Smukt skiløb ved klassisk kurby

Der er både stemning og historie i Bad Gastein – den smukke skisportsby, der ikke ligner nogen anden i Østrig.

Der er både stemning og historie i Bad Gastein – Den smukke skisportsby, der ikke ligner nogen anden i Østrig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Judith Betak
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er vandet, der har trukket turister til byen i mere end hundrede år.
Først kom de for det varme og helsegivende vand – og de helbredende radon-stråler. Det gør de stadig.

Læs også: 10 must-haves til pisterne

Men i dag er de endnu flere, der kommer for vand i fast form – for sneen.

Den smukke gamle kurby, Bad Gastein, er nemlig i de senere år blevet en skisportsby, man må regne med, og antallet af skiturister har overhalet kurgæsterne. De fordeler sig omkring 60-40 pct. mener Agnes Reinthaler, der er marketingchef for Gasteinertal Tourismus.

En god fordeling, for langt de fleste kurgæster kommer om sommeren, og Bad Gastein er derfor en levende by, der kan tilbyde masser af aktiviteter og arrangementer året rundt, modsat så mange andre østrigske skisportsbyer.

En æstetisk perle
Egentlig lå der små minebyer i dalen, hvor nogle af landets bedste guld- og sølvminer befandt sig. Men med 1800-tallets interesse for helse og kurophold ændrede byen totalt udseende. Der er i alt 12 varme kilder omkring byen og otte af dem ligger tæt sammen nede i dalen, hvor det brusende vandfald ender.

Det ene smukke palæ, ja næsten småslotte – helt anderledes end de traditionelle alpehuse der ellers befolker de østrigske skisportsbyer – blev bygget i den herskende mellemeuropæiske klassiske stil omkring disse kilder.

Snart bredte byens sig i stejle gader op ad bjergsiden. En æstetisk perle omgivet af den smukkeste frodige grønne natur, som blev livligt besøgt af den europæiske adel og overklasse. Konger og kejsere, ærkebiskopper og kardinaler, statsoverhoveder og arabiske sheiker sværmede på de luksuøse badehoteller. Kejser Franz, kejser Vilhelm, kejserinde Elisabeth – den smukke Sisi – kansler Bismarck for bare at nævne nogle.

Byens status kan bevises. Den var den anden by i Østrig, efter hovedstaden Wien, der fik elektricitet, og allerede i 1905 blev der anlagt jernbane til Bad Gastein. Sporene skærer sig ind i dalen oppe midt på bjergsiden, og stationen ligger »oppe over« den gamle bydel.
Heroppe, hvor byen i dag er mest levende om vinteren.

En brat stopper for la belle époque
Første Verdenskrig og den efterfølgende helt nye »verdensorden« satte nemlig en brat stopper for la belle époque.
Ikke at der ikke stadig var kurgæster i byen, men det var ikke på samme storslåede måde. Det oplever man, når man går gennem den gamle bydel og ser de kiksede forretninger med »antikviteter« og flere af de gamle legendariske hoteller, der står tomme og langsomt forfalder.

Værst er det med Hotel Straubinger. Det var her på værelse 7, at Bismarck og den østrigske greve von Blom i 1864 –da Danmark var i krig mod både Preusen og Østrig – delte, så Bismarck og Preusen fik Schleswig, og Blom og Østrig fik Holstein.

Hotel Straubinger åbnede i 1839 som byens første rigtig store hotel, og det blev drevet frem til 1997, hvor det var en nedslidt skygge af sig selv. Nu står det tomt og efterladt. Bystyret har forsøgt at erhverve det fra ejeren, men endnu er det ikke lykkedes. Især om vinteren, bidrager det til en spøgelsesstemning i den stille bydel, hvor man også finder de mest utrolig forretninger med gammelt krims-krams.
Men ikke hele Bad Gastein er stille. Andre hoteller er renoveret, f.eks. Grand Hotel de’l Europe med Casino Bad Gastein og Salzburger Hof.

Byens førende shoppinggade
I 1950erne begyndte man nemlig at udvikle skiturismen, og nye hoteller, smukt tilpasset den gamle stil, blev bygget »oppe i byen« ud langs jernbanen.

