Sri Lanka for alle sanser

Unawatuna på den sydlige del af øen er palmeomkransede strande, buddhaer og farver. Og så er det velvære af den slags, der er himmerige for travle vesterlændinge.

Templer i alskens udformninger findes alle vegne i Sri Lanka. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den har en eventyrlig historie, den lille strandby Unawatuna på Sri Lankas sydkyst. Abeguden Hanuman, som tilhører den hinduistiske religion, skulle hente urter til sin sårede hersker Kong Ramayana.

Læs også: Syv suveræne oplevelser i Sri Lanka

Men Hanuman havde glemt navnene på urterne, og i desperation tog han hele bjerget med sig – ved et uheld tabte han et stykke af bjerget i den sydlige del af Sri Lanka. Dermed blev Unawatuna skabt, fra ordene »Onna Wetuna« som betyder »faldt ned«.
Unawatuna er begavet med palmeomkransede strande så smukke, at de ofte optræder på lister over verdens bedste strande. Her er også et par restauranter, hvor man kan mæske sig i friskfanget fisk og andet godt fra det Indiske Ocean. Og det er stort set det.

Unawatuna er ikke et sted, man tager hen, hvis man er til vild fest og larmende storbyer, til gengæld er fiskerbyen tæt ved den langt mere turistede Galle et paradis for de, der rejser på ferie i velværens navn. I Unawatuna findes der adskillige wellness-hoteller og spa-resorts, der tilbyder forkælelse af krop og sind. 

På New York Times’s liste
Et af de mest luksuriøse steder er »Thambapanni Retreat«, som ligger i junglen nær Unawatuna. Stedet kan blære sig med at være nævnt på New York Times’s liste over anbefalede steder at checke ind, hvis man besøger Sri Lanka – som selvsamme New York Times placerede som nummer 1 på listen over rejsedestinationer at tage til i 2010. »Thambapanni Retreat - where the nature heals,« lyder hotellets slogan. Og følger det allerede ved indgangen op med den rene behagelige duft af regnskov og en politik om ikke at spille høj musik og sørge for ro omkring midnat, hvis ikke før.

Thambapanni vægter ro, afspænding og velvære meget højt, og gæsterne kommer på Thambapanni for at blive ladet op og få ny energi og tilbydes forskellige massage- og yogaformer. Her kommer lige fra forretningsfolk til børnefamilier, men alle med samme behov for at koble af. Tidligt om morgenen tilbydes yoga i et stort åbent lokale med udsigt til junglen, hvor det kun er naturens lyde der høres, mens yogainstruktøren siddende i skrædderstilling, lavmælt kommer med instrukser.

Massagen foregår hos Thambapanni i en lille træhytte, der er oplyst af stearinlys og nås via en stentrappe, hvor et lille vandfald løber og understreger den rolige stemning. De ansatte tilbydes også undervisning i meditation og yoga.
Værelserne er enkelt indrettet med smukke træmøbler. På puderne ligger små chokoladepakker og personalet overrasker ind imellem gæsterne med at stille en kurv med frisk frugt.

"Selvfølgelig er børn velkomne"
Det harmoniske koncept er gennemført, men ikke på den facon, hvor der ikke er plads til børn.
Som manageren siger: »Selvfølgelig er børn velkomne, jeg elsker børn. De er en gave, og hvis jeg får klager fra gæster, som ikke kan klare, at der også skal være plads til børn, så må de finde et andet hotel.«
Sanctuary Spa er et andet populært sted at opsøge velværen.

Det ligger i en idyllisk have med små træhytter, og selve massagen finder sted i en lille hytte, der er smykket med eksotiske blomster. Massøren er en ældre srilankansk mand, som aldrig har hørt om støjforurening og i hvert fald ikke praktiserer sig. Han masserer uden at sige noget og når man ligger på briksen forplanter hans ro sig hurtigt fra hans hænder til ens krop. Efter en times massage føler man sig som født på ny, duftende af dejlige, ayurvedic-olier.

