Sport og sol på La Santa

Verdens største ferie-sportsresort er på vej til at blive endnu større. Pastor Krogagers fremsynede opfindelse, La Santa Sport, har det bedre end nogensinde.

Det handler om sport og motion, men der er også plads til ferieafslapning på La Santa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Judith Betak
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg damper. Kan ligefrem føle mit ansigt lyse kogende rødt og mærker sveden trille ned mellem skulderbladene.
Efter mere end tre timer på banen under den bagende sol er benene tunge, og armens muskler begynder at skrige, da jeg endnu engang svinger ketsjeren: Udefra og ind, ramme bolden og svinge hele vejen igennem til en forhånd i perfektion.

Læs også: De billigste solrejser i 2011

Nå, ja. Nok ikke helt, men på vej da – i hvert fald bedre.
Men som Kim, lederen af Tennis Week, siger: »Et slag skal slås perfekt 1.000 gange, før det sidder der.«
Nu mangler der bare 999 slag.

Bag mig tripper næste spiller klar til sin tur, og på fem andre af de i alt ni tennisbaner er de øvrige deltagere i tennisugen på La Santa også i gang med dagens træning.

Vi fra Blåkilde, min lille, lokale tennisklub i Tåstrup, tæller flere end halvdelen af deltagerne i dette special-arrangement. Vi er motionsspillere. Nogle bedre end andre, men alle lige så entusiastiske som de professionelle hold, der også befolker denne verden i verdenen på nordkysten af den spanske kanarieø Lanzarote.

Den belgiske olympiske kommité er i de sidste dage flyttet ind i centret, og de første hold atleter med blandt andre svømmerne, kajakroerne og karatefolkene er også kommet. For dem står der mere på spil. De skal dyste om, hvem der skal  med på Belgiens OL-hold i London til næste år.

Her er også rigtig mange familier med børn – og mange familier er sammen flere genererationer. Klubber og grupper med forskellige interesser og de professionelle sportsudøvere mødes her i en skøn samdrægtighed.
Her er plads til alle på alle måder, og udbudet af sportsaktiviteter så overvældende, at man bliver helt forpustet bare af at læse ugeprogrammet med daglige aktiviteter, turneringer og sociale events.

Udstyret – fra windsurfere, havkajakker og mountainbikes til boksehandsker, bolde og ketsjere – stilles gratis til rådighed, hvis man ikke har sit eget med, og instruktørerene er klar til fælles instruktion. Man kan købe ekstra privat og intensiv instruktion, hvis man vil.
Jo, det er nok dyrere at leje en ferielejlighed her end i så mange af de andre feriecentre, som også tilbyder sports- og motionsaktiviteter. Men her er mange flere muligheder at vælge imellem, og stort set det hele er inkluderet i prisen. Vil man røre sig, og vil man prøve lidt forskelligt, så er pengene hurtigt tjent ind.

Så vidt vides er der ingen andre steder i verden, man har faciliteter til så mange forskellige sportsgrene lige uden for døren. Her er både stadion, fodboldbane, atletikanlæg, boksering, svømmebassin i OL-størrelse, indendørs håndbold- og badmintonbaner, lagune til vindsurfing, træneanlæg til golf, tennisbaner osv. osv. i gåafstand. Og ingen andre steder er det hele med i prisen.

Det var i 1978, at Pastor Krogager og Tjæreborg købte La Santa-komplekset, som var første del af et kæmpeprojekt for en turistbadeby på den øde nordkyst. Men projektet krakkede eller blev stoppet.
Der var planlagt 6.000 hotelsenge, men man havde kun nået at anlægge de kunstige strande i lagunen og bygge knap 400 ferielejligheder med plads til omkring 1.000 gæster i en besynderlig lukket arabisk byggestil, hvor langt de fleste altaner vender ind i bebyggelsen. En stil, der er i grel modstrid med skandinaviske badeturisters ønske om udsigt og helst havudsigt.

Men Krogager købte det tomme kompleks alligevel. Der var ikke nok hotelsenge på øen, og han ville sikre sig. I årene efter, hvor der blev arbejdet med at sætte »spøgelsesbyggeriet«, der havde stået tomt i fire-fem år, i stand, opstod en ny idé. Man ville etablere et sportscenter og sælge kompleksets lejligheder som timeshare.

I 1983 åbnede Club La Santa, men salget af lejligheder uden for højsæsonerne gik trægt. Der var bestemt ikke sorte tal på bundlinjen. Først i 90erne lukkede salget af lejligheder. I dag er der kun gensalg, og kun ca. ti pct. af La Santas omsætning stammer fra timeshare.

De var forud for deres tid, Krogager og Tjæreborg. Ikke med timeshare-tanken, som aldrig er blevet en guldgrube for nogen. Men med sports- og motionssatsningen.

Det var først efter træge år og selvstændighed, efter at Spies havde købt Tjæreborg og ikke ville have »dødsejleren« med, at motionsbølgen rullede ind over Danmark og den øvrige vestlige verden. Aktive ferier blev for alvor in, der blev etableret salgskontorer for ferieophold i England og Tyskland, og alle La Santas lejligheder blev fyldt hver uge.

I øjeblikket er vi omkring 700 gæster i lejlighederne, har jeg hørt. Senere på ugen, når alle belgierne er ankommet, vil der være stort set fyldt op.
Men sådan virker det ikke. Mange er væk fra området i dagtimerne – ude på golfbanen, ude at løbe, ude at cykle, ude at dykke eller sejle – og resten er fordelt rundt i de mange aktiviteter eller lejret på solstolene omkring de store pools.

