Stilet cruise til Oslo

Det er ikke bare en færge. Om bord er der vinsmagning, havudsigt og bøffer som på MASH. Hop med om bord og bliv sejlet til den norske hovedstad.

Vinsmagning på en vinbar er næppe noget nyt. Men her er der altså en vinbar på Oslo-båden, der tales om. Fold sammen
Læs mere
Foto: DFDS Seaways

Rasmus er tidligere kok og nu sommelier. Han ved, hvad han laver. Det behøver man ikke være vinnørd for at kunne konkludere. Han tager hånd om hele gruppen. Også dem, for hvem vin mest er et spørgsmål om procenter, farve og navn.

Guider roligt igennem først hvidvinen og så de fire røde. Druer, lande, jordbund og duftnuancer. Han svarer tålmodigt på spørgsmål – også de »dumme«. Om hvorfor »rådden« er godt, og lugt af stald ditto.

Atmosfæren er ikke prætentiøs. Bare afslappet. Han tiltaler gæsterne De og Dem, og undskylder den ene gang, han kommer til at bande.

Det er meget civiliseret. Nærmest eksklusivt.

Vi kunne være i en Københavns finere vinkælder, men klokken er 19.30, og selskabet befinder sig et sted mellem Helsingborg og Gøteborg ud for den svenske vestkyst. Med kurs nordpå. Til vinsmagning i vinbaren Red & White Winebar på Oslobåden, Pearl Seaways.

Oslobåden. Med næsten 1 mio. passagerer årligt er der en håndgribelig sandsynlighed for, at du – eller en, du kender - på et tidspunkt har været med på DFDS’ flagskibsrute til Oslo. Og hvordan var det så? Hektisk er den beskrivelse, man oftest hører.

Omkringstormende børnefamilier, en uoverskuelig buffetrestaurant, røvballerock med et bredt ABBA-repertoire i Columbus Nightclub og en kahyt med udsigt til en væg. Sådan i trailerformat.

En oplevelse, der fungerer udmærket som indledning på en uges skiferie eller sommerferie i de norske fjelde. Men som for den kræsne gæst, der bare vil have en pause fra hverdagen med et mini-cruise, måske ikke helt tåler at stå alene.

På vandet med fastlandets goder

Men der findes et andet Oslobåden. Til den kræsne. Et Oslobåden, der efter en omfattende 120 mio kr. renovering af DFDSs to skibe på ruten, nu er pakket mere smagfuldt og med flere muligheder. Både for de hektiske børnefamilier, der helst vil have pizza og boldland til børnene, og til livsnyderen, der gerne vil forkæles.

Du kan få en junior-wellness-behandling med massage og manicure, eller bare checke ind i businessloungen og nyde udsigten gennem panoramavinduerne med en komplementær Campari på bordet, og den ro, der følger med at sejle. For når først skibet er sejlet fra havn, skal du jo ingen steder. Vel?

Måske. Måske ikke. For der er nok at tage sig til. Efter vinsmagningen trækker selskabet ind på det tilstødende Steakhouse. Det lander et sted mellem Hereford Steakhouse og MASH i udtryk og indretning, og bøfleverandøren deler restauranten med sidstnævnte.

En N.Y. snackplatte, 300 g Rib-Eye og et stykke æbletærte senere er bunden lagt til en tur forbi Columbus Nightclub.

Oplevelser på vandet

Nyrenoveret og indbydende – den byder imidlertid på samme repertoire som altid. Et liveorkester af mediumkvalitet leverer en bred kam af numre – fra 90er Lambada til ABBAs Dancing Queen. Gæsterne spænder fra navneskilt-iklædte deltagere fra en sejlende IT-konference til gråsprængte norske ægtepar og en enkelt dansk herretur.

Hvis tilskuerrollen til dette sejlende socialeksperiment frister, anbefales en god rom fra Colombia og en kop kaffe i de bløde loungemøbler.

Hvis ikke, så list forbi vinbaren, let den for en flaske bobler, og gå tilbage til kahytten. Commodore-kahytterne har et lille sidearrangement, hvor boblerne kan nydes i al uforstyrrethed til den sagte brummen af skibets motor og rytmen af bølgerne.

Har man flottet sig og booket en Commodore de Luxe med egen terrasse og boblebad, kan man gå all-in og nyde roen og boblerne der. Både dem på flaske og dem fra dysserne.

Oslobåden overrasker. Viser nye sider af sig selv. Og det er i virkeligheden diversiteten af tilbud, der gør den til et interessant alternativ til bilturen op igennem Sverige. Der er både plads til børnefamilierne med fuld skrald på, og til luksusnyderne, der bare vil slappe af og lade op til en dag i Oslo eller ferien i Norge.

Rejseliv var inviteret af Innovasjon Norge.