Stjernernes kvarter i L.A: Som at være midt i et afsnit af Baywatch og Beverly Hills 90210

L.A.-bydelen Venice skulle have været et amerikansk Venedig. Sådan gik det ikke helt, og i stedet har den suget bohemer og filmstjerner til sig. De nyder – som mange andre – roen, de mange hippe barer og butikker og ikke mindst den indbydende og ikoniske Venice Beach.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Morgenens travle trafik har lagt sig. Det støvede, gyldne lys, der har hængt over Los Angeles' brede palmeboulevarder, højhuse og endeløse forstæder, er forduftet, og luften er solrig og klar. Efter at have været det halve Californien rundt fra San Francisco til det naturskønne Big Sur og vinlandet omkring den danske by Solvang er vi omsider nået frem til rejsens sidste stop: Los Angeles-bydelen Venice.

Vores hotel ligger på første parket ud til Venice Beach – en af storbyens mest farverige strande, og det kribler i os efter at komme ned og udforske den nærmere og selvfølgelig at få en dukkert i de brusende bølger. Samtidig er det svært at forlade altanen, hvorfra vi har kig til det store, blå Stillehav og Venices hustage, der breder sig så langt øjet rækker i retning af lystbådhavnen Marina del Rey. Bag hotellet kan vi høre trafikken på Pacific Avenue, og i luften summer ind i mellem nærgående helikoptere som i et andet Hollywood-drama. Selv om vi har tjekket ind i en af Los Angeles’ roligste og mindste bydele med kun et par 100.000 indbyggere, er der ingen tvivl om, at vi befinder os i det hæsblæsende Big Orange.

Et par hundrede meter væk fra vores altan prydes en bygning af et stort gavlmaleri, som forestiller rocksangeren og stilikonet Jim Morrison, der som bekendt var forsanger i bandet The Doors. At han pynter en facade i det hippe kvarter er ikke en overraskelse for den, der har set Oliver Stones' film om The Doors fra 1991. Efter en kort prolog om Jim Morrisons barndom begynder filmen på netop Venice Beach, hvor en purung Morrison strejfer planløst rundt og suger indtryk til sig, hvorefter han spotter sit hjertes udkårne, den smukke Pamela. Han følger efter hende til hendes hjem bag stranden i det pittoreske kanalkvarter, som har givet bydelen sit navn, og straks er der amoriner i luften.

Palmer, parasoller og blå himmel – gode californiske klicheer står heldigvis i kø på Venice Beach. Fold sammen
Læs mere

Venedig-planerne der slog fejl

Vi beslutter at vente lidt med stranden og tager først hen til kanalerne, der siges at være blandt Los Angeles’ smukkeste kvarterer – og efterhånden også et af de mest mondæne. Forfattere, skuespillere og musikere bor her dør om dør med designere, software-udviklere og selvstændige, der har gjort gode forretninger. Blandt de nyeste tilflyttere er den britiske skuespillerinde Emilia Clarke, der af Game of Thrones-seere er bedre kendt som Daenerys Targaryen. Hun er dermed blevet nabo til Julia Roberts, Nicolas Cage og Angelica Houston, der er blandt de stjerner, som har et Los Angeles-hjem her.

Vi låner cykler på hotellet og triller på få minutter hen til kanalkvarteret, og skal man blive lidt i filmens verden, må det siges, at vi nu oplever et uforglemmeligt sceneskift. Med ét sænker der sig en forførende ro. Kanalernes vand flyder blankt, og de farverige huse og frodige forhaver med palmer og appelsintræer genspejles på smukkeste vis. Det samme gør træbroerne, der forbinder det hele. At denne poetiske oase har tiltrukket bohemer og kendte kunstnere i efterhånden flere generationer, er fuldt forståeligt, og vi går straks i gang med at finde vores drømmehus.

Det var tobaksmillionæren Abbot Kinney, der omkring 1905 besluttede at skabe et californisk Venedig. Han stod ret alene med ideen, formuen begyndte at svinde ind, og derfor blev Venice aldrig så storladent, som det var tanken. Paladserne, kuplerne og de pompøse stenbroer måtte man kigge langt efter, og kvarteret udviklede sig op gennem det 20. århundrede i stedet til et tilholdssted for bohemer, kunstnere og intellektuelle, der søgte rolige og ikke alt for dyre omgivelser i et stadigt mere potent og glitrende Los Angeles.

Vi går på stierne langs de lige kanaler og krydser bro efter bro. Man kan se direkte ind i de fleste forhaver – nogle lettere rodede med kajakker, havemøbler og subtropiske planter, andre mere kunstfærdige med mosaikterrasser, krukker, bananplanter og blomstrende træer, der sætter ekstra kolorit på kvarteret. Samtidig genkalder vi os The Doors' romantiske sange som Love Street og Indian Summer, der passer perfekt til omgivelserne.

