Slut med tiger-turisme

I Indien forbydes tiger-turisme nu helt for at beskytte de få tilbageværende, der er truet af total udryddelse.

For omkring 100 år siden, da Indien var det britiske imperiums juvel, og repræsentater for koloniherrerne tog med maharajaerne på tigerjagt på elefantryg, androg antallet af tigre anslået 40.000. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indien vil nu udfase tiger-turismen i et sidste forsøg på at redde de prægtige kattedyr fra komplet udryddelse.

Læs også:
Spis morgenmad med en tiger

I årtier har turister ellers i stort tal besøgt Indiens naturreservater i håb om at få et stadigt mere sjældent glimt af den bengalske tiger i naturen, men snart bliver også den mulighed lige så sjælden som tigeren selv.

Det indiske miljøministerium vil, ifølge Rajesh Gopal, lederen af Indiens National Tiger Conservation Authority, fjerne de tilbageværende tigre fra Indiens 37 tigerreservater og genudsætte dem i andre midre beskyttede områder.

Traditionel kinesisk medicin

Krybskytter, der dræber tigrene for at sælge dele af dem til det kinesike marked for traditionel medicin og overtro, er stadig den største enkelttrussel med bestanden af tigre i Indien. På trods af mange års indsats for at for beskytte Indiens tigre fra udslettelse, har også ureguleret turisme en stadig mere ødelæggende indflydelse på tigrenes naturlige områder.

Nationalparkerne i på de Østafrikanske savanner kan klare et stort antal turister, men naturparkerne i Indien er meget mindre, ringe beskyttet og under pres fra en i antal stærkt voksende befolkning.

Justin Francis, fra online-rejsebureauet responsibletravel.com, siger at turister på jegt efter billeder af tigre i deres naturlige omgivelser både på elefantryg og i firhjulstrukne køretøjer spolerer den bengalske tigers jagtområder og får dens byttedyr til at forsvinde og at hoteller tæt på korridorerne mellem reservaterne forhindrer tigrene i at vandre og benytte nedarvede stisystemer.

Fra 40.000 til 800

For omkring 100 år siden, da Indien var det britiske imperiums juvel, og repræsentater for koloniherrerne tog med maharajaerne på tigerjagt på elefantryg, androg antallet af tigre anslået 40.000.

I dag håber man, at der er 800 tigre tilbage - næsten 2.000 færre end i år 2000, hvor tallet blev anslået til 3.500. De indiske myndigheder er begyndt at slå ned på uautoriserede turarrangører særligt i Corbett National Park - et af Indiens mest populære naturreservater. Her er i løbet af de to seneste måneder fundet fire døde tigre.