I Sri Lanka, og især i den sydlige del af landet, indgår Ayurveda i stort set alle former for wellness-behandling.
Ayurveda er et 5000 år gammelt alternativt holistisk sundhedssystem, som har fokus på de fem elementer, ild, jord, metal, vand og træ, og som bl.a. opererer ud fra en terminologi, om at alle mennesker er unikke og derfor skal behandles lige.
I Ayurveda indgår elementer af den buddhisme, som 70 procent af srilankanerne bekender sig til, og som man som turist kan opleve ikke bare på massagebriksen, men som også manifesterer sig i adskillige bygninger og statuer.

Buddhisme er også fest og farver
Et af de største, mest kendte buddhistiske templer er »Weherahena«, der ligger ved byen Matara knapt 50 kilometer fra Unawatuna. Det er kendt for den enorme Buddha, man kan gå rundt nedenunder og bevæge sig op over. Man kan også blive klogere på Buddhas historie, for hele 200 forskellige episoder fra Buddhas liv er malet på væggene. Der er næsten altid turister ved templet, så vil man gerne fortsætte roen fra spa-hotellerne kan man med fordel springe ”Weherahena” over og i stedet besøge det fredfyldte tempel nær Galle, Yatagala Rajamala Vihara.

Buddhisme er imidlertid ikke kun ro og meditation, buddhisme er på disse kanter også fest og farver - blandt andet Poya-day, der fejres ved fuldmåne. De lokale fremstiller smukke lamper af papir, og hver aften lyses landsbyen op af lamperne. Derudover giver alle, hvad de kan, til de allerfattigste, f.eks. nogle kilo ris, grøntsager eller frugt. Der er forskellige optog om dagen, hvor børn og voksne iført hvidt spadserer til templerne for at bede og lægge blomster og frugt.

Mange danskere kender især Sri Lanka, tidligere Ceylon, for tedyrkning, som foregår oppe i højlandet, hvor temperaturen er lidt lavere. Srilankanerne drikker hovedsageligt te tilsat utrolig meget sukker. Den ekstremt søde smag passer til den stærke, krydrede mad og det varme og fugtige klima, der kendetegner landet.

Sukker er dog en parentes i det srilankanske køkken, som er meget sundt, hovedsageligt bestående af grøntsager og fisk tilberedt på forskellige delikate måder. Også for drikkevarernes vedkommende er der meget langt til cola og saftevand tilsat så mange E-numre, at det hviner i tænderne. I Sri Lanka drikker man i stedet bl.a. lassi-drikke; smoothies bestående af yoghurt og forskellig frugt som f.eks. mango, det er en utrolig læskende drik, som man kan få i lige så stort omfang, som cola sælges i Danmark.

Superstjerner som Madonna
Kokostræer ses alle steder i landskabet, dels de traditionelle fede, brune kokosnødder, man kender fra de danske supermarkeder, men specielt de store, orange, mineral- og vitaminrige kokosnødder, som går under navnet »King Coconut«. Det flydende indhold fra kokosnødderne er eftersigende rensende, det indeholder kalk, vitamin E og jern. Det er endog blevet moderne for superstjerner som Madonna at drikke denne kokosdrik, som nu også sælges i helsebutikker i Danmark.

Selv om Unawatuna handler meget om spa og wellness, må man, når man er her, ikke snyde sig selv for den næsten overnaturlige oplevelse af det klare blågrønne vand og det kridhvide sand, som kendetegner især den smukke Jungle Beach, der ligger inde i en vig, hvor vandets farver og palmerne, der omkranser stedet, understreger den paradisiske stemning.

Jungle Beach ligger et kvarters gang fra selve Unawatuna, men turen hertil foregår via junglestier, så det er en god ide at blive ledsaget af en indfødt. Eller vælge at blive sejlet hertil i en lille motorbåd til - i Sri Lanka i hvert fald - den lidt pebrede pris på ca. 200 kroner, da det er en lidt længere tur til havs. Men så er man også på en fantastisk strand, hvor man kan bruge dagen på to måder: Man kan snorkle eller dykke, eller man kan fortsætte den tilbagelænede feriefacon og forkæle sig selv med intet andet end afslapning.

Læs også: 10 rejser til fortiden