Sommer i Slovenien

Den lille by Bled i Slovenien er et oplagt udgangspunkt for en miniferie – uanset om man søger ro og helse, luksus eller aktiv ferie.

Denne lillebitte ø i den smukke Bled-sø er den eneste ø i Sloveien. Og derfor blandt landets mest skattede attraktioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Flickr.com

Solen titter ind mellem søjlerne på terrassen i Vila Bled, imens vi sidder og venter på frokosten. Udsigten er eventyrlig. Intet mindre.

Næste: Aktiviteter i Bled

Vi ser ud over den tyrkisblå Bledsø og over på Sloveniens eneste ø – en lillebitte én af slagsen midt i søen, som til gengæld er blandt landets mest skattede attraktioner.  
   
Man forstår godt, at byen Bled og dens frodige omgivelser og de Juliske Alper i baggrunden historisk har været et yndet feriemål og kursted for konger og adelige – og så sandelig også for den kommunistiske præsident Josip Tito, der indrettede Vila Bled som sommerresidens i 1947.

Tito regerede det tidligere Jugoslavien i næsten 30 år, og ofte brugte han Bled som kulisse, når han inviterede gæster. Derfor har utallige statsledere og kendisser været på besøg i Vila Bled. Og nu også os, for siden 1984 har stedet været indrettet som hotel af den bedre slags og med det oprindelige inventar i behold.

For feinsmchmeckere kan Titos private suite afprøves for 850 euro pr. nat. Vi nøjes nu med frokost for lige at mærke suset og har så mindre fornem indkvartering andetsteds i byen. Og det er også i orden. For uanset hvor man befinder sig i Bled, så er omgivelserne de samme: Storslået natur som indbyder til udforskning. Til fods, på cykel eller måske bare siddede på en bænk ved søen.

Slovenien løsrev sig som den første af seks republikker fra Jugoslavien og erklærede sig selvstændigt i 1991. De efterfølgende blodige krige på Balkan slap slovenerne relativt let fra. Ikke mindst fordi de to millioner indbyggere var – og er – et særdeles homogent folk. Over 90 pct. er Slovenere, og »der var ikke megen tvivl om retningen ligesom i Kroatien, Bosnien og Kosovo,« som den lokale turistchef i Bled formulerer det. 

Derfor fandt slovenerne hurtigt deres egen melodi, og landet blev som den første af de tidligere jugoslaviske republikker medlem af EU i 2004. I dag er Slovenien det land i Østcentraleuropa, der har det højeste BNP pr. indbygger.

Indtægterne kommer fra elektronik-, kemi- og medicinalindustri og fra forarbejdning af fødevarer. Turismen fylder 13 pct. i regnskabet, og så er man – i mindre omfang – i gang med at opgradere produktionen af vin.

Målestokken bliver aldrig den rigtig store, men vinproduktionen er noget, som Slovenerne er stolte af. Hvad man sagtens forstår efter at have smagt sig vej gennem et par lokale vinkort. Nabolandet Italien får kvalificeret kamp her.

Kamp får italienerne så sandelig også, når det gælder modtagelsen af rejsende udefra. Slovenerne er uhyre venlige og gæstfri, og de fortæller gerne om deres land og kultur – også om de mere dystre passager fra tiden efter 2. verdenskrig. Og godt 70 pct. af slovenerne taler mindst et fremmedsprog. Oftest engelsk eller tysk. Heldigvis. For slovensk er ikke for tøsebørn. Intet kan man genkende i talestrømmen mellem slovenere.

Næste: Aktiviteter i Bled