Spar penge - vælg lufthavn efter transportudgifter

Storebæltsbroen og dens afgift gør det billigere for jyderne at køre til lufthavnen i Hamburg fremfor København - også selv om parkering er billigere her.

Der er penge er at spare, alt efter hvor man bor og hvilken lufthavn man vælger at køre til. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Kører man i bil til lufthavnen, er der for jyderne penge at spare ved at vælge Hamburg frem for København.
For fynboerne overstiger udgifterne til de flere kilometers kørsel til Tyskland broafgiften, hvilket gør køreturen til København billigere.
Det har FDM travel beregnet.

Læs også: Hver fjerde vil på bilferie

Fra Aalborg, Aarhus eller Vejle er køreturen til de to lufthavne stort set den samme. Der er kun mellem 23 og 33 kilometer længere til Hamburg. Og FDMs beregnede køretid er også stort set den samme, godt ti minutter hurtigere at køre til København fra de tre byer.

Men udgifterne til den længere køretur til Hamburg, som FDM har beregnet til mellem 50 og  70 kr., kan ikke opveje en broafgift på 235 kr. over Storebælt.

Og selv om det også er dyrere at parkere i Hamburg Lufthavn, kommer det samlede resultat stadig ud til Hamburgs fordel, selv om forskellen svinder lidt ind.

Parkering i Hamburg lufthavn på »feriepladserne«, P8-P9, har en listepris på 70 euro, 552 kr., for en uges parkering. Der er gratis shuttle-bus til terminalerne, tre i timen og turen tager under ti minutter.
Parkering i Københavns Lufthavns billigafdeling, P15 og P17, koster maksimalt 400 kr. i lavsæsonen og 500 kr. i højsæsonen for en uges parkering. Her er også gratis bus fra pladsen til terminalerne, som kører hver kvarter i dagtimerne, hver 20. minut om natten. Turen tager mellem 7-10 minutter.
Lufthavnene har ind imellem specialtilbud. Københavns Lufthavn reklamerer selv med priser fra 360 kr. for en uge.

Læs også: Tidsfordriv i 9 transit-lufthavne

På den anden side af Lillebælt forsvinder den økonomiske transportfordel til Hamburg. Køreturen til Tyskland er så lang, der er 130 km længere fra Odense, at de ekstra kørselsudgifter på 278 kr. dækker broafgiften til Sjælland. Desuden skal man beregne næsten en time og et kvarters ekstra køretid, hvis man vælger Hamburg.

Fra Sjælland, hvor afstanden til Københavns Lufthavn er endnu kortere, betyder køreturen til Hamburg 250 ekstra kilometer, tre timers ekstra køretid samt en færgeoverfart til 679 kr.

Udover kørselsudgifter til lufthavnene og parkeringudgifter bør man undersøge priserne på flybilletter, anbefaler FDM travel. Priserne kan være markant lavere fra Hamburg.
I øjeblikket kan man for eksempel spare omkring 1.000 kr. på flybilletter til Mallorca og Sydspanien med afgang midt i juli fra den tyske lufthavn.

København har ruter til dobbelt så mange destinationer som Hamburg. 29 oversøiske, 104 europæiske og 14 skandinaviske ruter mod Hamburgs 9 oversøiske, 56 europæiske og fire skandinaviske ruter.

KØRSELSUDGIFTER til lufthavnene retur
Vejle-København:    1.482 kr.
Vejle-Hamburg:        1.152 kr.

Odense-København:   1.204 kr.
Odense-Hamburg:       1.290 kr.

Roskilde-København:   180 kr.
Roskilde-Hamburg:     2.618 kr.

Beregnet af FDM travel med kør-selv omkostninger (benzin og slidtage beregnet 2,13 kr. pr. km, samt broafgift og færge.)