Ganske vist er der en stadig vandring af folk mellem de forskellige aktiviteter. Men samtidig er her stille og roligt. Her er ingen ivrige instruktører, der højlydt agiterer for, at man skal deltage i denne eller hin aktivitet, sådan som jeg har oplevet det andre steder. Dét kan man selv finde ud af, og det ville også blive et uendeligt råberi med de mange ting, der foregår hele tiden.

Det går rigtig godt for La Santa. Og snart går det endnu bedre.
Adm. direktør Leif Rasmussen går for tiden omkring med et bredt smil, for der er endelig givet tilladelse fra de lokale myndigheder til den udbygning med nye og bedre ferielejligheder samt flere sportsfaciliteter, som der har ligget planer for i årevis.

Her i januar går en alvorlig gennemgribende renovering af de eksisterende La Santa-lejligheder i gang. De skal føres op til 4-stjernet standard, hvilket er en af betingelserne for at få tilladelse til nybyggeriet, der allerede er planlagt i den kategori.
Nogle af de gamle lejligheder vil, selv om de får samme indretning, fortsat være »basis-lejligheder«. De mangler udsigt, men det oprindelige byggeri kan man ikke ændre på.

De nye lejligheder, der får plads til yderligere 300 gæster, får derimod alle udsigt og terrasser ud mod lagunen og solnedgangen. Lejlighederne ligger fordelt i mindre huse på skråningen mellem det store sportsstadion og lagunen. Her bliver en del indrettet for handicappede, ligesom nogle – hvor det er muligt – i det eksisterende byggeri også skal gøres handicapegnede.

Der bliver egen reception, restauranter og pools i den nye afdeling. Men der er også planlagt nye sportsfaciliteter. Blandt andet to nye olympiske swimmingpools og endnu en sportshal for håndbold og badminton.
Og på modellen af det kommende byggeri er også tegnet en ekstra tennisbane ind, noterer vi fra Blåkilde os.

La Santa har allerede ventet syv år på byggetilladelsen, men sidste officielle papirer er på vej nu.
Og Leif Rasmussen tør godt sætte om ikke dato, så årstal på, hvornår det nye La Santa er klar: I 2013.
Selv om byggeplanerne har ligget stille, har La Santa alligevel fornyet sig løbende. Blandt andet har man introduceret nye sportsgrene.  Leif Rasmussen er således ikke bleg for at give La Santa æren for, at triatlon er blevet så populært i Danmark, ja, i Tyskland og England også.

Og nu er sportsresorten klar med en ny sport. Padeltennis, (udtalt på engelsk pa-del), som er meget udbredt og populært i Spanien, men stort set ukendt i Nordeuropa.
Spillet er en hybrid mellem squash, tennis og bordtennis, og spilles af to eller fire med specielle bløde bat på bane, hvor man også må bruge væggene. De to nye baner omgivet af vægge af armeret glas og gitter ligger ved siden af tennisbanerne.

Vi kikker interesseret, når vi under træningen skifter rundt på banerne. Det ser ud som, at både voksne og børn kan spille sammen og have fornøjelse af det, ligesom spillet også kan dyrkes professionelt.
Det ser sjovt ud, men jeg må erkende, at de skrigende armmuskler ikke rækker til mere end tennis-ugens træning.
Padel-tennis må vente til næste gang.

5 gange fri for sport

Shopping
Øens hovedstad, Arrecife, ligger på den modsatte side omkring en halv times kørsel fra La Santa. Her bor omkring halvdelen af Lanzarotes befolkning, og her er den travle havn. Her findes også strande, strandpromenade, Calle Leon Y Castillo er det førende shoppeområde. Lanzarote er toldfrit område. Cigaretter, spiritus og parfume er billigere her end f.eks. i Spanien. Offentlig bus til Arrecife kommer forbi La Santa.

Wellness
La Santa har et mindre wellness-center med spaafdeling med jacuzzi, dampbad, sauna samt kolde og varme bade. I centret tilbydes også forskellige former for massage, zoneterapi og ansigtsbehandlinger.

Restaurant
Der er flere restauranter i La Santa-komplekset. Men vil man være fri for sport ligger den lille fiskerby La Santa nogle få kilometer væk. Her er en café, to tapas-restrauranter og syv restauranter. Mama Africa og Amêndoa hører til de mere trendy, mens Verde Mar er den gammeldags fiskerestaurant på torvet.

Arkitektur
Man kan ikke sige Lanzarote uden at sige Cesar Manrique. Hans indflydelse på øens arkitektur og byggerestriktioner kan ikke roses nok. De enkelte høje bygninger, er findes på øen, blev opført, mens han studerede arkitektur i New York. Da han vendte tilbage, fik han overbevist de lokale politikere om, at der fremover kun skulle bygges i op til tre etager, og at alle huse skulle opføres traditionelt hvide med grønne, blå eller brune vinduer. Manriques hus i Taro de Tahiche er i dag museum,.
cesarmanrique.com

Natur
Vulkanøens dramatiske natur kan opleves i nationalparken Timanfaya. Lidt uden for parken findes et større besøgscenter med udstillinger om Lanzarotes vulkanske fortid og nutid, og om fauna og flora. Lidt nord for Lanzarote ligger en håndfuld småøer i et beskyttet marineområde. Fra byen Ôrzola er der bådforbindelse til den største af øerne, La Graciosa, og byen Caleta del Sebo. Der er gode vandremuligheder på øen, og gode muligheder for at se fugle.

Læs også: Ferie i løbesko – og bikini