Stewardesser skal lære kampsport

Amerikanske kabinefolk vil lære kampsport for at højne sikkerheden om bord på fly. Det kommer ikke på tale i Danmark, siger fagforeningen herhjemme.

Kampsport kan blive en del af ny lov om øget terrorbekæmpelse i lufthavne og på fly i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox.com

Amerikanske stewardesser og stewarder vil lære kampsport, så de kan uskadeliggøre eventuelle terrorister om bord på flyet.

Se også: Alt det flyselskaberne ikke fortæller dig

Det amerikanske kabinepersonales fagforening, AFA, arbejder for at få obligatorisk kampsportstræning som en del af en ny lov om terrorbekæmpelse.

Men det er ikke noget for deres danske kolleger, siger Verner Lundtoft Jensen, formand for de danske kabinefolks fagforening, CAU.

- Man burde bruge pengene på at forbedre sikkerheden i lufthavnene, så de passagerer slet ikke kommer om bord på flyene, siger Verner Lundtoft Jensen.

Han mener, at der generelt er en anden indstilling i USA, når det handler om sikkerhed i luften.

- Der har man også bevæbnede vagter om bord, men vi vil hverken have slagsmål eller skyderier om bord. Vi ønsker, at det bliver stoppet før, det kommer om bord, siger formanden.

Ny lov om øget terrorbekæmpelse
Ifølge avisen LA Times vil de amerikanske kabinefolks fagforening have den amerikanske kongres til at afsætte penge til blandt andet kampsportstræning, når de om kort tid skal vedtage en ny lov om øget terrorbekæmpelse i lufthavne og på fly.

AFA repræsenterer 55.000 amerikanske kabinefolk fra 20 flyselskaber.

- Der har været et tiltagende problem om bord med for eksempel fulde passagerer, som bliver ubehagelige og vil slås. Det sker jævnligt - heldigvis ikke så meget på vores fly. Men løsningen på problemet ligger i lufthavnen, siger den danske formand.

De amerikanske kabinefolks forslag kommer blandt andet efter, at en mand i julen 2009 blev overmandet i et fly, da han forsøgte at antænde noget sprængstof på vej til USA.

Se også: Stjerner går amok i lufthavne

/ritzau/