Heroppe ligger nu byens førende shoppinggade med bl.a. alle skisportsforretninger med tøj og udstyr. Heroppe ligger også det store nyrenoverede Felsen Therme, det offentlige svømmebad med spaafdeling, og herfra går lifterne, bl.a. den nyelift med otte-personers kabiner og rulletrapper op til liften.

Der er fire »gastein-skisystemer«, som ikke hænger sammen, men som alle er en del af det endnu større Ski Amadé, der er Østrigs største skiområde med fælles liftkort. Men man kan også købe liftkort, der kun omfatter de enkelte områder.

Det mindste er Gaukogel på bjergsiden modsat den nye kabinebane. Der går en stolelift op til Gaukogel-området, hvor der er ren natursne. Pisterne ligger på bjergsiden med kilderne med det helsebringende vand, så her er kunstsne forbudt.

Den nye Stubnerkogelbahn går op på den anden side af Badgastein, op til et større skiområde, der hænger sammen med nabobjerget Schlossalm, hvorfra man kan løbe ned til Bad Hofgastein. Herfra er der små ti minutter med skibus til Dorfgastein og skiområdet der med endnu flere pister, bl.a. en del skovpister, som området er godt, hvis det blæser og sner. Der er skiløb ned på den anden side af bjerget til Grossarl.

Endelig er der det snesikre alternativ: Sportgastein med det højalpine skiløb med højeste skistart på 2.686 meter over havet.
Skiområdet ligger i Hohe Tauern nationalpark, og tidligere var det tit og ofte lukket, fordi der faldt laviner på vejen dertil. Men sidste år fik man bygget »lavine-tag« over vejen på de mest udsatte steder, så nu kører skibussen, den er gratis, stort set dagligt sæsonen igennem. Det tager ca. 20 minutter fra Badgastein.

Er man tilhænger af ski-in-ski-out skiferier, er Badgastein ikke egnet.
Men skræmmes man ikke af en bus – er man nogle stykker er det billigt at dele en taxa – kan man lide charmen ved at vælge »dagens skiløb«, og vil man lidt mere – f.eks. opleve historiens sus, gå ture i den smukke by og beundre vandfaldet, der i tre etager hamrer 34 meter ned gennem byen. Eller måske nyde et kurbad eller to.
Ja, da er Badgastein stedet.

Badgastein på skandinavisk
På bjergsiden over de varme kilder, hvor vandfaldet buldrer ned og den gamle bydel går over i det »nye« Badgastein, er byen blevet skandinavisk.

Ikke at man kan se det, for man har gjort sig meget umage med at renovere og nybygge i byens gamle byggestil.
Men her holder det største rejsebureau i byen, STS Alperejser, til i sine egne fem hoteller.

Først og fremmest i et af byens store legendariske hoteller, »Salzburger Hof«, hvor der er plads til 250 gæster. Hotellet er opført af den italienske bygmester, Angelo Comini, som i perioden 1889-1907 om nogen satte sit fingeraftryk på Badgastein. »Salzburger Hof« er centrum for alle Alperejsers fire-stjernde hoteller, hvor »Hof«, »Wildbad« og »Orania« har tilføjelsen »de luxe«.

»Hotel Wildbad« er det andet af Alperejsers ægte historiske hoteller. Det er også bygget af Comini. Her kan bo 120 gæster, Både »Salzurger Hof« og »Hotel Wildbad« har hver to spa- og wellnesafdelinger.

Dertil kommer to nyere hoteller. »Hotel Post«, der er et designhotel. Udefra er hotellets stil som resten af byen. Men inden døre er der enkelt og stilrent, og i hotellets Bellini Bar er der ægte italiensk 50/60’er stil, og »Hotel Gisela«, der ligger side om side med »Salzburger Hof«, er nabo til , De to hoteller har hver plads til 50 gæster.

Endelig er der, hvad Alperejser påstår er »alpernes smukkeste chalet«. Det store alpehus »Villa Orania« med otte luksusferielejligheder. 

Endelig ejer STS Alperejser et af byens førende afterskiing-steder. »Silver Bullet«, der har adresse i sin eget nybyggede »alpehus« nær alle bureauets egne hoteller og den række af hoteller og pensioner, som Alperejser også samarbejder med.

Info: www.top-of-gastein.com

Se også: Skibørn i fri dressur