Stå på ski året rundt

Selv når kalenderen står på forår og sommer, er der mange steder rundt om på kloden, hvor følelsen af frihed med skiene under fødderne stadig kan opleves. Se Rejselivs skiekspert Sophie Fjellvang-Søllings bud på skidestinationer året rundt.

Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

Januar 
Det bedste valg i denne måned er at tage til skisportssteder, som allerede har fået en solid base med sne, men ligger beskyttet og solrigt, for det kan være ret koldt mange steder. 

Grimentz-Zinal og St. Luc, Schweiz
Ligger i dalen Val d’Anniviers mellem Verbier og Zermatt, og er forholdsvis ukendt til trods for sine 220 km pister og moderne skilifter. Her er gode pister til begyndere, let tilgængeligt offpiste skiløb og 35 km langrendsspor.

Niseko, Japan 
Er det mest populære skiområde i Japan. Niseko er især kendt for den lette puddersne, og er derfor et perfekt sted at lære at køre i puddersne, da nedfarterne har moderat hældning og de er forholdsvis korte. 

Februar
Det er absolut højsæson i Europa, og der kan være travlt på pisterne. Der er sne overalt, så man kan vælge frit mellem de mindre steder eller destinationer med højeffektive lifter og mange km pister. 

Trysil, Norge
Ligger ved grænsen mellem Norge og Sverige og er et ekstremt familievenligt skisportsted, men har også sorte pister samt snowboardparker. Det ultimative vinterferie sted for hele familien.

Sauzed’Oulx, Italien 
Her er 400 km pister og 1.000 km off-piste. Området er varieret med idylliske skovpister og små frokostrestauranter ude i terrænet. Frem mod de Olympiske Lege i 2006 blev store dele af liftsystemet moderniseret og specielt i området omkring Sestriere er liftsystemet meget effektivt. Heliskiing er tilladt og bringer en ekstra dimension til ferien for de eventyrlystne.

Marts 
Dagene er lysere, men sneen er fortsat fin på stort set alle pister i Europa. Der er færre folk på pisterne, især på de små knapt så besøgte steder. 

Grand Massif, Frankrig
Ligger kun en time fra Geneve og består af fem områder. Flaine, Samoëns, Morillon, Sixt and Les Carroz. Grand Massif har 265km pister, hvor 80 procent af pisterne ligger nordvendte, og derfor holder godt på sneen. Samoëns er en gammel autentisk by, mens Flaine, som ligger højere, er en såkaldt satellitby. 

La Grave, Frankrig
Ligger ved granitbjerget La Meije, som er 3.892 meter højt. Der findes kun en lift og ingen pister, men efter 40 minutter i gondolen har man 2.100 meters faldhøjde af fantastisk off-piste skiløb under sig. Og specielt med en bjergguide kan man få det optimale ud af legepladsen. Hvis man vil kombinere oplevelsen med en familieferie for begyndere, skal man bo i Les Deux Alpes kort derfra. 

April
Der er stadig mulighed for fantastisk skiløb mange steder i det sydlige Europa. Faktisk falder der ofte meget sne lige før lifterne lukker for sæsonen. 

Kvitfjell, Norge 
Dagene er længere, og den fortsat lave temperatur sørger for, at sneen holder sig perfekt. Og så har man stort set pisterne for sig selv. 

Val Thorens, Frankrig
Ligger i 2.300 meters højde og er dermed Europas højest beliggende skisportsdestination, hvilket gør området meget snesikkert. De 600 km pister i De 3 Dale er nogenlunde ligeligt fordelt på blå, røde og sorte pister, og liftsystemet er utrolig effektivt.

Maj
Er en af de mest udfordrende måneder at finde godt skiløb. Sæsonen er slut på den nordlige halvkugle og kun lige begyndt på den sydlige. Der er dog enkelte muligheder. 

Mammoth, Californien
Mammoth Mountain ligger i det østlige Californien, og er med 630 højdemeter og 10 meter årligt snefald et af statens mest populære skisportssteder. Sæsonen varer normalt fra november til juni, og her er både fede pister og terrænparker for freestylerne. Efter skiløbet kan man bruge de fine vandrestier eller kaste sig ned ad bjerget på cykel.

Riksgränsen, Sverige 
Helt oppe i det allernordligste Sverige – 1.400 km nord for Stockholm og 250 km nord for polarcirklen er sneen stadig god og de lyse dage med midnatssol gør, at lifterne er åbne næsten hele døgnet. Muligheden for off piste er rigtig gode.

Juni 
Vil man blive på den nordlige halvkugle, må man søge mod gletsjere i enten Europa eller Nordamerika. Rigtig vintersne findes i juni kun syd for ækvator. 

Whistler Blackcomb, Canada
I 2.300 meters højde ligger Horstman Glacier. Her samles skiløbere og snowboarders fra hele verden på camps for at blive bedre. Der bliver saltet og præpareret om natten, så pisterne er perfekte om morgenen. Men solen får hurtigt fat, så efter kl. 15 er det slut, til gengæld kan man så cykle eller vandre i dalen. 

