Specielle pilot-briller mod laserlys

Flere og flere peger på fly med laserlys. Problemet er så stort, at piloter kan få specielle briller, der beskytter øjnene.

Sidste år blev der brugt laserlys mod fly og kontroltårne 119 steder i Europa. Og i ni ud af 10 af tilfældene blev flyene bestrålet under indflyvning til lufthavne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Darren Staples

Problemet med "angreb" på fly med laserlys er et stigende problem.

Se også: Piloter blændet af strip-klub

Eurocontrol, som er den europæiske organisation for luftfartssikkerhed, har oplysninger om brug af laserlys mod fly og kontroltårne.

I 2009 var der en hændelse pr. 50.000 flyvninger - i 2010 voksede tallet til en hændelse pr. 10.000 flyvninger, oplyser Thomas Cook Airlines til nyhedsbrevet Take Off.

Men nu er der udviklet nogle specielle briller, som piloter og flyveledere kan tage på.

Det er selskabet Honeywell, der har lanceret specielle beskyttelsesbriller. De kan stoppe den grønne og den mere kraftfulde blå laserstråle, lyder det.

Filter til cockpitruder
Derudover arbejder man på at udvikle et nanobaseret filter til cockpitruder. Den første prototype er udviklet - prisen ligger på 300.000 kroner pr. fly

Sidste år blev der brugt laserlys mod fly og kontroltårne 119 steder i Europa. Og i ni ud af 10 af tilfældene blev flyene bestrålet under indflyvning til lufthavne.

I Danmark er en 60-årig mand i oktober i år blevet idømt 30 dages betinget fængsel for at have forstyrret sikkerheden for flytrafikken plus sagsomkostninger på 40.000 kroner. Han generede en redningshelikopter ved lufthavnen i Tune.