Oktober (datoen er endnu ukendt).
  • Restaurant: Den 1-stjernede michelinrestaurant Pedro Lemos med køkkenchefen Pedro Lemos.
  • Book: Pedrolemos.net

Man skal ikke læse ret mange brugeranmeldelser af stedet, før det står klart, at Restaurant Pedro Lemos har imponeret mange gæster gennem tiden. Maden går for at være »fantastisk til prisen« på blandt andet Tripadvisor.

Køkkenchefen Pedro Lemos serverer sine retter i det rustikke rum for dem, der ønsker at sidde indenfor, mens de gæster, der ønsker frisk luft, har mulighed for at nyde maden på tagterrassen lige ved siden af køkkenchefens urtehave.

7. Amarante, Portugal

Foto: PR.

  • Hvornår: 17. oktober.
  • Restaurant: Den 1-stjernede michelinrestaurant Largo do Paco med køkkenchefen Vitor Matos.
  • Book: Largodopaco.com

Bygningens historie og arkitektur er i centrum, når festivalen kommer til Restaurant Largo do Paco i midten af oktober.

Restauranten ligger i hotel Casa da Calcade - Relais & Chateaux, der blev bygget i 1600-tallet, og som er et af områdets vigtigste paladser. Under den franske invasion i 1809 spillede Casa da Calcada en vigtig rolle i kampen om at forsvare byen Amarante.

Køkkenchefen Vitor Matos gør en dyd ud af at servere autentisk, traditionel portugisisk mad, der passer til de historiske omgivelser.

8. Porto, Portugal

  • Hvornår: 6-7 november.
  • Restaurant: Den 1-stjernede michelinrestaurant The Yeatman med køkkenchefen Ricardo Costa.
  • Book: The-yeatman-hotel.com

Hvis man interesserer sig bare en anelse for vin, er det oplagt at besøge restaurant The Yeatman, når festivalen igen kommer til Porto i november.

Man kan finde godt 1.300 forskellige vine på kortet. Restaurantens vinkælder har omkring 26.000 flasker til opbevaring, og The Yeatman har en af verdens mest komplette samlinger af portugisiske vine.

Restauranten har vundet prisen »Bedste Vinkort« i Portugal og blev anerkendt for at have et af verdens bedste i 2012 og 2013 af det amerikanske magasin Wine Spectator.

9. Cascais, Portugal

  • Hvornår: 13-14 november.
  • Restaurant: Den 1-stjernede michelin-restaurant Fortaleza do Guincho med køkkenchefen Vincent Farges.
  • Book: Fortalezadoguincho.com

Det sidste stop på Stjerneruten bringer Portugals kulinariske festival et skridt nærmere Frankrig. Ikke geografisk, da sidste stop på ruten er ud mod Portugals vestkyst, men gastronomisk.

Køkkenchefen Vincent Farges er opvokset i nær Lyon og har specialiseret sig inden for det franske køkken. Han har arbejdet på nogle af Frankrigs bedste restauranter, før han kom til Fortaleza do Guinchi i 2005.