Flere Hollywood-berømtheder som Julia Roberts og Nicolas Cage har huse i kanal-kvarteret. Man forstår godt hvorfor. Fold sammen
Læs mere

Muskelbundter og TV-minder

Tilbage på hotellet skifter vi til badetøj og får udleveret strandhåndklæder i receptionen. Kort efter befinder vi os på den intense og ikoniske Venice Beach. Cykler, segways og elektriske løbehjul slanger sig op og ned ad den snoede strandsti inde mellem små palmelunde, og der er travlhed ved madboderne, som ligger på stribe langs boardwalken sammen med små butikker med alt fra badetøj til batik.

Vi passerer den såkaldte Muscle Beach – en institution i Los Angeles, hvor muskelbundter og spornoseksuelle typer har pumpet jern og vist deres spændstige kroppe frem til offentlig skue gennem årtier. Også på denne varme dag bliver der trænet muskler her. Vi stopper op et øjeblik og kigger på det ejendommelige fitness-show, der udspiller sig, men der er noget, som trækker mere i os: Det enorme Stillehav, hvis bølger vælter indbydende ind mod den hundredemeter brede sandstrand lige ved siden af os.

Nogle gange kan lækre steder, som man har set i en film, skuffe fælt i virkeligheden. Andre locations lever helt op til forestillingerne – og sådan har vi det, mens vi fulde af fryd krydser det lune sand. Vi kan se op ad Los Angeles' kilometerlange strand mod Santa Monica med sin kendte forlystelsesmole, der rager langt ud i vandet. Bag den troner Santa Monica Hills, der næsten forsvinder støvgrønne i varmedisen. Rundt omkring os spankulerer smarte typer iført den nyeste bademode, og en let brise får palmebladene til at vibrere mod den dybblå himmel. Det er, som om vi er blevet transformeret direkte ind i et afsnit af de ikoniske TV-serier Baywatch og Beverly Hills 90210.

Vi får hurtigt smidt strandnet, solbriller og badehåndklæder i sandet og vælter ud i de forfriskende bølger. Vandet har en god temperatur, omkring 26 grader, og vi bliver længe ude i det blå hav, der fortsætter uendeligt mod nord, syd og vest. Efter dukkerten nyder vi en iskaffe fra den nærmeste strandbar, mens vi lapper den velsignede, californiske sol i os. Luften fyldes af småsnak, børnelatter, mågeskrig, bølgebrus og toner af live-hiphop et sted i nærheden.

Muscle Beach er et ikonisk udendørs fitnesscenter, hvor den velplejede krop gerne vises frem til offentligt skue. Fold sammen
Læs mere

Den mondæne boulevard

Sidst på dagen går vi en tur på Abbot Kinney Boulevard, der er en af livsnerverne i Venice. Smarte butikker, gallerier og kaffebarer fulde af hipstere ligger tæt her, og man kan kun gisne om, hvor mange filmmanuskripter der bliver arbejdet på ved de mange Macbooks, mens dyre biler flyder forbi. Andre shopper cool interiør i den populære forretning Huset, der sælger møbler og brugskunst af mere end 60 forskellige designere fra Skandinavien.

Imens begynder himlen at få et karamelvarmt skær. Solnedgangen nærmer sig, og den mondæne boulevard ender meget belejligt tæt på stranden, som vi lidt efter atter befinder os på. Vi går ud ad den kombinerede gang- og cykelsti langs sandet og nyder de scener, der udspiller sig foran os med beachvolley, børnefamilier, der pakker sammen, og smarte surfere, der kommer luntende med deres bræt under armen.

I det sitrende tusmørke står palmerne som kunstfærdige silhuetter, og længere væk kan vi se Santa Monica Pier lyse op med sine tusindvis af kulørte lamper og lys fra karusseller, rutsjebaner og pariserhjul. Kort efter hænger der en sød duft af popcorn og candyfloss i luften, som fyldes af småsnakken og hvin fra forlystelsesmolen et stykke foran os. Inden vi når helt til Santa Monica, stopper vi op og suger det sidste gyldne lys i os. Bagved rejser sig luksushoteller og eksklusive villaer med fuld Stillehavsudsigt. Vi gør som flere andre og sætter os i sandet tæt på vandkanten. Kort efter synker solen i havet ved foden af Santa Monica Mountains, og himlen gløder rosa og orange. Hollywood kunne ikke have arrangeret det smukkere for os.

Berlingske var inviteret af Atlantic Link og Visit California, som ikke har haft indflyelse på artiklen.

Venice Beach er et frirum, hvor der dyrkes motion, cykles, bades og slappes af. Stranden kan nydes året rundt.  Fold sammen
Læs mere