Sommerudflugt på to hjul

Området omkring nordsjællandske Farum Sø og Søndersø egner sig perfekt til en herlig cykeltur i det grønne, og du kan sagtens nå det endnu.

Foto: Jesper Møller
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske sensommer viser sig fra sin smukkeste side denne lørdag, hvor familien har sat hinanden stævne til en cykeltur gennem det danske landskab.

Se også:
Danske attraktioner i topklasse

Valget af rute er faldet på området omkring Farum Sø, Furesøen og Søndersø, der rummer noget af det smukkeste natur, som hovedstadsregionen har at byde på.

Vi, hvilket er fruen, svigermekanikken og undertegnede, begynder turen på parkeringspladsen ved Furesøbad. Vi når lige et smut ad den lille sti langs Furesøen, langs hvilken robåde ligger idyllisk fortøjet, og kanoer sejler stille forbi, inden ruten tager os ned under Fiskebækbroen og videre langs Farum Sø.
Vi skal ikke langt væk fra broen, før trafikstøjen forsvinder, og et smukt og frodigt landskab indfinder sig.

Selv om vi i fugleflugtslinie blot er få hundrede meter fra bymæssig bebyggelse, hersker der en velsignet stilhed her på cykel- og vandrestien, hvor man virkelig føler sig langt ude i naturen.
Vi passerer Sækken, der er en gammel mose og når frem til Ryget Skov. Terrænet er temmelig kuperet visse steder, så der skal trampes godt i pedalerne. Inde i skoven bliver stien smallere, og mudder fra gårsdagens regn gør, at man indimellem skal holde godt fat i styret.

Fugle på linsen
Forud for turen har vi læst om et fugletårn ved Farum Sø, men skiltningen er ikke just i top. Derfor lykkes det os at køre galt i skoven, inden vi omsider når frem til tårnet. Men den smukke udsigt ud over Farum Sø er i den grad omvejen værd – blandt andet kan man se ud til den lille beboede ø Klaus Nars Holm.
Heldigvis har vi husket kikkerten, og tårnet lever op til sit navn, idet en del fugle kan ses derfra. Vi er ikke heldige at få øje på en fiskeørn, men blandt andet ser vi en nattergal, selv om det er midt på formiddagen.

På det sidste stykke gennem skoven er der flere strabadserende bakker, og svigerfar og svigermor må erkende, at benene ikke helt er, hvad de var engang – og stå af og trække op.

Omkring bronzealderhøjen Ryethøj når vi atter ud i det åbne landskab, og her venter turens smukkeste omgivelser. Området er med god grund fredet, for der er utroligt flot og idyllisk midt i de afvekslende landlige omgivelser, hvor den danske sommerflora står i fuldt flor.

Jeg genfinder begejstringen over, hvor herlig sådan en cykeltur i det grønne egentlig er. Landskabet er fortryllende, den friske friske luft forfriskende at indånde, og duften af sommerblomster kilder i næsen, mens solen varmer lunt og dejligt.

Pragtfuld frokost
Ruten bringer os ind i den lille by Kirke Værløse, hvor flere gamle bindingsværkshuse giver svigermekanikken minder om deres barndoms cykelture.

Vores maver er efterhånden begyndt at knurre. Hidtil har vi ikke fundet et sted at spise, men frokosten bliver reddet, da vi når ned til Søndersø.

Den meget naturskønne sø kan passeres både sønden- og nordenom. Mod syd passerer man den gamle Flyvestation Værløse. Vi vælger turen langs den nordlige bred, og her dukker det perfekte frokoststed op som på bestilling.

Få meter fra søen er et ledigt bord med bænke, og inden længe sidder vi bænket til en pragtfuld lunch, hvor svigermor disker op med en stribe hjemmelavede lækkerier. Svigerfar får sig en snaps til både det ene og det andet ben og tager så lige en ekstra til armene for en sikkerheds skyld.

Fuglene kvidrer, og udsigten til søen er uovertruffen. I vandet tøffer en andemor rundt med sine ællinger i rumpen, mens en blishøne-familie holder sig forsigtigt på afstand. Begge fuglefamilier får senere lov til at smage svigermors friskbagte rugbrød.

Tunge ben
Efter et dejligt frokosthvil er det atter tid til at betræde jernhestene. Pedalerne forekommer godt nok lidt tungere at træde, da vi for enden af Søndersø krydser Ballerupvej og kører ind i Hareskoven.

Her går det ad en række stier mellem de høje træer ud til Frederiksborgvej. Fra den separate cykelsti har man et smukt syn ind mod marker og grønne områder ved Bøndernes Hegn. For enden af turens sidste bakke venter Nørreskoven, hvorfra vi kan trille det sidste stykke vej ned til Furesøbad, hvor ringen sluttes.

Turen er dog ikke helt slut endnu, for fra sine cykeltasker fremdrager svigermor kaffe og hjemmebagt kage, så også på den kulinariske front slutter turen med manér. Mens vi får fyldt sukkerdepoterne op igen, kan vi fra bænkene foran Furesøen nyde den smukke udsigt. Samtidig kan vi lytte til de frydefulde hvin fra badende børn og glæde os over, at det ikke er os, der skal i det kolde vand.

Her kørte vi

Ruten med start og mål ved Furesøbad i Farum er omkring 25 km lang. Den kan sagtens gøres længere, for eksempel ved at tage en ekstra runde om Søndersø, så man får set søen fra begge sider. Man skal dog være opmærksom på, at en del af turen går gennem smalle stier i kuperet terræn, så det tager længere tid at køre den længde, end hvis det gik lige ud hele vejen.

Furesøbad har fine parkeringsmuligheder og er et godt sted at starte og slutte. Men i teorien kan man starte hvor som helst på ruten. Hvis man kommer med tog, er der ikke langt fra Farum Station til Furesøbad.

Turen foregår på en blanding af brede og smalle stier, der har både grus, asfalt og jord som underlag. Ruten er ikke optimal kort efter heftigt regnfald, hvor stierne typisk er smattede.

Ruten har ingen decideret afmærkning, men ved hjælp af et Krak-kort samt de angivne lokaliteter i artikelteksten burde det være til at finde frem.