Sov, spis og spa i Skåne

Søren Frank har besøgt tre attraktive Bo&Spis-adresser ved Kattegat i det Nordvestlige Skåne, mindre end to timer fra København.

Foto: Scanpix

1. Grand Hotel Mölle
Gastronomi i klassicistiske  badegevandter 
 
Det er svært at forestille sig et mere klassisk og smagfuldt badehotel end Grand Hotel i Mölle. Hotellet, som er opført i 1909, ligger højt og knejsende over den lille badeby, yderst på Höganäs-halvøen lige ved siden af Kullen.

Hvor hotellets facade stadig godt kunne bruge en klat maling his og pist, er alle værelserne i hotellets hovedbygning blevet renoveret, siden vi var her sidst, og indrettet med Armani-tapet og hele pivtøjet i tidssvarende sorte og koksgrå farver. Vinduerne er nye og tætte, og lidt af den sommerhusagtige romantik a la Svinkløv Badehotel er dermed forduftet – ikke at det dog på nogen måde var noget, vi begræd. 
Hotellet er højt profileret på sit køkken, helt fortjent er restauranten Maritime den højest ratede i hele Skåne – udenfor byerne Malmö og Helsingborg – i den toneangivende svenske madbibel White Guide. Under vores besøg var den svenske kändis TV-Kok Niklas Eksted, trods det ikke alt for heldige majvejr, således i gang med kokkerere ude på terrassen foran kameraerne. Indendørs var håndværkerne ved at færdiggøre et nyt stort demonstrationskøkken – ingen tvivl om at gastronomien bliver taget alvorligt her.

Man sidder ganske enkelt formidabelt godt i Maritims store karnapagtige spisesal, som har udsigt til Kattegat til alle tre sider og selvfølgelig også Kullen. Her serverer man den store femretters gourmetmenu, men desværre kun i weekenden. Da vi lagde vejen forbi onsdag før Kristi Himmelfartsdag, måtte vi således spise nede i hotellets a la carte restaurant, »Seaside«.
Umiddelbart et hårdt slag, men spisesalen viste sig - om end langt fra så klassisk og grandios som Maritime - at være fin og tidssvarende, havudsigten manglede heller ikke. Og selv om Seasides køkken definitivt er i bistroklassen med retter som chevre chaud, dampede blåmuslinger og højrebsbøffer, så er kvaliteten noget højere her end på gennemsnittet af de efterhånden utallige københavnske pendanter.
Vi fik f.eks. en forrygende forret bestående af grillede hvide asparges med herlig gedderogn, rugbrødscroutoner, lille feltsalat med radise og ramsløgssuppe (125 kr.).

De obligatoriske, dampede blåmuslinger var spiced op i indisk stil med bl.a. spidskommen og en curryagtig pasta.
Pighvarren (255 kr.) var stegt på skindet og serveret med lakserogn, asparges, artiskok og kartoffelmos, mens søtungen (295 kr.) kom ind i rigelige mængder, i helt klassisk svensk stil med masser af brunet smør, peberrod, rødbede, kapers og stegte champignons.
Desserterne var begge håndværksmæssigt en klasse over almindeligt bistroniveau: Dels en kompleks rabarbervariation bestående af -sorbet på pain d’epice (krydderkage), -fromage med sprød crust, og -suppe med udstansede –kugler. Dels en dessert bygget op omkring en chokoladefondant med sprød overflade, bændler af hvid chokolade og hindbærsorbet.
    
Bökebolsvögen 11, 260 42 Mölle tlf. +46 042 36 22 30
grand-molle.se

2. Skansen, Båstad

Spa og tennis
 
De fleste gæster går rundt i badekåbe dagen lang på det mondæne Hotel Skansen, som ligger på stranden ud til Kattegat. Hotellet i tennis-mekkaet Båstad har nemlig i udstrakt grad lagt sig an på den store Spa-afdeling. Den indendørs afdeling rummer en swimming pool, sauna, dampbad og såkaldt japansk pool, hvor det varme vand er iblandet specielle salte, som man kender det fra den opgående sols land. Der til kommer selvfølgelig alle de små behandlingsrum, til massage og diverse hud- og kropsterapi. De store rekreationer i hotellet tilbyder alt i velgørende sunde drikke eller sågar kaffe og kage.
Den helt store attraktion er dog Kallbadhuset, en badeanstalt bygget på en stor badebro ud i Kattegat. Huset blev bygget sidste år - 40 år efter at det oprindelige historiske badehus var blevet revet ned og brugt til påskebål , godt gennemtæret efter at have tjent i mere end 100 år.
Efter at have skiftet til badebukser i badehusets omklædningsrum, starter man med et ophold i den effektive sauna, som har glasvægge ud ad til, således at man kan sidde og se ud over vandet og en del af kysten. En anderledes lys og opløftende oplevelse end de mørke svedehuler, man ellers kender.

