Stjernedrys over Europas byer

I onsdags dryssede Michelin-stjerner ned over Europas bedste restauranter. Her er fem af de stjernebestrøede med oplevelser tæt på.

Restauranten La Palme d’Or ligger i det legendariske Hotel Martinez direkte ud til Middelhavet på den franske riviera. Fold sammen
Læs mere
Foto: La Palme d’Or, PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statholdergaarden

Hvor: Statholderens Mat og Vinkjeller, Rådhusgata 11, Oslo, Norge

Statholdergaarden er en af Oslos og Norges bedste gourmetrestauranter, drevet af den norske stjernekok Bent Stiansen, der i 1993 blev verdensmester i kogekunst, Bocuse d’Or. Restauranten fastholder sin Michelin-stjerne fra sidste år. Hver dag serveres en seks retters gourmetmenu med indlagte overraskelser. Menuen skifter efter årstiden, og der bruges norske råvarer, når de er bedst. Menuen indeholder tre forretter, hovedsagelig med fisk og skaldyr, før man går over til hovedretter af kød. Der sluttes med ost og dessert.
Man kan selvfølgelig også vælge fra kortet, som også spejler årstidens råvarer og fra vinkortet kan man vælge mellem 500 forskellige slags vin.

Statholdergaarden er bygget i 1640 og ligger i hjertet af Oslo. I slutningen af 1600-tallet flyttede statholder Ulrik Fredrik Gyldenløve ind, deraf navnet. Cleopatrasalen er det største og smukkeste af rummene, dekoreret med vanvittig flot stukkatur. Det forestiller den egyptiske dronning Cleopatras dramatiske død, hvor hun lader sig bide i brystet af en giftslange.
Synes man, der er lidt for fint i Statholdergaarden, kan man vælge Statholderens Mat og Vinkjeller, der ligger under Statholder-gaarden. Her er priserne noget lavere, men råvarerne af samme høje kvalitet som oven på, og stemningen mere afslappet.

Inden middagen:
1. Nær centrum ved vandet ligger Operaen i Bjørvika, som efter åbningen i 2008 hurtigt blev et vartegn for Oslo. Det er det første operahus i verden, hvor man kan gå på taget. Find appetitten til middagen under en gåtur her.

2. Midt i Oslo centrum kan man udforske byens historie. Akershus Slot blev påbegyndt i 1299, og Middelalderborgen havde en strategisk beliggenhed yderst på Akers-næsset. Under Christian IV blev borgen indrettet som renæssance-slot.

3. Bliv i godt humør af at kigge på hatte inden middagen: Midt i centrum ligger Hatte-Holm, som har solgt alverdens hatte siden 1937. Her kan man finde mafia-hatte, bluesbrother-hatte, cowboy-hatte, tyrolerhatte, bowlerhatte og et stort udvalg af huer.

 

Abac

Hvor: Avenida Tibidabo 1, Barcelona, Spanien

Den tostjernede restaurant flyttede i 2008 fra Hotel Park til starten af gaden Avenida Tibidabo, hvor restauranten nu ligger i det eksklusive boutique-hotel Abac Hotel, der kun har 15 dobbeltværelser, heraf fire suites. Et dobbeltværelse koster fra ca. 1.500 kroner, men restauranten Abac er omdrejningspunktet og er et elegant, minimalistisk sted, der af mange opfattes som en af Barcelonas allerbedste restauranter. Selv om der her i Barcelona findes over 20 med en stjerne hos Michelin. Og her kan man gå direkte i seng efter middagen, hvis man synes.

I 2010 forlod den daværende køkkenchef restaurant Abac, og køkkenet blev overdraget til den unge stjernekok Jordi Cruz, der som 25-årig blev den yngste køkkenchef i Spanien, der modtog en Michelin-stjerne på en anden af Barcelonas restauranter. Det er muligt at få en smagemenu med syv retter på Abac, men bestiller man fra kortet, må man slippe 500-700 kroner for en gennemsnitlig middag.

Inden middagen:
1. Parc Güell ligger ikke langt fra Abac, og det er oplagt at gå rundt her og samle appetit. Parken blev skabt af Gaudi for rigmanden Güell, og er fyldt med sære skulpturer og sjove bænke. Fra parken er der fin udsigt over Barcelona.

2. Mere Gaudi: Katedralen La Sagrada Familia betragtes som Gaudis hovedværk og er et absolut must, når man besøger Barcelona. Gaudi byggede på kirken i over 40 år til sin død i 1926, men kirken blev langt fra færdig. Nu regner man med, at den berømte katedral er færdig i 2026.

3. Ramblaen. Den berømte gågade er et eventyr af handlende med dyr, blomster, frugt og grøntsager og et sammensurium af alle mulige optrædende, turister og lokale. Hold på hat og briller, men få en god appetit ved at vandre op og ned ad Ramblaen et par gange.

