Spionernes 8 hemmeligheder

Lytteudstyr, kodemaskiner, misinformation hører til spionernes redskaber og det kan ses på museum.

Foto: Alexander Nemenov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rejsesøgemaskinen Skyscanner.dk har sammen med Rejseliv.dk fundet 8 lokaliteter i verden, hvor man helt uden risiko kan kigge spionerne og hemmelige efterretningstjenester i kortene.

Se også: Guide til DDR-diktaturet

8 spionsteder

International Spy Museum, Washington DC, USA
Det Internationale Spionmuseum er det eneste offentlige museum i USA, som alene er tilegnet spionage, og det har verdens største samling af spionrelaterede genstande. Her kan man se film om spionage og undersøge over 200 lytteanordninger, våben og sære mekanismer.
 
KGB-muséet, Moskva, Rusland
Ganske passende henligger dette museum i Moskva noget i det dunkle, og det er nu tilsyneladende kun åbent for særligt arrangerede rundvisninger, men i de fire sale kan man blive klog på den sovjetiske efterretningstjenestes spionudstyr, propagandametoder og historie.
 
Cold War Museum, Virginia, USA
Koldkrigsmuseet sigter på at informere de fremtidige generationer om den kolde krigs personer, steder og begivenheder, og på at vise den splittelse, frygt og risiko, som den afstedkom. Udstillingen indeholder genstande og memorabilia med forbindelse til den kolde krigs begivenheder frem til Murens fald og Sovjetunionens sammenbrud.
 

Stasi Museum, Berlin, Tyskland
Museet for det daværende Østtysklands hemmelige politi ligger i dele af Stasis gamle hovedkvarter i Ruschestrasse 103. Selve det der engang hed Komplexes des Ministeriums für Staatssicherheit. Eks-DDR Sikkerhedsminister Erich Mielkes autentiske kontorer er en af attraktionerne. Museet har også en grundig gennemgang af DDR-diktaturets største forbrydelser. www.stasimuseum.de 

KGB-fængslet, Vilnius, Lithauen
KGB-fængslet i Vilnius ligger i det, der officielt hedder Museet for ofre for Folkemord. Det er indrettet i det, der tidligere var KGBs hovedkvarter i Vilnius. I kælderen ligger fængselscellerne som de så ud, da KGB rømmede lokalerne i 1991. Her blev forkæmpere for frihed og menneskerettigheder slæbt ned, mishandlet og i nogle tilfælde også henrettet. Det foregik med pistolskud til hovedet i et særligt indrettet henrettelseskammer.

Rædslernes hus, Budapest, Ungarn
Rædslernes hus - navnet er direkte oversat fra det ungarske - ligger centralt og lige ud til en af Budapests smukkeste boulevarder. Adressen er Andrássy út 60. Husets udstillinger relaterer til først det fascistiske og siden kommunistiske regiemes undertrykkelse af den ungarske befolkning i størstedelen af det 20. århundrede. Herunder også den tortur og de henrettelser, der fandt sted inden for husets vægge. www.terrorhaza.hu

Bletchley Park, Bletchley, Storbritannien
Under den Anden Verdenskrig blev denne bygning et stykke uden for London kaldt ’Station X’ og var hovedkvarter for de britiske kodebrydere. Landets skarpeste hjerner arbejdede her hver dag på at bryde de koder, som Tysklands såkaldte Enigma-maskiner spyttede ud. Man mener, at kodebrydernes arbejde forkortede krigen med to år. I bygningen, som i dag er et museum, kan man høre spionhistorier, lære om strategisk misinformation og se en ægte Enigma-maskine. 
 
Cu Chi-tunnelerne, Vietnam
Dette enorme netværk af tunneller, der ligger cirka 25 kilometer nordvest for Saigon (Ho Chi Minh City), var grundstammen i vietcongs kamp for et kommunistisk Vietnam. Det 120 kilometer lange tunnelkompleks er blevet bevaret og er i dag turistattraktion, hvor man kan få et indtryk af livet under jorden og se, hvordan et lavteknologisk tunnelsystem hjalp vietcong med at overvinde en teknologisk overlegen fjende.
 
Har du ikke booket sommerrejsen endnu?
Søg billige charterrejser fra alle store danske bureauer her!