Smag på julen i Den Gamle By i Aarhus

På Aarhus’ frilandsmuseum i midtbyen er en tur ned ad de gamle gader en historisk rejse gennem 400 års danske juletraditioner

I 1864 bliver der trakteret i Købmandsgårdens køkken. Her er det en tjenestepige, der er i gang med at bage klejner. Foto: PR/VisitAarhus Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I udkanten af Botanisk Have i Aarhus ligger Den Gamle By som en lille by i byen. En velbevaret tidslomme, hvor livet i de danske købstæder og provinsbyer gennem de seneste 400 år på underholdende vis er blevet levendegjort.

Udstillingerne i Den Gamle By følger årets gang, og når julen nærmer sig, kommer sanserne for alvor på overarbejde i de brostensbelagte stræder: På blot et par timer kan man som besøgende se, dufte og smage sig gennem århundreders danske juletraditioner.

År efter år tiltrækker Den Gamle Bys juleudstilling tusinder af julefornøjede gæster, og i de gamle gader og de skæve bindingsværkshuse er der da også rigeligt med julefornøjelser for store og små. Snoede guirlander, blanke julekugler, blafrende stearinlys og antikke nisser sætter scenen for den poetiske julestemning – sådan som julen var i de gode gamle dage.

Fra den velhavende overklassefamilies julebord i 1625 til en ludfattig families mangel på samme i 1841 går turen op igennem julehistorien og slutter i 1974, hvor der er dømt forbrugerfest hos kernefamilien og antijul i kollektivet.

I 1974 var juletræet fyldt til bristepunktet med glitrende guirlander. Fold sammen
Læs mere

Søde historiske sager

Hos bageren på Algade dufter der sødt af friskbagte småkager. Det er juleklassikere som pebernødder, honninghjerter, klejner og kæmpestore vaniljekranse, der dufter helt ud på gaden og lokker snevåde kunder med hang til søde sager indenfor i den beskedne, men hyggelige bagerbutik. Bag disken står bagerfruen klædt i lange gevandter og et hvidt forklæde. Præcis som en bagerfrue så ud i slutningen af 1800-tallet. Den gamle bagerbutik i Algade skal forestille at være fra ca. 1885.

Den unge ekspeditrice lever sig helt ind i rollen som historisk bagerfrue anno 1885, da en bagerkunde anno 2017 naivt spørger, om man kan betale med kort, hvortil bagerfruen svarer: »Kort, hvad er det? Er det noget, man spiller med?«

Hun forbarmer sig dog over den kontantløse kunde og informerer høfligt om, at man kan hæve kontanter i souvenirbutikken på den anden side af Algade. Kunden ånder tydeligt lettet op; når man først har sat sig lune klejner i hovedet, er det næsten umenneskeligt at forlade Den Gamle Bys bager med uforrettet sag.

Trængsel og alarm

Den Gamle By er især kendt for sine mange udklædte ansatte, der fungerer som en integreret del af udstillingerne. I tidstypiske klæder bevæger de sig rundt blandt frilandsmuseets gæster og både taler og ser ud, som man gjorde i Danmark i fordums tid. Man skal derfor ikke blive forskrækket, hvis tjenestepigen på Renæssancegården spørger om vej eller kogekonen på Købmandsgården tilbyder en smagsprøve fra en af sine sydende jerngryder.

Gæssene synger med på julemelodierne på torvet i Den Gamle By. Fold sammen
Læs mere

I bindingsværkshuset på hjørnet af Lille Torv og Toldbodgade er der pyntet op til traditionel dansk jul, som den tog sig ud i 1866. Udstillingen er inspireret af juleklassikeren over dem alle, ’Peters Jul’, der udkom samme år og er fortællingen om forfatterens barndomsjul i 1850ernes København. Julebordet er sirligt dækket op med skinnende sølvtøj og skrøbeligt porcelæn, og i køkkenet trakterer tjenestefolkene på livet løs, så både gåsen og grøden kan nå at blive klar til juleaften. Juletræet er pyntet med spiselige lækkerier, som traditionen foreskrev hos en velhavende købmandsfamilie i 1800-tallet.

Fra Lille Torv bevæger vi os 61 år frem i tiden, og i Søndergade passerer vi ’Boghandler Chr. Andersen’ og ’Isenkræmmer S.P Jepsen’. De to butikker ligger side om side og konkurrerer om at have de flotteste julevinduer. I de to butikker fra 1927 er der tids- og sæsontypiske varer på hylderne. Julepostkort, glanspapir og ikoniske juleplatter fra Bing & Grøndahl er en del af sortimentet, ligesom saltglaserede krukker og gammeldags klippeark med påklædningsdukker pynter på reolerne.

Broget forsamling

Rejsen gennem Juledanmarks historie slutter i Den Gamle Bys 1974-kvarter.

I det store hjørnehus ’Tårnborg’ er beboerne en broget forsamling. I lejligheden 2. th. nyder kernefamilien Meyer, at pengene i midten af 1970erne ikke er en mangelvare, og familiens to børn bliver forkælet med pakkekalendere og masser af juleknas. I nabolejligheden holder ’Kollektivet Tårnborg’ til, og blandt ølkassereoler, hønsestrik og venstreorienteret litteratur er der ikke levnet meget plads til forbrugerfest og småborgerligt juleri.

I Den Gamle Bys julepyntede gader er vi blevet klogere på julens historie. Godt nok har traditionerne ændret form gennem de seneste 400 år, men grundstenene i den danske jul – den gode mad, gaverne og hyggen i familiens skød – har holdt ved.