 

La Palme d’Or

Hvor: La Croisette, Cannes, Frankrig

Restauranten La Palme d’Or ligger i det legendariske Hotel Martinez direkte ud til Middelhavet på den franske riviera. Helt tilbage i 1991 fik La Palme d’Or sine to Michelin-stjerner og har forlængst slået sit navn fast som værende i det kulinariske Frankrigs allerøverste top. Husk penge med hjemmefra – forretter starter ved ca. 300 kroner og hovedretter ved ca. 500-600 kroner, fisk en anelse billigere end kød. Menuerne skifter med årstiderne, og køkkenchefen Christian Sinicropis menuer kaldes næsten poetiske. Hotel Martinez er med i kæden Ledende hoteller i Verden og er et af de absolutte flagskibe på rivieraen. På den anden side af La Croisette ligger hotellets private strand.

Inden middagen:
1. La Croisette er det oplagte sted at samle appetit inden aftenens stjerne-middag. Den brede strandpromenade er fuld af liv året rundt – folk slikker sol, løber, cykler, spiser is, sipper hvidvin. Lad turen gå helt ud hvor promenaden ender, her fortsætter stranden og der er ikke overrendt som på strandene inde i byen.

2. Man kan også vælge en tur i de smalle shoppegader bag strandvejen. Gå f.eks ind ved den udendørs plads over for havnen, der bruges til lørdagsmarked. Det er her de små osterier, slagterne, hattemagerne og alle andre slags butikker har hjemme.

3. Havnen er et kapitel for sig – eller rettere skibene i den er. Det er en fornøjelse bare at gå rundt og kigge på al den rigdom og være lidt misundelig.

 

Arnolfo

Hvor: Via Francesco Campana, 53, Colle di Val d’Elsa, Toscana, Italien

Arnolfo ligger lidt uden for Firenze i det postkortsmukke Toscana, omgivet, som det lille hotel og restaurant er, af bløde, grønne bakker, høje cypresser og forter fra Middelalderen. Køkkenchef og ejer Gaetano Trovato har arbejdet med de allerbedste kokke i Europa, men han kommer selv fra Toscana og sværger til lokale råvarer og økologiske produkter. For det har Arnolfo siden 1993 fået to Michelin-stjerner. Retterne er f.eks. frisk pasta, mælkefedet kalvekød og lam, der har gået i de lokale bakker. I vinkælderen ligger bl.a. 600 forskellige slags vin fra Toscana. En syvretters smage-menu koster ca. 900 kroner, mens a la carte er 750-1.000 kroner Om sommeren er der flot udsigt fra terrassen over landskabet.

Inden middagen:
1. Man kommer ikke uden om Ponte Vecchio – Den gamle Bro i Firenze. Broen er fra 1345 og det var oprindelig byens slagtere, der holdt til her. Men slagterne blev udskiftet med guldsmede, da broen blev overdækket, så storhertugen kunne gå i tørvejr fra hjem til arbejdsplads. Så i dag ligger guldsmedenes værksteder i de små huse, der hænger ud over broen.

2. Fra Ponte Vecchio kan man også gå turen til Michelangelo-pladsen. Når solen er ved at gå ned, er der herfra en superfin udsigt over byens tage, kupler og floden Arno, der løber gennem byen.

3. Er du vild med sko, så besøg skomuseet for en af Italiens mest berømte skomagere, Salvatore Ferragamo. I 1930erne købte han et af Firenzes største Middelalderpaladser, Palazzo Spini Feroni, og i kælderen ligger i dag museet.

 

Buddenbrooks

Hvor: Aussenallee 10, Travemünde, Tyskland

A-Rosa i nordtyske Travemünde er ikke bare et femstjernet spa-resort, the Grand Spa Resort A-Rosa, som det retteligt hedder, lægger også hotelrestaurant til den eksklusive Buddenbrooks, som har to stjerner i Michelin-biblen.
En af specialiteterne i køkkenet er køkkenchefen Christian Scharrers »Terroir« menu, hvor han blandt andet serverer pighvar i jordskok-sauce, indbagte svampe med brislinger, samt kongekrabbe med avocado og »Buddha’s Hand« (som er en citron-art, der især bruges i Asien). 

42-årige Christian Scharrer har tidligere været chefkok på den eksklusive Restaurant Imperial i Schwarzwald, hvor han blev tildelt 18 ud af 20 mulige Gault Millau point for sine gastronomiske bedrifter.
En middag står i cirka 250 kroner for en hovedret, 500 kroner for en tasting menu, og 1.200 kroner for en femretters menu med tilhørende vine.

Inden middagen:
1. Travemünde ligger så tæt ved Lübeck, at man næsten ikke kan komme udenom en smuttur til den gamle hansestad. Gå en tur i den gamle bydel og stik indenom nogle af de syv middelalderkirker, som stadig står.

2. Brug eftermiddagen i spa-afdelingen på A-Rosa. Svøm i den indendørs eller udendørs pool, slap af i dampbadet eller book en behandling. Skal det være ekstra luksuriøst, kan man for 1.800 kroner per person booke Spa-suiten med jacuzzi, sauna, champagne, frugt, chokoladetrøfler og et par behandlinger af forskellig slags.

3. Saml appetit til middagen ved at tage en lang travetur langs Østersøen. Lige på den anden side af gaden fra A-Rosa ligger der en promenade, hvis man gerne vil gå tørskoet – ellers er det bare på med de fornuftige sko og ned i sandet og bliv blæst igennem.

Læs også:  Dansk gourmet-vinbonde i Californien