Smagsguide til Seoul food

Tag det fine æstetiske japanske køkken og bland det med det grovere nordkinesiske køkken – barnet af det ægteskab er sydkoreansk madlavning.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med årerne er der gået politik i de koreanske kødgryder og den tidligere japanske kolonimagt og århundreders stærk politisk kinesisk indflydelse har sat deres aftryk på køkkenregionerne og efterladt sig kulinariske spor som sushi, tofu eller retter baseret på stegt ris og selvfølgelig nudler.

Næste: Hunde og slanger på menuen

Det miks er der rig lejlighed for at opleve på gaderne i Sydkoreas største by - Rejseliv.dk er taget på opdagelse i en smagfuld omgang Seoul food.

Det koreanske køkken er formentlig blandt de mindst kendte på vores hjemlige breddegrader, det er mad fra Vietnam, Japan, Thailand og Kina, der har vundet de danske hjerter og maver. Det koreanske køkken er meget smagfuldt – især hvis man er glad for chili og hvidløg - og har man først prøvet det et par gange, så hænger man på krogen.

Stor kærlighed til kød
Smagsindtrykkene er ingefær, soja, sesamolie, hvidløg og chili og en stor kærlighed til kød i alle afskygninger. Interessen for kød er nærmest eksploderet siden 70erne og har skabt et boom i antallet af bulgogi restauranter – steder hvor der serveres grillede, marinerede oksekødsudskæringer, der smides på grillen som hele store stykker for bagefter at blive klippet op af tjeneren og serveret i skåle i små stykker, der passer til spisepinde.

Kødet pakkes ind i små stykker salat, så man ikke drypper på sit tøj, mens spisepindende føres fra skål til mund.
Det koreanske køkken roses for at være sundt og nærende og med lave kalorietal, så der er ingen undskyldning for ikke at prøve. Et must er kimchi, marineret kål der er et naturligt tilbehør til alle retter. 

En lille portion kinakål tilberedt i en marinade af ginseng, chili, hvidløg og skalotteløg. Kimchi fremstilles i over 160 forskellige varianter i Sydkorea – lige fra det superstærke til en mere børnevenlig version.

Ris spiller selvfølgelig en hovedrolle i det koreanske måltid. Sydkorea er en af verdens største producenter af ris, og tegnet for skat udspringer af tegnet for ris, så ved man ligesom, hvor vigtigt det er.

Næste: Hunde og slanger på menuen