Folgefonna, Norge
Ligger på den norske vestkyst blandt stejle bjerge og dybe fjorde. Vejen dertil bugter sig først langt blomstrende æbletræer, dernæst tårner sneen sig op som en væg i tre meters højde. Det højeste punkt på gletsjeren ligger i 1.450 meter over havet, og her er både flere pister og en freestyle park. Om eftermiddagen kan man besøge hyggelige små strande og ro i kajak på fjordene.

Juli
Der findes ikke genialt skiløb på den nordlige halvkugle i juli. Men både i Sydamerika, Australien og New Zealand kan man få afløb for sin ski-begejstring. 

Las Lenas, Argentina 
Har igennem 30 år været det mest populære skisportssted i Argentina.Stedet er kendt for godt pudderskiløb for eksperterne, mens begyndere og letøvede kan boltre sig på 29 nedfarter, og eksperterne kan køre offpiste.

Valle Nevado, Chile
Valle Nevado tæt på hovedstaden Santiago hænger sammen med El Colorado og La Parva og er den chilenske version af De 3 dale i Frankrig. Med et gennemsnitligt snefald på syv meter og lifter, der går op til 3.670 meters højde, kan området tilbyde noget for alle niveauer af skiløbere. 

August 
I den ottende måned i kalenderåret skal man stadig ud på en flyrejse til områder syd for Ækvator for at finde rigtigt godt skiløb.

Mount Cook, New Zealand 
Aoraki/Mount Cook National Park på Sydøen på New Zealand er et heli-skiing og ski-touring paradis. Her er ingen lifter og den eneste vej ind til skiløbet er med helikopter. En ekstra bonus er, at her er usandsynligt smukt og newzealænderne usandsynligt gæstfri.

Portillo, Chile 
Ligger 160km nordøst for hovedstaden Santiago ved grænsen til Argentina. Her falder gennemsnitligt seks meter knastør sne per sæson. Og så opererer stedet – som kun har et godt hotel på bjerget – med en politik om kun at sælge 450 liftkort, hvorfor bjerget aldrig bliver overfyldt, så man for alvor kan nyde puddersneen.

September
Der er stabile vejrforhold på gletsjerne i Europa, og stadig fine forhold med forårsskiløb på den anden side af jorden. 

Zermatt og Saas Fee, Schweiz
De to områder nær hinanden ved Matterhorn er det højest beliggende og største sommerskiområde i Europa. Her er 24 km pister og 8 lifter, der kører op til 3.800 meters højde. Når solen får for meget magt midt på dagen, kan man give sig i kast med sommeraktiviteterne i dalen. 

Lonquimay, Chile
Skisportsstedet ligger på den mest aktive vulkan i hjertet af Chiles aruacariaskov. Skicenteret har to simple lifter, som fører op til det åbne landskab på vulkanen med over 12.000 m2 fantastisk skiløb. 

Oktober 
I oktober er der oftest stabile vejrforhold på mange gletsjere i Europa, samtidig er der stadig mulighed for sommeraktiviteter i dalen, som oftest er der, man bor. I Østrig findes der mange andre muligheder for skiløb på gletsjere. Blandt andet på Hintertux, Kitzsteinhorn, Mölltal, Stubai og Dachstein, som ligger alle tæt ved Innsbruck.

Sölden, Østrig
Skiterrænet er stort og varieret med brede velpræparerede boulevarder, hvor især let øvede og øvede skiløbere har et stort udbud af pister. Pisterne ligger over 2.000 m højde og den alpine World Cup åbner med sæsonens første løb her. Man kan køre i bil hele vejen op til gletsjeren, hvilket gør adgangen til skiløb meget nem.

November
Tag til det sydlige Europa, hvor dagene er længere, og hvor der allerede nu er sikkerhed for sne på højt beliggende skisportsteder (dog ikke på gletsjere, da vejret i november er alt for ustabilt). 

Charmonix, Frankrig 
Er berømt for Europas højeste bjerg, Mont Blanc. Kabelbanen fører op til  Aiguille du Midi på 3.840 meter, hvorfra der er et væld af nedfarter. Der er 11 forskellige skiområder at vælge mellem fra Charmonix by, så der er altid mulighed for at finde godt skiløb uanset vejrforhold. Byen er super hyggelig og emmer af fransk stemning.

Sunday River, Maine
Ligger på USA’s østkyst og er kendt for at forsøge at producere kunstsne, så pisterne kan åbne allerede i starten af måneden. Her er 133 nedfarter på otte toppe, som er forbundet via de 16 lifter, som er i området. 

December
Tag også i denne måned til det sydlige Europa, hvor dagene er længere. En høj beliggenhed sikrer sne, men det kan være koldt i højden, så effektive lifter er også vigtigt. 

Tignes, Frankrig 
Er en populær træningsbase for mange konkurrencehold hele året, fordi det er en af de mest snesikre områder i verden. Der er tilgang til 300 km pister i EspaceKilly og meget moderne liftsystemer. Den store gletsjer og snekanon-anlægget sørger for, at der er sne hele året.

Isgl, Østrig
Her er ingen spildtid, men masser af skiløb. Tre kabinelifte fører skiløberene fra byen og op til Idalp i 2.320 meters højde. Stedet har alpernes største liftkapacitet og kabine- og de moderne stolelifte er af høj standard. 90 procent af pisterne ligger over 2.000 m. højde og er derfor snesikre.

Læs også: Vi er vanedyr, når vi vælger skiferie