Sol, sand og vand i en af Danmarks lækre badebyer

En lækker strand samt talrige muligheder for spændende aktiviteter lokker masser af turister til en af Vestkystens ældste feriebyer.

De fleste børn elsker stranden ved Søndervig. Vandet ved Søndervig Strand kan sagtens være koldt, så det kræver lidt overvindelse at gå derud. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den lyse skulptur af det store dyr rejser sig flere meter op i luften. Stødtænderne alene er hver især større end et menneske, og dyrets store krop er yderst detaljeret afbildet. En familie beundrer den enorme figur, og familiens yngste medlem – en lille dreng – holder først sin mor meget fast i hånden med et ængsteligt udtryk i ansigtet, men så overvinder nysgerrigheden angsten, og han går så tæt på dyret som muligt og poserer frivilligt og med et stort smil på læben, da hans far foreviger øjeblikket med sin mobiltelefon.

Velkommen til den årlige internationale sandskulpturfestival i den vestjyske by Søndervig. Den afholdes i år for 15. gang, og hvert år inviteres en stribe af verdens førende sandskulpturkunstnere, som kreerer en lang række kunstfærdigt udformede figurer. Nogle af figurerne står enkeltvis, mens andre er lavet på en 200 meter bred og syv meter høj væg af sand.

Den internationale sandskulpturfestival er særdeles populær, og sidste år blev den besøgt af næsten 150.000 mennesker. Fold sammen
Læs mere

Sandskulpturfestivalen har hvert år et nyt tema. Det har bl.a. været ’Afrikas vilde dyr’, men nu er det ’livet under vandoverfladen’, der pryder sandstranden. Det er dybt imponerende at se, hvor smukke og detaljerige skulpturer kunstnerne kan lave af sand, og festivalen er da også et hit blandt byens mange turister.

Gammel badeby

Søndervig ligger cirka midt på den jyske vestkyst, godt 12 km vest for Ringkøbing og umiddelbart nord for Ringkøbing Fjord.

Den er en af de ældste og mest attraktive feriebyer langs den jyske vestkyst, og i modsætning til flere andre tilsvarende feriebyer, der oprindelig var små fiskerlejer, er Søndervig opstået som en ren badeby.

Det skete tilbage i slutningen af 1800-tallet, da badning i havvand blev populært blandt bedsteborgere fra store byer som Aarhus, Odense og København. De søgte mod Vesterhavet, og i 1880erne blev Søndervig Badehotel opført. Det lå på det sted, hvor feriecenteret Danland i dag ligger.

Dengang lå der enkelte andre bygninger i området, og senere kom flere til, hvorefter en egentlig by ved navn Søndervig opstod. Den lå i læ bag klitterne, men stadig helt tæt på stranden og havet.

Sandskulpturfestivalen er langtfra den eneste aktivitet i Søndervig, der appellerer til både børn og voksne. Tværtimod er der en lang række attraktioner, hvoraf stranden ubetinget er den største.

Søndervig Strand er en kilometerlang og ganske bred strand med finkornet sand. Samtidig er den lavvandet og dermed ganske børnevenlig, ligesom stranden i modsætning til andre Vesterhavsstrande er bilfri.

I højsæsonen passer livreddere godt på de badende fra et mobilt livreddertårn, og skulle vinden på stranden være for hård, kan man i stedet søge op i de smukke grønklædte sandklitter.

Fra byen går en lille sti gennem et hul i klitterne og ned til stranden. Fold sammen
Læs mere

Om aftenen byder stranden i klart vejr på flotte solnedgange, og samlet set forstår man udmærket, at Søndervig Strand ofte er blevet kåret til Danmarks bedste.

Talrige adspredelsesmuligheder

Såfremt man keder sig under et besøg i Søndervig, er det nok ens egen skyld. For listen af aktivitetsmuligheder er lang.

Tag for eksempel på en herlig ridetur langs stranden, eller deltag i en ravsafari, hvor man kan være heldig at finde eksemplarer af ’Nordens guld’. En anderledes og mere åndfuld oplevelse er strandgudstjenester i den nedgående sols stråler, og I den kulturelle afdeling hører også guidede historiske rundture i byen.

’Bagagerumsmarked’ er navnet på de populære loppemarkeder, som afholdes hver tirsdag i højsæsonen. Derudover vil både børn og voksne sikkert også sætte pris på, at der er gratis wi-fi i hele byen og på en stor del af stranden.

På stranden kan man indimellem opleve et lidt spøjst syn, når en stribe opretstående mennesker kommer kørende på tohjulede maskiner. Det er guidede segwayture, der kommer forbi og kører rundt på strandens hårde del.

En lille gangsti fører fra Søndervig by og ned til stranden, og lige ved klitterne er der en bakke samt en del løst sand. Her er der i sommermånederne anlagt et ’træfortov’, som gør det muligt for kørestolsbrugere, segway-kørere og forældre med barnevogne at komme gennem sandet og ned på stranden.

Skulle vejret være skidt, er der også råd for det i form af flere indendørs seværdigheder. Her lokker Beach Bowl med bowling, legeland og talrige andre aktiviteter, og i Søndervig Badeland kan man nyde diverse våde fornøjelser samt give den gas i den 50 meter lange vand-rutsjebane.

Kulinarisk perle

Søndervig er en klassisk dansk badeby med en lang række ishuse og butikker, hvor udbuddet er præget af tøj og souvenirs.

Der er også en del spisesteder med mad i alle prisklasser. I den forbindelse kan Sandgaarden anbefales på det varmeste. Restauranten holder et højt gastronomisk niveau og er byens i særklasse bedste.

Vil I virkelig forkæle jer selv, så gå om bord i gourmetmenuen ’Sandgaarden d’luxe’, som er fremragende. Menuen er ikke billig, men heller ikke dyr indholdet taget i betragtning.

Og når man skal slå mave efter et godt måltid, kan man fra juni måned bevæge sig hen på årets store nyskabelse i Søndervig. Det handler om ’Sandpladsen’, som er en plads midt i byen med både sand, klitlandskab og siddepladser. Her kan man opleve lidt strandstemning inde i byen, såfremt man ikke har fået nok i dagtimerne.

Attraktioner i omegnen

Det er ikke blot i selve Søndervig, at der er meget at opleve. Også i den nærmeste omegn vrimler det med seværdigheder.

Mod vest lokker den gamle købstad Ringkøbing med brolagte gader, købmandsgårde og gamle, velbevarede byhuse.

Midtvejs mellem Søndervig og Ringkøbing kan man i Adventure Park fornøje sig med en lang række aktiviteter såsom fodboldgolf, håndboldgolf og adventure golf. Især sidstnævnte er populært, og det er en mellemting mellem minigolf og almindelig golf.

Der ligger flere forvitrede rester af bunkere ved Søndervig Strand. Fold sammen
Læs mere

Umiddelbart syd for Søndervig kan man komme op i Lyngvig Fyr, hvorfra man har en forrygende udsigt over Ringkøbing Fjord, Vesterhavet og det omkringliggende klitlandskab. Lidt længere mod syd ligger fiskerbyen Hvide Sande, hvor lystfiskere kan gøre gode fangster ved sluseanlægget mellem Ringkøbing Fjord og Vesterhavet.

Fem kilometer nord for Søndervig finder man ved Houvig Strand en stribe bunkere, som er rester af den såkaldte ’Atlantvold’, som tyskerne anlagde under Anden Verdenskrig. Der er guidede rundvisninger i bunkerne, hvilket er ganske interessant.

Jo, der er mange gode grunde til at besøge Søndervig og omegn, der i den grad er Udkants-danmark, når det er bedst.