Når man er godt gennemristet er det tid til en tur ned af stigen og en rask dukkert i Kattegat. Vandet var bare seks grader, den dag vi var forbi – det er ganske forfriskende. I vinters var temperaturen helt nede på 0 grader – men kun fire dage i løbet den barske vinter måtte personalet opgive at få broen ned og hugge hul på isen. Ellers var broen i funktion hver dag, thi Kallbadhuset har sit faste daglige stampublikum.
Efter den kolde dukkert har man brug for at restituere sig i det salte, varme japanske bad, som ligger udendørs på broen med en fantastisk udsigt over kysten. Til sidst kan man trække indenfor ved pejsen og meditere over en sandwich, en kop te eller et stykke kage. Kallbadhuset er i øvrigt ikke kun for hotellets gæster, der kan købes klippekort eller dagsadgang for 100 svenske kr.  
Er man også til at røre sig lidt, har Skansen et veludstyret fitnessrum og så er der fri tennis på grusbanerne. Centre court, hvor spillere som Wozniacki, Nadal, Björn Borg alle har betrådt, ligger lige bag ved hotellet og kan nok vække ketcher-kløen hos enhver grusspecialist. 
Mad skal der også til. Restauranten hedder Sand, og spisesalen er stor og rummelig - her kan være mere end 200 gæster - med en meget flot udsigt over havet. Kortet ligner klassisk fransk brasserie, her er østers med skalottevinaigre, tuncarepaccio, fish and chips og forskellige bøffer fra grillen med punktvise detaljer som f.eks. en god trøffelaïoli. Hovedretspriserne ligger mellem 200 og 300 svenske kroner, men man også nøjes med en rejemad (180/120 kr. stor/lille), hvis man vil.

Kyrkogatan 2, Båstad tlf. +46 0431-55 81 00
hotelskansen.se
 
3. Torekov Hotell
Spa og golf

En gammel saga fortæller om en ond stedmor, som brød sig så lidt om sine tre tilgifte sønner  Gille, Arild og Tore, at hun bad en fisker om at tage dem med på togt. Skipperen stak ild til båden og forlod børnene, men mod alle odds lykkedes det sønnerne at komme i land i henholdsvis Gilleleje, Arild (på nordsiden af Kullen) og Torekov på spidsen af Bjärehalvøen.
Hvor Torekov før var et fattig fiskerleje, er det i dag blevet et yderst mondænt sommerresort  – måske lidt som en søvnig miniature af Skagen. Hvor Båstad trækker i retning af partyungdom under højsæsonen, er Torekov præget af et mere modent publikum.
Tiden står nærmest stille på Torekov Hotell, som befinder sig på et par kilometer udenfor selve Torekov.  Før i tiden var hotellet under navnet Solsidan tilknyttet de berømte kokke-brødre Rickard og Robert Nilssons Kattegat Kost og Logi, et lille klassisk hotel med et højt gastronomisk renommé midt inde i Torekov. Begge steder har siden skiftet ejer, og medens Kattegat pt. ligger underdrejet, er Torekov Hotell under den nye ejer Christer Rådeström under stadig udvikling. Faciliteterne og værelserne er blevet opgraderet, og nu er det mere spa og golf, man sælger sig på, end syvretters smagemenuer.

Især spa-afdelingen er meget velindrettet med japansk pool, dampbad, sauna og adskillige behandlingsceller. På førstesalen finder man et  lækkert, stort og lyst chill out rum med flot udsigt over Kattegat. Om sommeren er det udendørs pooldæk meget attraktivt med en loungeagtig atmosfære.
Maden er i dag henvendt til hotellets gæster snarere end at være et tilløbsstykke for udefrakommende. Køkkenet kan bedst beskrives som tidssvarende gastronomi i mellemprisklassen (hovedret 260 sv. kr.) Da vi var forbi var der f.eks. røget andebryst med ramsløgsmayonnaise, ærter og spelt. Majskylling fra Bjärefogel med en lille pølse på det afpudsede kød samt jordskokker, hvide asparges og estragonsky. Blandt desserterne faldt en krydderkage med gulerodsgranité og lime-creme fraiche i god smag.  
 
Själaviksvägen 2, Torekov tlf. 0431 - 47 16 00
torekovhotell.se

Se også: Vi har taget Skåne tilbage